TURISM 19 octombrie 2018

Cea mai bună afacere de familie din Europa e în județul Covasna!

de Iulia Drăghici - Taraș | 43820 vizualizări

Premiul, decernat la Parlamentul European de la Bruxelles, a fost câștigat de proprietarii Castelului Daniel din Tălișoara

Hotelul Daniel Castle din Tălișoara, condus și deținut de soții Rácz Lilla și Attila, a câștigat premiul pentru cea mai bună întreprindere/afacere familială din Europa. Decernarea premiilor SME Star Awards a avut loc în cadrul unei gale organizată miercuri seara, 17 octombrie a.c., la Bruxelles, în Parlamentul European. La eveniment a luat parte și Lilla Rácz.

Micul sat din comuna covăsneană Brăduț, Tălișoara este din nou în centrul atenției naționale și internaționale datorită Castelului Daniel, pe care îl găzduiește de aproape 400 de ani. Locația nu adună doar laude prin reabilitarea minunată și serviciile pe măsură, ci și premii deosebite la nivel european. Cea mai nouă reușită: premiul pentru cea mai bună întreprindere/afacere familială din Europa la premiile SME Star Awards.

Pentru noi, desigur, reprezintă o mare onoare și un impuls de a merge mai departe. Atât premiul în sine, cât și felul cum a fost primit de către toți cei care ne cunosc și ne urmăresc. Chiar am avut sute de feedback-uri, ceea ce ne confirmă că direcția în care mergem și în ceea ce investim bani, timp și pasiune este bună, lucru care este apreciat și de comunitate și de oaspeții noștri. Este o onoare să fii apreciat și la nivel european. (...) Această recunoaștere europeană cu siguranță ne va ajuta pentru a fi mai cunoscuți și la nivel internațional. Și momentan mulți dintre oaspeții noștri vin din străinătate într-un procent în creștere, însă este o piață căreia dorim să ne adresăm în continuare și cu siguranță tot acest feedback și buzz de presă de la nivel european ne va ajuta și în acest sens”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, Lilla Rácz.  

Festivitatea de premiere, o încercare sinceră de a apropia Bruxellesul de economiile locale

În ceea ce privește festivitatea de decernare a premiilor, la care a luat parte miercuri, Lilla Rácz ne-a spus că a fost plăcut surprinsă de interesul pe care autoritățile europene îl acordă atât economiei locale, cât și valorilor naturale care încă se regăsesc în țara noastră.

„Festivitatea a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine. Inițial m-am gândit la o decernare așa foarte protocolară, fără prea mult suflet, dar am fost pozitiv surprinsă să văd că într-adevăr atenția aceasta către întreprinderile mici și mijlocii este una reală la nivel european. Chiar a fost un eveniment foarte bine organizat, cu foarte mulți participanți, atât din rândul membrilor Parlamentului European. Ce m-a impresionat profund a fost modul în care s-au prezentat premiile, deci s-a văzut că fiecare europarlamentar s-a documentat asupra întreprinderilor pe care le premiază și s-a pus accentul în discursurile membrilor și pe faptul că își doresc foarte mult la nivel european să fie mai aproape de economia reală, să nu mai fie percepuți neapărat ca într-o bulă care există doar la Bruxelles și într-adevăr să se conecteze cu economia reală. Această festivitate de decernare chiar a fost o încercare sinceră în acest sens”, ne-a spus Lilla Rácz.

Premiile acordate de SME Europe, organizația Partidului Popular European (PPE) care activează în sprijinul sectorului IMM, au ajuns în total la 11 întreprinderi mici și mijlocii europene în cadrul a 9 categorii, potrivit unui comunicat de presă, transmis de europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, EPP), același care a și nominalizat firma covăsneană la premiile SME Star Awards.

