TURISM 2 februarie 2022

Reabilitarea lacului de la Reci: planurile autorităților pentru 2022

de Iulia Drăghici - Taraș | 1987 vizualizări

Autoritățile din Reci își propun să ducă mai departe și anul acesta demersurile pentru a pune vestitul lac din localitate pe harta turistică a județului și a țării. În acest sens, primarul a spus că bugetul pentru anul 2022 va conține o sumă destinată achiziției de terenuri din zona lacului, respectiv pentru a începe reparațiile la digul de protecție, primii pași importanți pentru ca lacul să devină o atracție demnă de cel puțin gloria de altădată. 

În bugetul inițial aș dori să punem undeva la 500.000 de lei deoparte pentru asta și în plus, va trebui să punem deoparte fonduri pentru refacerea digului de protecție. E vorba de încă un milion de lei, pe care încă nu îi avem. Așteptăm măcar prima rectificare. Până atunci o să vedem și noi cam în ce proporție am cheltuit banii pe alte capitole și putem să ne organizăm. Dar la bugetul inițial încă nu putem să prindem nici un leu. Doar la achiziția de terenuri. Am primit de la Ministerul Dezvoltării actele adiționale pentru suplimentarea fondurilor la PNDL, așa că banii pe care îi aveam puși deoparte s-au eliberat și putem să mergem pe cumpărat terenuri”, ne-a declarat primarul Dombora Lehel. 

În ceea ce privește digul, acesta va trebui modernizat în întregime, spune edilul din Reci. 

Lacul fiind destul de mare, se creează și valuri. Și acele valuri au mâncat undeva pe la jumătate din dig în lățime, față de cum era digul inițial în anii 70. Ca să obținem autorizație de gospodărire a apelor, trebuie refăcut digul, trebuie consolidat”, ne-a explicat Dombora Lehel, care a precizat că reabilitarea digului presupune și refacerea captării și evacuării. „Avem proiectul făcut de vreo trei ani, dar niciodată nu am avut banii necesari. Sper că anul ăsta vom avea”, a spus edilul. 

Primarul a punctat că refacerea digului este obligatorie, pentru că fără autorizație de gospodărire a apelor nu se poate reabilita complexul și, prin urmare, nici introduce oficial în circuitul turistic. 

Dombora Lehel spune și că autoritățile din Reci încearcă să ducă la capăt ideea de a reabilita renumitul lac din fonduri locale, pentru că până în prezent nu s-au ivit alte posibilități de finanțare. 

Edilul-șef a subliniat și că lacul va fi în continuare de agrement, nu există intenția de a-l transforma în lac piscicol. 

Anul trecut, în cadrul campaniei „Superlativele CovasnaMedia”, la categoria „Cea mai bună idee lansată în spațiul public din județul Covasna”, votanții au oferit locul I autorităţilor din comuna Reci, care au spus că vor să reabiliteze lacul şi să extindă activităţile turistice din zonă. 

În contextul decernării titlului, primarul din Reci ne-a spus că vor trece cel puțin trei ani până când proiectul de reabilitare și modernizare a lacului și zonelor din împrejurimi va ajunge la finalitate și a punctat că  acesta va fi exploatat de Primăria Reci, printr-o societate comercială care va fi înființată în acest scop. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.