EDUCATIE 26 martie 2013

Conducerea Liceului "Kőrösi Csoma Sándor" din Covasna, sancţionată după scandalul 'bentiţei tricolore'

de Agerpres | 1142 vizualizări

Conducerea Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” din staţiunea Covasna a fost sancţionată cu mustrare scrisă pentru „modul defectuos” în care a gestionat situaţia creată săptămâna trecută după ce câţiva elevi români din clasa a IX-a au venit la şcoală cu însemne tricolore de Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Într-un comunicat de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna se menţionează că au fost sancţionaţi cu „observaţii scrise” directorul general şi cei doi directori adjuncţi, iar diriginta elevei care a purtat bentiţă tricoloră a fost schimbată atât din această funcţie, cât şi din cea de profesor de limba română la clasa respectivă.

Inspectoratul Şcolar a mai dispus actualizarea şi completarea Regulamentului de Ordine Interioară şi asumarea acestuia prin semnătură de către elevi, dascăli şi părinţi, îmbunătăţirea parteneriatului dintre şcoală şi părinţi, precum şi organizarea de activităţi extracurriculare şi extraşcolare cu caracter educativ care să implice toţi elevii, indiferent de naţionalitate.

În comunicat se menţionează, de asemenea, că s-a dispus luarea unor măsuri pentru „interzicerea imixtiunii politicului în şcoală”, pentru educarea elevilor în spiritul respectării simbolurilor naţionale, a identităţii etnice şi culturale a fiecăruia, precum şi „în spiritul convieţuirii normale într-un mediu multicultural, în care toleranţa şi respectul să fie primordiale”, iar Ziua naţională şi alte sărbători naţionale ori specifice minorităţilor naţionale să fie organizate astfel încât la acestea să poată participa „activ” toţi elevii, indiferent de etnie sau limba de predare la clasă.

Inspectoratul Şcolar precizează că va „monitoriza atent” modul în care vor fi puse în practică aceste măsuri, dorindu-se ca situaţia din această şcoală să revină cât mai repede la starea de normalitate.

În finalul comunicatului se subliniază că Inspectoratul Şcolar acordă constant atenţie educării elevilor în spiritul respectării valorilor naţionale şi etnice, precum şi a însemnelor naţionale.

„ISJ Covasna consideră că orice elev are dreptul să poarte însemnele naţionale oricând şi oriunde, dacă acest drept este dublat de respectul pe care aceste însemne îl impun. ISJ Covasna promovează un mediu în care să primeze toleranţa, respectul faţă de sine şi faţă de ceilalţi, şi respectul interetnic”, se arată în comunicat.

Trei elevi români din clasa a IX-a de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna au venit cu însemne tricolore la şcoală pe data de 15 martie, când s-a sărbătorit Ziua maghiarilor de pretutindeni, iar una dintre eleve, Sabina Elena, a continuat să poarte o bentiţă tricoloră şi în următoarele zile. Gestul lor a fost considerat „provocator” de unii profesori şi colegi maghiari care i-au huiduit, iar Sabina a fost ameninţată cu moartea pe Facebook.

Poliţia a demarat cercetări în acest caz, iar o echipă de la Ministerul Educaţiei a venit săptămâna trecută la liceul din Covasna pentru a investiga situaţia.

Gestul Sabinei de a purta tricolor, dar şi faptul că a fost culpabilizată şi ameninţată cu moartea, a stârnit reacţii pro şi contra. Alături de Sabina au fost câteva sute de oameni, îndeosebi elevi şi studenţi, care au organizat mitinguri şi marşuri de solidaritate în mai multe oraşe din ţară.

„Sancţiuni de ochii lumii”

Mediatorul juridic Gheorghe Tabalai consideră că şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna ar trebui sancţionată pentru modul defectuos în care a fost gestionată situaţia conflictuală de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”.

Gheorghe Tabalai, care reprezintă familia Sabinei, a declarat că Inspectoratul Şcolar a luat nişte măsuri disciplinare „de ochii lumii”.

„Consider că Inspectoratul Şcolar nu a dorit să pună batista pe ţambal, ci un întreg prosop. Măsurile luate sunt de ochii lumii (...) Mie mi se par mai mult abstracte. Noi considerăm că şi Inspectoratul Şcolar se face vinovat pentru situaţia creată, pentru că nu a ştiut să gestioneze corect şi să prevină din timp astfel de manifestări în unităţile de învăţământ, iar noi cerem demisia inspectorului general”, a spus Gheorghe Tabalai.

„Comunitatea românească din Covasna nu suntem de acord cu aceste sancţiuni, le considerăm nişte sancţiuni caricatură şi sunt inadmisibile. Asta dovedeşte că inspectorul şef din Covasna nu înţelege ce se întâmplă în şcolile din judeţul Covasna”, a declarat la România TV Gheorghe Tabalai, mediatorul scandalului din Covasna.

Mediatorul a explicat că diriginta este nevinovată, ea fiind obligată de director să recurgă la acele gesturi. „Diriginta s-a dovedit a fi ţapul ispăşitor. Diriginta a fost pusă să facă acele gesturi de către director şi a recunoscut de faţă cu direcţiunea acest lucru. Directorul i-a spus să meargă să smulgă bentiţa şi dacă nu reuşeşte să i-o taie”, a punctat Tabalai.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
COSTI, 27 martie 2013
Este o gogoasa din punctul meu de vedere, imixtiunea politicului in scoala nu o poti controla atat timp cat directorul este numit politic. ministerul ar fi trebuit sa schimbe pe criterii apolitice citeste integral
Mihai Mereuţă, 27 martie 2013
Discriminarea românilor în România ?! Comportamentul reprobabil, huliganic al elevilor de la Grupul Şcolar Covasna nu este întîmplător şi nici nu poate fi privit ca un caz izolat. Acest citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.