M-am bucurat enorm că afacerea pe care am nominalizat-o, condusă de soții Lilla și Attila Rácz, a fost premiată. Forța economiei locale depinde de IMM-uri. În Europa, afacerile familiale au o tradiție bogată și un rol imens în dezvoltarea economiei locale. Este o recunoaștere importantă că o afacere mică din România a ajuns printre cele mai bune din Europa, dovedind că gândirea strategică, planificarea și munca consecventă și coordonată aduce rezultate, care acum sunt apreciate și la nivel european”, a declarat, după decernarea premiilor, europarlamentarul Iuliu Winkler, prim-vicepreședinte SME Europe.

Rețeta „magică” spre reușită

Întrebată dacă există vreo rețetă pentru un asemenea succes, proprietara Castelului Daniel din Tălișoara ne-a spus că pasiunea și valorile autentice pe care se bazează au contribuit foarte mult la reușită.

„Nu am descoperit nicio rețetă magică, însă moștenirea culturală pe care încercăm să o promovăm e o adevărată valoare care ne ajută să fim de succes în acest demers”, a mai adăugat aceasta.

Familia mare din Tălișoara

De asemenea, un alt aspect deosebit punctat de Lilla Rácz a fost faptul că „familia” care a câștigat premiul nu este doar cea de sânge, ci că la impresionantul succes au contribuit toți angajații, dar și oamenii din comunitate.

Noi și la decernare am pus accentul  pe faptul că am luat premiul pentru o afacere de familie și că în cazul nostru această familie înseamnă nu doar familia apropiată, ci toți colegii noștri cu care lucrăm zi de zi la Castel, dar și comunitatea locală care ne ajută și cu care suntem într-o colaborare continuă pentru a promova județul. Covăsnenii cred că ar trebui să fie mândri că avem foarte multe obiective turistice foarte frumoase și valoroase sau percepute ca fiind foarte valoroase la nivel european”, a mai subliniat Lilla Rácz.

Câștigătorul premiului SME Star Awards la categoria cea mai bună afacere familială este acea firmă a cărei activitate are un impact semnificativ în societate și poate fi considerată un model demn de urmat de noile IMM-uri, a mai punctat europarlamentarul Iuliu Winkler.

„I-am cunoscut pe soții Rácz pe parcursul desfășurării programului „Digitális Székelyföld”. Sunt niște întreprinzători cu activități în mai multe domenii și care, întotdeauna, au dorit să-și folosească cunoștințele și experiența în folosul comunității din care provin. Hotelul Daniel Castle din Tălișoara a devenit nu numai un punct de atracție turistică, ci și un obiectiv  important pentru comunitatea locală. Acest premiu capătă și mai multă valoare pentru că a fost primit chiar în Anul European al Patrimoniului Cultural, Hotelul Daniel Castle fiind un proiect demn de urmat în ceea ce privește conservarea și readucerea în circuitul cultural și turistic a patrimoniului construit, prin acesta reușindu-se și revitalizarea zonei”, a afirmat Iuliu Winkler.       

Peste 3.000 de vizitatori în 2018

În 2018, bilanțul Castelului Daniel numără peste 3.000 de vizitatori. „Majoritatea oaspeților provin din țară, din diverse zone, în principiu din orașele mari din țară, cam 80 – 85%, însă numărul turiștilor străini este în continuă creștere de la an la an. Am avut oaspeți de pe tot mapamondul, din Bali și până în Canada”, ne-a mai spus Lilla Rácz.

Castelul contelui Daniel Mihály, construit în 1621, astăzi monument de categoria A, a fost cumpărat în 2010 de soții Rácz, care l-au restaurat cu ajutorul fondurilor europene, iar apoi l-au transformat într-un hotel.

Perlă a patrimoniului construit în zona Baraoltului, hotelul și-a deschis porțile în 2011 pentru turiști din toată țara și din străinătate, care doresc să încerce stilul de viață al nobilimii de altă dată.

Rácz Lilla și Attila au văzut Castelul în decembrie 2007 într-un album despre Ținutul Conacelor. La scurt timp l-au vizitat și s-au îndrăgostit de ceea ce le-a fost dat să vadă. Astăzi, dragostea lor pentru Castel înflorește prin reușitele obținute, iar prin efortul lor și județul Covasna.   

Sursă foto: Facebook/DanielCastleHotel

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.