TURISM 30 iulie 2017

„Tabăra Omul Cavernelor”, prima ediție, la Cheile Vârghișului

de Iulia Drăghici - Taraș | 4380 vizualizări

Proiectul a cuprins ateliere inedite, de săpături arheologice, modelaj în lut, de vânătoare, agricultură sau sunete în peșteră

Patrimoniul cultural din zona Cheile Vârghișului a fost valorificat săptămâna trecută printr-un proiect inedit - „Tabăra Omul Cavernelor”. Evenimentul, organizat de Asociația Cultural-Științifică „Carpații Răsăriteni”, le-a oferit tinerilor participanți șansa de a experimenta viața oamenilor care au trăit în caverne.

Studenți, elevi și voluntari din toată țara au luat parte săptămâna trecută, în perioada 18 – 28 iulie, la prima ediție a proiectului „Tabăra Omul Cavernelor – Cheile Vârghișului”, organizat de Asociația Cultural-Științifică „Carpații Răsăriteni”.

„Pentru atingerea scopului de valorificare a patrimoniului cultural din zona Cheile Vârghișului, în cadrul proiectului, au fost derulate patru ateliere de lucru la care studenți și elevi au participat prin rotație, împărțiți în grupe la mai multe ateliere: Atelierul „Săpătura arheologică”, Atelierul „Modelaj lut”, Atelierul „Vânător sau Agricultor” și Atelierul „Sunetul Peșterii”.

Beneficiarii proiectului au participat pe parcursul taberei la ateliere interactive, activități, experimente și jocuri de petrecere a timpului liber, în scopul cunoașterii arealului carstic din zona Cheile Vârghișului”, transmit coordonatorii proiectului.

Atelierul „Săpături arheologice”

Atelierul „Săpături arheologice” s-a derulat pe parcursul mai multor zile conform programului taberei. În cadrul acestui atelier, studenților și elevilor li s-au explicat  tehnicile folosite în săpăturile arheologice respectiv documentare, cercetarea terenului, caroierea și decopertarea lui, lucrul cu șpaclul, desenarea săpăturii, prelevarea mostrelor, descrierea straturilor și Jurnalul de săpătură. Activitatea a fost coordonată de Marian Cosac, Alexandru Radu și George Murătoreanu.

Atelierul „Modelaj lut”

Participanții au învățat și experimentat tehnica de realizare a vaselor din lut după modelul vaselor eneolitice, respectiv folosind suluri din lut la ridicarea vaselor. După modelarea vaselor și obiectelor ceramice, participanții au aplicat pe acestea procedurile de netezire, decorare (incizare) și lustruire. După uscarea vaselor și obiectelor de lut realizate de participanți, acestea au fost arse pe vatră în scopul obținerii vaselor de ceramică. Activitatea a fost coordonată de Dan Buzea și Alexandra Cîrlănescu.

Atelierul  „Vânător sau Agricultor”

În cadrul acestui atelier, tinerii au aruncat cu sulița, au identificat produsele naturale care sunt comestibile (plante, fructe etc.) și au pisat grăunțele pe râșnițe de piatră. Activitatea a fost coordonată de Dan Buzea.

Atelierul  „Sunetul Peșterii”

În cadrul acestui atelier, participanții au învățat să producă sunete și zgomote folosind mai multe obiecte (pietre, lemne, rogojini, oase etc.), în interiorul unei peșteri, în scopul de a reproduce sunetele care se auzeau dintr-o peșteră  într-o zi obișnuită din cadrul unui grup de oameni preistorici, precum și sunetele auzite într-o zi de lucru din timpul unei săpăturii arheologice. Activitatea a fost coordonată de Dan Buzea.

Proiectul „Tabăra Omul Cavernelor – Cheile Vârghișului” a fost co-finanțat de Consiliul Județean Covasna. În rândul partenerilor s-au numărat: Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Asociația Culturală Cetatea Dacică-Valea Zînelor, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna și Consiliul Județean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.