TURISM 17 februarie 2021

Edler Andras (CCI Covasna): Zona Baraolt, o atracţie turistică de top în următorii zece ani

de Agerpres | 1753 vizualizări

Zona Baraoltului, aflată în partea nord-vestică a judeţului Covasna, are şase să devină o atracţie turistică de top în următorii zece ani, afirmă preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras.

Potrivit acestuia, Baraoltul are un potenţial natural deosebit şi o identitate locală bine conservată, iar modernizarea infrastructurii rutiere va facilita accesul turiştilor în zonă.

„În următorii zece ani, Baraoltul va înflori, după părerea mea. Odată cu refacerea infrastructurii rutiere şi accesul este mai uşor (...) Zona este foarte frumoasă, foarte bine conservată, ceea ce este în avantajul lor, dar pentru a atrage turiştii e nevoie de mai multe atracţii“, a declarat Edler Andras.

În opinia sa, mastodontul preistoric descoperit în urmă cu mai bine de un deceniu la Racoşul de Sus, dar şi un poligon de tragere cu tunuri ar putea stârni interesul turiştilor.

„Sunt două lucruri care ar putea să atragă turiştii: în primul rând, scheletul mastodontului nu ar trebui să stea după vitrină, asta e o concepţie greşită, ci ar trebui ca atât scheletul, cât şi o reproducere de 1:1 a mastodontului să fie expuse într-o carieră de piatră abandonată din jurul Baraoltului, pentru că acolo a fost habitatul lui. Asta nu e greu, dar nu cred că investiţia iniţială ar putea fi făcută de un investitor privat. Cred că ar fi mai bine să fie făcută de Consiliul Judeţean, iar întreprinzătorii privaţi vor dezvolta apoi afaceri în jurul acestuia“, a declarat, pentru AGERPRES, Edler Andras.

Scheletul mastodontului, în lungime de aproximativ 7 metri şi 3,5 metri înălţime, a fost descoperit întâmplător în anul 2008, în timpul unor lucrări de excavare la mina de la Racoşul de Sus, iar specialiştii spun că aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani.

Potrivit acestora, exemplarul este foarte valoros şi pentru că s-a păstrat aproape în totalitate intact.

Cât priveşte poligonul de trageri, Edler Andras a afirmat că şi acesta ar putea fi amenajat într-o carieră de suprafaţă dezafectată, iar salvele ar putea fi trase cu copii ale tunurilor turnate în zonă de revoluţionarul paşoptist Gabor Aron.

„E o idee bună, după părerea mea, să se facă acest poligon de tragere şi din oră în oră sau o dată pe zi să se tragă cu tunul lui Gabor Aron sau cu copii ale acestuia. Şi pentru ca să păstrăm tradiţiile locale, salvele ar putea fi trase de husari, pentru că avem astfel de asociaţii de păstrători de tradiţii în zonă. Eu cred că această combinaţie ar fi una fericită, pentru că turiştii ar putea veni pentru o zi în judeţul Covasna ca să vadă aceste două atracţii turistice“, a mai spus Edler Andras.

Fostă zonă minieră, Baraoltul a căpătat statutul de zonă defavorizată în primăvara anului 1999, după ce minele s-au închis una după alta, lăsând fără locuri de muncă câteva mii de oameni.

Statutul de zonă defavorizată, care oferea o serie de facilităţi investitorilor, cum ar fi scutirea de la plata impozitului pe profit, a contribuit doar în mică măsură la redresarea economică a acesteia, starea precară a infrastructurii, reabilitată abia în ultimii ani, făcându-i pe mulţi potenţiali investitori să ocolească zona.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.