TURISM 20 februarie 2019

Taxa de stațiune, majorată la Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1101 vizualizări

Tariful a crescut de la 1 leu pe zi, la 2 lei de la 1 ianuarie

Taxa de stațiune, operată la nivelul orașului Covasna, s-a majorat începând cu 1 ianuarie 2019, de la 1 leu la 2 lei pe zi pentru fiecare turist care înnoptează în stațiunea balneoclimaterică de interes național.

Până anul acesta, taxa a fost de un leu și am constatat că nu a fost suficient, fiindcă tot trebuia să ne atingem de banii bugetului local pentru a satisface acele pretenții pe care le-au exprimat pe de o parte hotelierii, pe de altă parte turiștii. Atunci, ca să nu luăm din bugetul local, aceasta este ideea, fiecare turist va plăti de aici încolo, pe înnoptare turistică în orașul Covasna 2 lei”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Gyerő József.

Taxa de stațiune s-a implementat în Covasna încă din anul 2009, cu scopul de a oferi turiștilor facilități, însă fără a abuza de bugetul local.

Pentru a veni în întâmpinarea turiștilor și a le oferi anumite facilități, și nu din banii localnicilor, am hotărât că ar fi bine ca fiecare turist care înnoptează în orașul Covasna să plătească un leu pe noapte turistică petrecută în orașul Covasna. Au fost discuții pro și contra”, a spus edilul, care a punctat că nu s-a făcut diferențiere în acest fel între turiștii care vin să se bucure de facilitățile de wellness și cei care vin la tratament în cadrul Spitalului de Cardiologie, pentru că toți turiștii, în egală măsură, au nevoie de diverse facilități.

Potrivit primarului, banii proveniți din taxa de stațiune sunt folosiți pentru reabilitarea și crearea de alei pentru aeroterapie, dotate cu mobilier stradal, organizarea de diverse evenimente prin care se promovează valorile locale, promovarea orașului prin broșuri sau alte materiale video sau susținerea funcționării biroului de informare turistică din oraș.

Edilul a subliniat totodată că taxa de stațiune nu se aplică persoanelor cu handicap grav și mediu.

„Îl felicit pe domnul primar, fiindcă stațiunea Covasna este singura din zonă, nu doar din județul Covasna, care a introdus taxa de stațiune. Noi și la nivelul Asociației (n.red. pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna), și la nivelul colaborării cu Consiliul Județean, luptăm pentru introducerea taxei de stațiune, fiindcă din aceste sume se pot realiza contribuții la marketingul și promovarea turismului local sau regional. Unii susțin că nu este o taxă populară, dar ar trebui să înțeleagă și să se uite și la alte țări, la Austria sau Ungaria, unde peste tot se plătește taxă de stațiune, care se folosește pentru dezvoltarea turismului”, a punctat și specialistul în turism, László Endre, vicepreședintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna.

Stațiunea Covasna a fost vizitată în 2017 de peste 57.500 de turiști, dintre care aproape 1.800 străini, care au înregistrat peste 543.000 de nopți de cazare. Suma colectată cu titlul de taxă de stațiune s-a ridicat atunci la aproape 529.000 de lei.

(Sursă foto: Facebook/Orașul Covasna)

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.