STIREA ZILEI 26 noiembrie 2013

Unde mergem de Revelion?

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 843 vizualizări

Covăsnenii stau mai mult pe acasă, în vreme ce sudiștii vin în stațiunile noastre

Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune, iar dacă Crăciunul se petrece de obicei în familie, marea agitație se dă pentru noaptea dintre ani. În vremurile de boom economic, tot românul se obișnuise să petreacă Revelionul pe undeva – la mare căutare erau cabanele închiriate ori ofertele tentante ale restaurantelor și hotelurilor din stațiunile de iarnă. Nici litoralul nu era o opțiune de ocolit, unele hoteluri de aici oferind anual oferte pentru cei mai excentrici, curioși de gheața mării. În plus, unii dintre noi se puteau mândri cu bronz în plină iarnă, după ce petreceau câteva zile în locuri exotice. Toate aceste oferte există și acum, însă mai mult ca niciodată, par să fie condiționate de bani. Criza și scumpirile anunțate, lipsa siguranței pentru ziua de mâine și banii tot mai puțini îi fac pe mulți să fie mai chibzuiți. Atât de chibzuiți că în acest an încep să iasă din discuție chiar și chefurile la cabane. Și totuși, există un procent – mic, ce-i drept, care vrea neapărat să plece de acasă de Revelion.

Covasna, la mare căutare... pentru alții

Așa se face că frumusețile județului nostru vor fi admirate în acest an în special de oaspeți din București, Constanța, Prahova sau Iași. Hotelierii și proprietarii de pensiuni spun că e vorba despre oameni care lucrează în corporații sau în vânzări, oameni care au prea puține concedii de-a lungul anului și care, în perioada Sărbătorilor, aleg să fugă din marile orașe, alături de familii. Ei vin în județul nostru căutând zăpada și frumusețea naturii, însă fără nebunia stațiunilor de pe Valea Prahovei, veșnic aglomerate și expuse.

Cele mai căutate stațiuni covăsnene sunt Balvanyos și Covasna, precum și peisajele sălbatice de la Comandău. Iar hotelierii s-au pregătit, astfel că la Balvanyos totul s-a ocupat de săptămâni bune, pentru perioada Revelionului – iar turiștii vin din București, Constanța și Ploiești. Primarul comunei Turia și președintele ANTREC Covasna, Daragus Attila, ne-a declarat că turiștii sunt fascinați de locurile din județul nostru și există unii care au devenit oaspeți fideli, venind aici în fiecare iarnă. Pentru Revelion, la Balvanyos se vor pregăti mese cu produse tradiționale secuiești și vânătorești, platouri cu pește, preparate din carne și dulciuri specifice zonei. În ceea ce privește programul, Daragus Attila spune că acesta va cuprinde numere de muzică populară românească și ungurească oferite de formații live, și numere de comedie și o pomană a porcului, cu toate obiceiurile secuiești și românești – în prima zi a Anului Nou. La fel și la Comandău, unde proprietara unui hotel ne-a declarat că locaţia e rezervată deja în totalitate. Aici, contra unei sume de 250 de euro/persoană, turiștii au cazare cu all-inclusive timp de patru nopți și cinci zile, cu programe de divertisment, plimbări cu sania, carnaval, tăiere de porc în ultima zi a anului, preparate tradiționale și, bineînțeles, focuri de artificii și orchestră live în noaptea de Revelion.

Și chiar dacă e criză, hotelierii sunt convinși că nu vor ieși în pierdere, chiar dacă recunosc că oaspeții lor nu sunt covăsneni.

Stăm acasă, că n-avem bani”

În ceea ce-i privește pe covăsneni, aceștia spun, în mare parte, că vor sta acasă. Asta arată și sondajul pe care l-am lansat pe site-ul nostru www.covasnamedia.ro, unde până marţi seară 73% dintre cei care au răspuns au declarat că vor sta acasă de Revelion, 13% au spus că vor petrece cu prietenii la o cabană, alți 11% au spus că vor pleca în străinătate și numai 3% susțin că vor petrece într-o stațiune din țară.

Până acum doi ani, am tot mers la cabane, cu prietenii. Costurile se ridicau la 300-400 de lei pentru două-trei nopți, cu chiria cabanei, drum și mâncare. Anul acesta stăm însă acasă, pentru că sigur ne-ar costa în jur de 500 de lei, ceea ce mi se pare cam mult pentru buzunarul nostru, din moment ce eu câștig 1.100 de lei. Și cred că așa va tot fi de acum încolo, că nu sunt perspective de mai bine”, ne-a declarat Alexandra, o femeie în vârstă de 33 de ani, care are doi copii și spune că bugetul lunar al familiei este de 2.500 de lei. În aceste condiții, Alexandra susține că nu prea mai e loc de excese de sărbători, mai ales că iarna se anunță grea, inclusiv cu facturile la întreținere. Dacă ar fi însă să aibă un buget mai permisiv, familia Alexandrei ar alege un concediu în străinătate – undeva în Elveția, într-o stațiune unde se practică schiul. Iar de părerea Alexandrei sunt tot mai mulți oameni – unii din cauza banilor, mulți și din comoditate.

