TURISM 5 martie 2021

Demersuri pentru a înființa puncte „Gastro Local” sunt și la Barcani

de Iulia Drăghici - Taraș | 3275 vizualizări

Gospodarii i-ar putea primi pe turiști direct la masa lor  

Și autoritățile din comuna Barcani vor să facă pași mai mici, dar relevanți, în demersul de a lansa și aici turismul. Primarul Nicolae Pastor spune că vrea să aducă mai aproape de comună proiectul „Gastro Local”, aplicat cu succes de vecinii din Vama Buzăului. Inițiativa îi poate ajuta pe localnici să câștige un ban în plus, dar, totodată, să prezinte vizitatorilor din tradițiile și bunătățile culinare ale zonei. Demersuri similare au început și la Întorsura Buzăului. 

Văzând implementarea cu succes a acestui proiect în Vama Buzăului, m-a determinat să iau legătura cu  echipa „Gastro Local” pentru a începe demersuri și la Barcani! Un proiect interesant ce vine în sprijinul turismului, lucru pe care mi-l doresc și la Barcani. Sunt destul de multe persoane care și-au manifestat interesul pentru acest proiect. Din discuțiile avute cu echipa Gastro Local, am stabilit că în perioada următoare să vină la Barcani pentru a oferi mai multe detalii celor interesați”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, Nicolae Pastor. 

Anterior, acesta le-a prezentat cetățenilor prezenți pe grupul „Împreună pentru Barcani” și ce presupune mai exact acest proiect. „«Gastro Local», un proiect ce susține  și încurajează în mod real producătorii locali din mediul rural! Un mod de a vă suplimenta veniturile, dând valoare adăugată produselor obținute în gospodăria proprie. 

Punctele Gastro Local sunt autorizate de Direcțiile Sanitar Veterinare Județene din punct de vedere sanitar, ele fiind implementate în gospodăriile producătorilor locali din comună, unde aceștia stabilesc și prepară meniul cu produse preponderent din grădinile și gospodăriile proprii.

Felurile de mâncare pregătite sunt de tip tradițional, cu ingrediente proaspăt culese sau conservate natural, care urmăresc în cea mai mare parte rețete locale.

În cazul punctelor Gastro Local de pe teritoriul Comunei Vama Buzăului, prețul meniurilor este unul fix, fiind stabilit în momentul de față la 60 de lei/persoană. Copiii beneficiază de un meniu redus, la prețul de 30 de lei/persoană. 

Îl consider un proiect interesant, un proiect prin care putem crește încet, încet turismul și  în comuna Barcani! 

Vă pot oferi sprijinul pentru a putea face parte din acest program. Pentru mai multe detalii, vă stau la dispoziție!”, a transmis, prin intermediul grupului de Facebook „Împreună pentru Barcani”, primarul Nicolae Pastor, la mijlocul lunii februarie.   

Ulterior, Primăria Întorsura Buzăului a transmis că pe data de 10 martie, de la ora 11, în amfiteatrul Liceului „Mircea Eliade“ din Întorsura Buzăului, va avea loc o întâlnire exact pe această temă, la care vor putea lua parte toţi cei interesaţi.

Primarul Raul Urdă a spus pentru Agerpres că a propus şi autorităţilor locale din comunele Sita Buzăului şi Barcani să participe la acest program.  

La Vama Buzăului acest proiect a luat ființă în toamna anului 2019, „din nevoia de a oferi turiștilor din Comuna Vama Buzăului – județul Brașov, o experiență culinară reală, sigură, inedită, în mediul rural”, se arată pe site-ul https://gastrolocal.ro/

Dezvoltarea zonelor rurale de munte din România pe baza programelor de tip GASTRO LOCAL, va conduce atât la o creștere a numărului de produse din zonă rurală și montană, înregistrate ca rețete sau produse consacrate ale regiunilor și țării, cât și la extinderea pieței și a competitivității preparatelor tradiționale românești”, arată aceeași sursă. 

Potrivit site-ului, în comuna Vama Buzăului sunt 14 puncte Gastro Local, atât în satul reședință de comună, cât și în Acriș și Buzăiel. 

În prezent în România există Puncte Gastronomice Locale în câteva județe din țară, precum Brașov, Covasna, Sibiu, Tulcea, și nu numai, dar proiectul comunei Vama Buzăului este unul dintre (dacă nu chiar cel mai) vizibil și accesibil ca imagine și informații. Are site, logo, contact ușor de găsit și alte informații relevante, care fac din acest proiect unul de succes. 

În 2017, DSVSA a organizat în județul Covasna o serie de întâlniri cu persoanele interesate, în fiecare din cele cinci orașe din județ, pentru popularizarea condiţiilor de înfiinţare a punctelor gastronomice locale, respectiv pentru a prezenta Normele şi condiţiile de igienă care trebuie respectate pentru înfiinţarea şi funcţionarea punctelor gastronomice locale, împărţind inclusiv materiale informative în acest sens. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.