ACTUALITATE 16 ianuarie 2013

La Boroșneu Mare, încă se achită datoriile „moștenite” de la fosta administrație

de Monica Vrânceanu | 986 vizualizări

Ales în funcția de primar la alegerile din 2012, primarul comunei Boroşneu Mare, Szőcs Levente, spune că a preluat Primăria cu datorii imense, de 500.000 de lei.

Primarul se declară descurajat în noul an de faptul că nu trage prea mari speranțe la un buget prea bogat, dar și de faptul că mai are încă de achitat din datoriile „moștenite” de la fosta administrație a comunei.

„Datoriile pe care le-am moștenit sunt, majoritatea, pe studii și proiecte de dezvoltare, însă din păcate dacă nu avem bani să și aplicăm, aceste studii vor ajunge să fie depășite și vom rămâne cu ele în sertare”, a explicat primarul, arătând că Primăria nu are niciun om care să se priceapă la scrierea de proiecte, așa că trebuie mereu să apeleze la o firmă – contracost, evident.

Pe lângă datorii, primarul spune că îl nemulțumește lipsa de perspectivă a comunei – oamenii nu au bani, nu au locuri de muncă și nimeni nu pare să fie atras să vină cu vreo investiție. În plus, nici din taxe și impozite locale nu se prea reușește să se adune mare lucru, acestea achitându-se în proporție de 70%, în vreme ce cele mai multe dintre amenzi ajung să fie uitate, deoarece nimeni nu le plătește. Pe de altă parte, nici nu se cunoaște valoarea reală pe care ar trebui să o aibă taxele și impozitele, pentru că mulți localnici au construit case, grajduri, dependințe și nu le-au declarat la Primărie – așa că nu există o evidență exactă a imobilelor pe care se pot percepe taxe și impozite. Szőcs Levente spune că nu vrea să mărească valoarea dărilor, ci să ajungă la zi cu evidența construcțiilor din comună, drept pentru care se va întocmi o comisie care să ia în calcul tot ceea ce nu s-a luat în ultimii 10 ani.

Doar 70 de romi declaraţi la Recensământ

„Avem mulți beneficiari de ajutor social, care spun că dacă plătesc taxele nu mai au ce le pune pe masă de mâncare copiilor”, a explicat primarul Szőcs.

Potrivit acestuia, 1.400 dintre cei 3.100 de locuitori ai comunei sunt romi, însă doar vreo 70 s-au declarat la ultimul recensământ. Primarul spune că ar face proiecte pentru romi, căci nu-l sperie datele de pe hârtie, din moment ce o verificare ar arăta clar numărul real de romi, dar iar se lovește de lipsa banilor pentru proiecte.

„Avem destule probleme, iar dacă Primăria ar avea bani, aș dori să modernizez centrul comunei, să arate demn de o comună europeană; aș mai dori și o casă mortuară pentru comună și demararea proiectului de apă și canalizare la Boroșneu – studiile sunt făcute, numai să avem bani pe mai departe”, a mai spus Szőcs, potrivit căruia bugetul comunei pe 2012 a fost de 350.000 de lei, sumă la care se speră să se ajungă și în acest an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.