Tinerii sunt mai puțin cumpătați însă. Radu are 19 ani și spune că a plănuit deja Revelionul cu prietenii: au închiriat două camere la particular, în Predeal. I-a ajuns undeva la 300 de lei pe fiecare, grupul fiind unul numeros. Băiatul spune că în vreme ce părinții săi vor sta acasă, el va merge la petrecere; iar banii vin de la părinți, desigur.

Tot am mers în ultimii ani – în general ducem mâncare de acasă, dar oricum nu asta e baza. Bem bere sau ceva tărie, dansăm, povestim, mergem la săniuș, poate într-un club... E prima oară când mergem la Predeal și suntem nerăbdători”, ne-a spus Radu.

Alina are 29 de ani și e plecată de patru ani la muncă în Austria. Spune că va petrece acolo, deci se poate spune că va petrece în străinătate. Tânăra spune că oricum îi convine așa, decât să cheltuiască o mulțime de bani pe un drum în țară.

Chiar și așa, aș cheltui pe venit acasă, că mi-e dor de familie și prieteni. Dar când mă gândesc la cât de scumpe sunt toate, îmi trece. Șitu că aici pot petrece un Revelion reușit cu 50 de euro”, ne-a declarat ea.

Revelion în străinătate

Ofertele agențiilor de turism sunt variate: de la destinații exotice până la excursii în Laponia turiștii găsesc de toate. La fel de variate sunt și prețurile, care încap de la câteva sute de euro pentru destinații mai apropiate, gen Ungaria, Bulgaria și Slovacia. Reprezentantul unei agenții din Sfântu Gheorghe ne-a declarat că anul acesta clienții care au ales să își petreacă Revelionul departe de țară vor merge în general în aceste trei ţări. Pentru un sejur de 7 zile la un hotel de 3 stele în munții Tatra costă în jur de 500 de euro, iar prețul unei vacanțe în țara lui Moș Crăciun este de 1.400 de euro. Cine are bani, poate zbura în Dubai în vacanța de sărbători, însă pentru o astfel de vacanță aveți nevoie de câteva mii de euro.

Afară, la prieteni

Cei care nu au bani de hotel sau restaurant, aleg să își viziteze prietenii aflați la muncă în străinătate. Așa va face și o studentă din Sfântu Gheorghe, care ne-a declarat că va petrece noaptea dintre ani la Londra. „Am prieteni în capitala Angliei, care sunt stabiliți acolo de mai mulți ani. Mi-am făcut din timp rezervare la biletul de avion să ies cât mai ieftin, și imediat după Crăciun voi zbura la Londra. De Revelion probabil vom ieși în centrul orașului și vom petrece cu străinii, ceea ce mi se pare un lucru fascinant. Voi sta 10 zile la Londra, dar am noroc pentru că nu trebuie să plătesc nici cazare, nici masă, așadar e convenabil” – ne-a declarat fata.

Maramureș – tărâmul copilăriei

Mulți turiști aleg să petreacă sărbătorile de iarnă în Maramureș, unde tradițiile sunt păstrate cu sfințenie și unde turistul sătul de aglomerația din oraș poate găsi o oază de liniște, dar și gusturile copilăriei. Pensiunile își așteaptă clienții cu bucate alese, iar în multe locaţii așternuturile şi mobila tradițională îl fac pe turist să își aducă aminte de vacanțele petrecute la țară la bunici. Pentru cei care doresc o astfel de locație pentru Revelion, le spunem că prețul pentru 5 nopți de cazare, plus masa festivă de Revelion costă în jur de 1.500 de lei pe persoană. Locuri mai sunt, însă nu pentru mult timp, pentru că Maramureșul este o destinație atractivă și căutată.

Una peste alta, fiecare alege cea mai potrivită variantă – ori cea mai accesibilă. Și chiar dacă nu pleacă în cine știe ce excursii fabuloase ori în locuri exotice, cei cu buzunarul mai strâns pot opta pentru Revelioanele organizate de restaurante – aceste oferte vor fi anunțate în general în decembrie, și presupun îmbrăcăminte elegantă și sume destul de mici – 150 sau 200 de lei de persoană; de banii aceștia, oaspeții primesc muzică, mâncare, artificii și... socializare. Dar nici statul acasă nu-i rău, până la urmă: o masă bogată, căldura familiei și siguranța propriului cămin pot fi chiar o binecuvântare a doua zi, în noul an.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.