ULTIMA ORĂ 2 aprilie 2014

Românii au de două ori mai multe credite decât economii

de Agerpres | 729 vizualizări

În România, există de două ori mai multe credite decât economii, raport care se menține de aproximativ patru ani, în timp ce în Germania și Austria raportul între împrumuturi și produse de economisire este de 1 la 3, reiese dintr-un studiu GfK care analizează piața bancară și pe cea a asigurărilor din 16 țări din Europa Centrală și de Est.

La polul opus se află Serbia, Ucraina și Turcia, țări în care creditele depășesc economiile de 4,7 ori, 3,3 respectiv 3 ori.

„În 2007 — 2008 (în România — n.r.) erau de aproape trei ori mai multe credite decât economii, însă recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, condițiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de altă parte, perioada de la începutul anului 2009, când dobânzile pentru depozite au fost foarte ridicate, a adus mai multe persoane către bănci în detrimentul altor metode de economisire”, reiese din studiul GfK, transmis, miercuri, Agerpres.

Din punct de vedere al numărului de clienți, atât credi­tele cât și produsele de economisire se află pe o pantă descendentă pe care au intrat încă din 2009. „Totuși, suma economisită în bănci continuă să crească ușor, chiar dacă numărul celor care contribuie la această sumă se diminuează. Un factor important care duce la această scădere îl reprezintă ratele dobânzilor, din ce în ce mai mici. În același timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis — de exemplu, cumpărarea unui produs electrocasnic — sume pe care ulterior le folosesc în numerar. În această situație, câștigul din dobânzi este considerat nesemnificativ sau chiar anulat de comisioane”, susține Anca Zamfirescu, Senior Research Consultant GfK România.

În 2013, clienții băncilor au fost mai prudenți în privin­ța contractării unui nou împrumut de la bancă. „Chiar și într-un context economic stabil, în care salariile reale au rămas relativ constante timp de un an, oamenii simt nesiguranță când se gândesc la viitorul lor și sunt refractari în ceea ce privește riscul pe care trebuie să și-l asume luând un nou credit”, se precizează în studiul citat.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.