STIREA ZILEI 25 ianuarie 2022

Val de solidaritate după incendiul de la Comandău

de Iulia Drăghici - Taraș | 1634 vizualizări

Campanii de ajutorare au fost inițiate în mai multe localități ale județului 

După incendiul de la Comandău, unde aproape 20 de persoane au fost afectate, covăsnenii au dat viață unui val impresionant de solidaritate. În mai multe localități din județ au fost inițiate campanii de ajutorare, pornite de la persoane fizice, autorități, asociații, partide politice sau firme.  

Printre cei care au inițiat astfel de campanii de ajutorare se numără Primăria Zagon (cu donații care se strâng începând de marți la Castelul Mikes din localitate), Primăria Valea Mare, Primăria Barcani, Asociația LAB Életmentő Kupakok, FIKOSZ - Fiatalok Kovásznáért Szervezet, firme ca BRADUL SRL, A.M.K, BERTIS, LUCIFER SRL, M.N.P. FRUCTE S.R.L., Parohia Floroaia Mare, Centrul de Tineret din Întorsura Buzăului și mulți alții. 

Primăria și Consiliul Local Valea Mare își manifestă solidaritatea și ajutorul, iar toți cetățenii comunei care au posibilitatea și vor să dea o mână de ajutor (apă, haine, mâncare, anumite sume după posibilitatea fiecăruia, etc.), sunt așteptați din 25.01.2022 la Primăria Comunei Valea Mare.

 Puținul dat de noi, poate însemna mult pentru persoanele care și-au pierdut aproape tot, chiar acum în toiul iernii”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook a Primăriei Valea Mare. 

Cu siguranță nu ne dorim să fim în ipostaza familiilor greu încercate din Comandău! Deși… oricând ni se poate întâmpla același lucru, la fiecare dintre noi! 

Azi, 24 Ianuarie, ne aducem aminte de anul 1859, de „Mica Unire”, iar însemnătatea zilei o putem transpune într-o „unire” de sprijin pentru cei aflați în suferință! 

Câteva persoane cu suflet mare din Comuna Barcani și-au manifestat intenția de a strânge fonduri pentru aceste familii, mergând din casă în casă. Cei ce vor putea sprijini cu ceva, cândva vi se vor întoarce înzecit aceste fapte bune!”, a transmis luni și primarul Nicolae Pastor pe grupul de Facebook „Împreună pentru Barcani”. 

Asociația Organizația Tineri pentru Covasna a început strângerea donațiilor pentru familiile care au rămas fără domiciliu, în urma incendiului de duminică, în Comandău. Cei doritori să doneze (haine, alimente, electronice sau electrocasnice) ne pot găsi la Centrul de Informații Turistice din orașul Covasna, de luni până sâmbătă, de la ora 13:00-19:00. Cei care vor să doneze mobilier, sunt rugați să ne contacteze și dacă nu există posibilitatea, atunci transportul îl vom rezolva noi”, este o altă postare transmisă pe Facebook. 

A fost și o pensiune din sat care a postat pe un grup al comunei Comandău că va găzdui gratuit persoane afectate de incendiu dacă va fi nevoie. Mobilizare a arătat, printre alții și UDMR și alte asociații din jurul partidului și foarte probabil și mulți alții care încă nu au ajuns în sfera noastră de informare. 

Cei care vor să ajute pot să caute pe Facebook aceste organizații sau persoane care au inițiat campanii sau chiar autoritățile locale, ca să le ofere îndrumare astfel încât ajutorul dat chiar să fie util. 

Prefectul județului Covasna, după incendiul de la Comandău: „Acum este nevoie de solidaritate”

Prefectul județului Covasna, Ráduly István a precizat duminică, într-o postare pe pagina lui de Facebook faptul că persoanele afectate de incendiul de la Comandău, care și-au pierdut casele în urma incendiului, vor avea acoperiș deasupra capului începând din aceeași seară. 

„Optsprezece persoane - printre care trei copii - au pierdut aproape totul în incendiul izbucnit duminică înainte de masă la Comandău. M-am asigurat personal la fața locului că toată lumea va avea acoperiș deasupra capului începând încă din această seară, și mi-a plăcut să văd, că deși biserica reformată și primăria și-au oferit ajutorul, rudele și prietenii sunt cei care îi vor găzdui pe cei loviți de soartă. Acum este nevoie de solidaritate: nu numai pentru a curăța dărâmăturile, ci și pentru a-i ajuta pe cei care au rămas fără casă cu pături, haine sau bani”, a fost mesajul prefectului Ráduly István. 

Duminică, cinci case au fost mistuite de flăcări și alte trei au pagube la nivelul acoperișului, într-un incendiu puternic izbucnit în comuna Comandău, la ieșire spre Păpăuți. Focul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 600 mp. 

În casele afectate de incendiu locuiau, potrivit ISU Covasna, 19 persoane, dintre care 3 minori ( 1 an, 6 ani și 17 ani). 

La fața locului au intervenit pentru stingerea incendiului patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, 14 subofițeri și un voluntar din cadrul Detașamentului Sfântu Gheorghe și Secției Târgu Secuiesc, SVSU Comandău și SVSU Covasna. Urmează să se stabilească, în continuare, și cauza probabilă a izbucnirii incendiului. 

Sursa foto: Facebook/ Ráduly István. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.