TURISM 19 februarie 2019

Autorităţile caută soluţii pentru rentabilizarea centrelor balneare construite prin „Drumul apelor minerale”

de Agerpres | 1838 vizualizări

Autorităţile covăsnene caută soluţii pentru eficientizarea şi rentabilizarea centrelor balneare construite în judeţ în urmă cu câţiva ani prin proiectul „Drumul apelor minerale”, cofinanţat din fonduri europene.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Gruman Robert, a declarat luni, pentru AGERPRES, că, după cinci ani de funcţionare, s-a ajuns la concluzia că aceste centre, aflate în localităţile Belin, Vâlcele, Malnaş-Băi şi Olteni, nu sunt sustenabile şi că trebuie găsite alte soluţii pentru menţinerea lor.

„Acum mai mult de cinci ani au fost date în folosinţă aceste centre balneare construite prin proiectul „Drumul apelor minerale”. Prin asocierea consiliilor locale cu Consiliul Judeţean s-a găsit o formulă ca, prin Asociaţia Aquasic şi apoi prin Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, să administrăm aceste centre. Din păcate, în acest mod, după cinci ani, vedem că, din punct de vedere financiar, nu sunt sustenabile. Astfel, am ajuns la o concluzie cu domnii primari implicaţi, pentru că toate acestea imobile sunt în proprietatea comunelor, ca individual să găsească soluţii prin care, nemaiplătind o cotizaţie către asociaţie, să funcţioneze tot în circuitul turistic. Aceste centre, din câte ştiu, la Vâlcele şi Belin o să funcţioneze tot ca băi, dar cu angajaţii primăriilor o să se rezolve administrarea acestora, iar primarii de la Bodoc, de care aparţine centrul din Olteni, şi de la Malnaş urmează să dezvolte alte planuri pentru a rămâne tot în circuitul turistic”, a declarat Gruman Robert.

Acesta a precizat că centrul balnear de la Hătuica, care a fost realizat printr-un alt program, finanţat din fonduri guvernamentale, va rămâne în continuare în administrarea Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului, deoarece deţine şi o mofetă cu emanaţii de bioxid de carbon, iar folosirea ei necesită asistenţă medicală de specialitate.

„Foarte multe persoane au vizitat aceste centre în toţi aceşti ani şi noi sperăm că se vor găsi soluţii ca ele să rămână în circuitul turistic ca să poată să fie vizitate în continuare de către turişti. Bineînţeles, dacă turiştii vizitează aceste centre atunci sperăm ca, pe parcurs, infrastructura de turism să se dezvolte în comunele şi satele respective, să se deschidă noi pensiuni, pentru că, până la urmă, scopul nu este doar de a administra aceste centre, ci de a impulsiona turismul rural din localităţile în care se află acestea”, a mai spus Gruman Robert.

Potrivit statisticilor, în ultimii doi ani, cele patru centre balneare de la Belin, Vâlcele, Malnaş-Băi şi Olteni au fost vizitate, în medie, de peste 20.000 de turişti pe an.

Centrele au fost construite între anii 2011-2014, prin proiectul „Drumul apelor minerale”, iniţiat de Consiliul Judeţean Covasna cu scopul de a revigora câteva staţiuni lăsate în paragină, dar şi de a dezvolta alte câteva localităţi cu potenţial balnear.

Prin acest proiect au fost reabilitate, printre altele, mai multe ştranduri şi izvoare cu apă minerală şi au fost construite aceste mici centre balneare dotate cu bazine, băi turceşti, saune finlandeze, săli de fitness şi spaţii de agrement.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.