TURISM 5 noiembrie 2021

Taxă de 2 lei pe noapte pentru turiștii care vin la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2280 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe a început demersurile pentru a introduce și în reședința județului Covasna o taxă de 2 lei pe noapte de cazare pentru turiștii cu vârsta de peste 14 ani. Banii colectați astfel, împreună cu alte fonduri pe care le va aloca autoritatea locală, ar urma să fie folosiți pentru acțiuni de promovare a hotelurilor și pensiunilor din oraș, a explicat joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád. 

Măsura va intra în vigoare de la începutul anului viitor, dacă proiectul de hotărâre în care se găsește ideea va fi adoptat anul acesta în cadrul Consiliului Local. 

Se va institui o taxă hotelieră de 2 lei pe noapte pentru cei peste 14 ani. Nu privește locuitorii din oraș, pentru că această sumă este plătită de turiști și a fost agreată introducerea acestei taxe de reprezentanții pensiunilor și hotelierilor, cu care am avut o întâlnire la Camera de Comerț în urmă cu câteva zile. Practic, municipalitatea va suplimenta această sumă și suma va fi cheltuită pe acele necesități care vor veni din partea hotelierilor. Practic ei vor decide pe ce vom cheltui aceste sume. În principiu, pe promovare turistică ar trebui cheltuite aceste sume. (...) Având în vedere că noi vom pune lângă această sumă încă o sumă mai mare, noi nu câștigăm bani din această activitate. Câștigul cel mai mare pentru noi va fi faptul că vom vedea exact cum evoluează numărul de turiști în oraș, câte zile stau și așa mai departe”, a declarat primarul Antal Árpád. 

Deocamdată nu se pot face estimări câți bani vor fi strânși ca urmare a introducerii acestei taxe, spune primarul din Sfântu Gheorghe. „Și noi bănuim că știm, dar de fapt nu știm pentru că există o obligație a hotelierilor ca să declare la Institutul Național de Statistică turiștii, dar acest lucru în cazul unora se întâmplă, în cazul altora nu. Nu avem o situație clară. Vom avea o situație foarte clară pe 31 decembrie 2022. (...) În acest moment nu avem o situație foarte clară și acest lucru și pe mine mă deranjează”, a mai spus edilul. 

O astfel de taxă există și în orașul Covasna încă din anul 2009. În 2019, aceasta s-a majorat de la 1 leu la 2 lei pe zi pentru fiecare turist care înnoptează în stațiunea balneoclimaterică de interes național. Încă de la început, autoritățile au transmis că scopul colectării banilor este de a avea un buget pentru oferirea de facilități turiștilor, fără să se intre prea mult în bugetul local pentru acest lucru.  

În 2017, Consiliul Județean Covasna a demarat o campanie cu scopul de a le propune autorităţilor locale să introducă o taxă turistică, după modelul taxei de staţiune, iar banii adunaţi astfel să fie folosiţi pentru acţiuni de promovare turistică a zonei.

Sursa foto: Facebook/ Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.