TURISM 6 septembrie 2017

Turiștii români, așteptați în județul Covasna cu valuri de dulciuri

de Iulia Drăghici - Taraș | 3524 vizualizări

La sfârșitul lunii, autoritățile județene organizează Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”

Un festival în centrul căruia va fi promovat celebrul desert secuiesc, kürtőskalács, va avea loc în perioada 30 septembrie – 1 octombrie a.c., în parcul central al municipiului Sfântu Gheorghe.

Criticile acide la adresa etnicilor maghiari din ultimul timp vor fi îndulcite cu deserturile tradiționale secuieşti, pe care turiștii români le vor putea găsi la sfârșitul lunii în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, spune președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

„Contrar valurilor de ură promovate de marea majoritate a mediei din București, noi așteptăm cu drag turiștii români, cu valuri de dulciuri în Ținutul Secuiesc. Orice fac și orice zic alții, totuși, dintre turiștii care vin să viziteze Ținutul Secuiesc și județul Covasna, 90% sunt de naționalitate română, şi aceştia vin aici nu pentru mici la Kaufland, ci pentru kürtőskalács sau supă de cartofi cu tarhon. Asta înseamnă că facem un brand turistic al Ținutului Secuiesc și din kürtőskalács – nu este niciun secret că demersul nostru este, pe lângă a promova acest produs 100% secuiesc, și acela de a crea un brand turistic”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Acesta a mai precizat și că instituția pe care o conduce a demarat, în urmă cu aproape trei ani, o campanie de promovare a kürtőskalács-ului, deliciosul colac secuiesc glazurat cu zahăr ars, tipărind pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele înrudite cu acesta.

Activitățile din perioada 30 septembrie – 1 octombrie sunt reunite sub titulatura de Kürtőskalács - Festivalul  Deliciilor Dulci, iar principalul eveniment va fi concursul de produs celebrul colac secuiesc.

„Și până acum am avut de două ori un concurs de kürtőskalács, dar acum organizatorii au un program mult mai bine pus la punct, mult mai vast”, explică Tamás Sándor.

„Anul 2017 este Anul Turismului în județul Covasna. Noi ne-am propus să organizăm, cu sprijinul instituțiilor subordonate, șase evenimente care să atragă turiști în zona noastră. Festivalul Deliciilor Dulci este un festival gastronomic, un eveniment care poate să atragă turiști foarte mulți în județul Covasna. Am organizat concursuri de kürtőskalács şi în anii precedenți, acum ne-am propus să organizăm un festival care, pe parcursul a trei zile, va avea și alte evenimente. La concursul de kürtőskalács pot să participe firme din Covasna, Harghita și Mureș, care pregătesc acest produs. Vor avea loc două concursuri. Primul este de pregătire a unui kürtőskalács tradițional și, a doua zi, de pregătire a unui kürtőskalács creativ. (...) Ne dorim să găsim kürtőskalács-ul anului 2017 din Ținutul Secuiesc”, a spus vicepreședintele CJ Covasna, Grüman Róbert, menționând că titulatura are scopul de a promova atât firma câștigătoare, cât și un mod de bună practică în ceea ce privește pregătirea cozonacului secuiesc. 

Președintele juriului pentru acest concurs este Farkas Ferenc, maestru cofetar la firma Diószegi, câştigător al mai multor premii la mari concursuri naționale.

Înscrierile în competiție sunt deschise până în 15 septembrie.

În cadrul evenimentului sunt, de asemenea, incluse și un concurs al apelor minerale, unul al clătitelor și câteva programe culturale.

Festivalul Deliciilor Dulci este organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna.

Detaliile despre eveniment sunt disponibile pe site-ul oficial, www.kurtosfeszt.ro.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.