TURISM 18 iunie 2021

Hotelul-școală de la Malnaș: CJ a aprobat predarea amplasamentului către CNI

de Iulia Drăghici - Taraș | 3671 vizualizări

Nici de această dată demersul nu a obținut acordul unanim al consilierilor județeni 

Consiliul Județean Covasna a aprobat joi, 17 iunie, o hotărâre care prevede predarea amplasamentului fostului hotel Malnaș către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI), pentru a continua demersul de a-l transforma în centru de formare profesională în domeniul balneoturismului. Spre deosebire de alte hotărâri adoptate în aceeași zi, aceasta nu a trecut în unanimitate. Patru consilieri județeni au votat împotrivă și unul s-a abținut. Motivele sunt legate de costurile estimate pentru realizarea investiției, care se ridică la peste 24,6 de milioane de lei. Subiectul a fost deschis și în ședința de luna trecută, dar se pare că sunt aspecte care au rămas încă nelămurite. 

Planul autorităților covăsnene de a transforma fostul Hotel Malnaș în centru de formare a specialiștilor în domeniul balnear, proiectul coordonat de Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, merge înainte, după cum se arată în cea mai recentă hotărâre adoptată în plenul Consiliului Județean. 

Am depus la CNI acest proiect pentru finanțare, am trecut de etapa doi și în etapa doi ne-au cerut votul pentru a preda acest imobil către Compania Națională de Investiții, care urmează să analizeze documentația depusă, o să convoace o ședință tehnico-economică și după aceea va prezenta Ministerului acest tip de investiție”, a declarat, înainte de exprimarea voturilor, președintele CJ, Tamás Sándor. 

Nu toți cei prezenți la ședința din 17 iunie au votat pentru adoptarea proiectului, iar motivele au fost puse pe seama discuțiilor rămase nefinalizate și neclarificate din ședința trecută, de la finele lunii mai, când s-a discutat pe subiect. Consilierul județean Olimpiu Floroian, care a luat cuvântul și a solicitat din nou lămuriri suplimentare privind costurile, a spus că a remarcat în documentele care i-au fost puse la dispoziție activități cifrate la sute de mii de lei pentru demolarea unor clădiri care nu mai există. 

Am constatat, după o primă lectură, foarte scurtă de altfel, că în acest proiect nu se prezintă decât valori, nu avem aici nici cantități, nici unități de măsură, deci nu putem să facem o corelație între cele trei elemente. Plus de asta, în foarte scurta citire a proiectului, am observat că sunt trecute lucrări care nu trebuie făcute. Sunt lucrări de demolare ale unor clădiri care nu mai există. Și aici discutăm de sute de mii de lei. Deci trebuie să avem foarte mare grijă, că discutăm despre un proiect de reabilitare de 6 milioane de euro. Părerea mea este că trebuie să fim foarte atenți ce facem cu aceste sume, drept urmare partidul nostru va vota împotriva acestui proiect. (...) Ca să fie foarte clar, noi nu suntem împotriva realizării acestui obiectiv, dar nu în felul în care ne-a fost prezentat proiectul”, a spus Olimpiu Floroian.

Ca răspuns, Tamás Sándor a spus că este vorba de sume estimative și că cei care vor face proiectul tehnic, al cărui rol este de a stabili exact fondurile investite, sunt cei de la Minister. 

Încă nu este în faza de proiect tehnic de execuție, este în faza de DALI. După predarea către Compania Națională de Investiții, vor întocmi proiectul tehnic de execuție. Acel proiect care se va întocmi va trece de comisia lor tehnico-economică. Sincer, eu nu mă pricep la instalații și la branșamente, însă sunt sigur că aceste observații pe care le-ați făcut dumneavoastră, vor trece, în primă fază la proiectant, și după aceea la comisia tehnico-economică a Companiei Naționale de Investiții. Asta înseamnă că dacă dăm azi acordul nostru, atunci toată investiția, inclusiv amplasamentul va trece, pentru durata de execuție la Compania Națională de Investiții”, a spus președintele CJ. 

În replică, Olimpiu Floroian a întrebat care mai este atunci scopul realizării acestor documente, cu date îndoielnice și de ce s-au mai plătit, dacă oricum nu contează. Tamás Sándor a explicat că sunt mai multe faze la întocmirea unui proiect și că DALI este una dintre ele, iar că mai departe, responsabilitatea întocmirii unui proiect de execuție, respectiv licitarea lucrării și găsirea executantului revin CNI-ului. 

În final, predarea amplasamentului către CNI, chiar și în aceste condiții, a fost votată cu 23 de voturi pentru (UDMR și Alianța Maghiarilor din Transilvania), patru împotrivă (trei PNL și unul PSD), dar și o abținere (PSD). 

În ședința CJ de luna trecută, consilierii județeni, nici atunci în unanimitate, au votat actualizarea devizului pentru proiectul „Reabilitare ansamblu, demolare parțială, extindere și branșamente la utilități la sediul Centrului de formare profesională în domeniul balneoturismului”. Dacă inițial, în octombrie 2019, s-a anunțat că investiția se va ridica la aproximativ 18 milioane de lei, noile documente prevăd o sumă totală de peste 24,6 milioane de lei.  

Creșterea costurilor investiției este cauzată, printre altele, de majorarea prețurilor, se precizează în documentele adoptate atunci. 

Fostul Hotel Malnaș Băi din comuna covăsneană Malnaș va fi reabilitat și transformat în centru de formare a specialiștilor în domeniul balnear. Va fi practic o școală, cu aproximativ 60 de locuri de cazare, sală de mese și săli de conferințe. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.