TURISM 4 august 2017

Spațiu de agrement amenajat prin clacă, în localitatea Ghelința

de Agerpres | 2789 vizualizări

Aproape o sută de persoane din țară și străinătate au participat, timp de zece zile, la o clacă în localitatea covăsneană Ghelința, unde au amenajat un spațiu de agrement, ce va fi inaugurat la sfârșitul acestei săptămâni.

Președintele Asociației „Vinca Minor”, Para Zoltan, a declarat că acțiunea a fost coordonată de Fundația „Ars Topia” din Ungaria, care în decurs de aproape 20 de ani a reconstruit și reabilitat mai multe băi tradiționale din județele Covasna și Harghita, prin angrenarea unui număr mare de voluntari, în principal arhitecți, peisagiști, studenți și localnici.

Potrivit acestuia, la Ghelința au fost amenajate, printre altele, un bazin cu apă, un pavilion, un spațiu de relaxare și un teren de joacă pentru copii, care, după festivitatea de inaugurare ce va avea loc sâmbătă, vor putea fi folosite atât de localnici, cât și de turiști.

Para Zoltan a ținut să sublinieze că proiectul a fost realizat prin „clacă”, în cadrul acestuia fiind implicați atât voluntari, cât și localnici și autorități locale, care au asigurat cazare, masă și materialele de construcție.

„De fapt, un alt obiectiv primordial al acestui proiect a fost să implicăm comunitatea, să simtă că ceea ce se face aici le aparține. Mâncarea a fost făcută de localnici, două-trei familii au gătit în fiecare zi pentru toată echipa de pe teren și, spre bucuria noastră, a venit să ne ajute câteva zile și un grup de oameni din localitatea Belin, unde anul trecut am reabilitat un izvor cu apă minerală și am reconstruit, tot prin clacă, o baie tradițională”, precizat Para Zoltan.

El a ținut să amintească faptul că în localitatea Ghelința există o biserică romano-catolică ce datează din secolul al XIII-lea și se află în patrimoniul UNESCO, deosebit de valoroasă datorită frescelor foarte vechi (1330-1340) de pe pereții clădirii, precum și datorită tavanului casetat pictat în anul 1628, iar turiștii care vor vizita acest monument istoric se vor putea relaxa în noul spațiu de agrement.

Printre băile tradiționale din județul Covasna reabilitate prin programul coordonat de Fundația „Ars Topia” se mai numără cele din Peteni, Balvanyos și Valea Zălanului.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.