STIREA ZILEI 12 ianuarie 2021

Turismul covăsnean în 2021, în planuri și previziuni

de Daniela Luca | 1693 vizualizări

Specialiștii din acest domeniu sunt optimiști și spun că un impact pozitiv îl va avea vaccinul anti-COVID

După un an dificil, nelipsit de provocări, marcat de o serie de restricții care și-au pus o amprentă greu de șters asupra turismului, specialiștii din acest domeniu sunt pregătiți să anunțe primele concluzii, dar și perspective pentru noul an.  Deși evoluția pandemiei va influența și în 2021 această industrie, imunizarea anti-COVID ar putea fi o adevărată salvare, spune specialistul în turism, László Endre. Operatorii se așteaptă la relaxarea restricțiilor și se pregătesc pentru o relansare, în adevăratul sens al cuvântului, însă, spun ei, acest lucru se va întâmpla cel mai devreme în primăvară sau chiar în vară. 

Încă nu s-a tras linie pentru tot ce a însemnat anul 2020 în domeniul turismului, însă specialiștii din acest domeniu au evidențiat câteva concluzii. Pentru județul Covasna, cele mai bune luni au fost iulie, august și mai ales septembrie. Au urmat apoi câteva luni de liniște, octombrie și noiembrie, după care, de sărbători, lucrurile au revenit la normal. 

„În perioada sărbătorilor gradul de ocupare a fost foarte bun, mai ales la pensiuni mici, cabane, vile, dar și la hoteluri mari, de exemplu la Grand Hotel Balvanyos sau la hotelurile de 4 stele din Covasna. Turismul de nobilime, la fel, a înregistrat o capacitate aproape maximă”, ne-a spus specialistul în turism, László Endre.

Cu toate că a fost un an dificil, există și exemple în care unitățile de cazare au reușit să  facă față acestei crize și să vadă în orice moment dificil o oportunitate de dezvoltare. La Castelului Daniel din Tălişoara, spre exemplu, a existat anul trecut o cerere foarte mare. Proprietarii speră ca turismul să își păstreze tendința regională și în 2021. 

Sperăm să fie un an în care să putem să revenim la normalitate, măcar din primăvară-vară. Noi și în 2020 ne-am situat cumva în partea mai norocoasă a acestei industrii, întrucât locațiile mici și mai izolate au fost în continuare căutate, mai ales că turiștii n-au putut să plece în străinătate. În pofida greutăților, ne-am descurcat și în afară de cele două luni de la începutul anului trecut, ne-am menținut activitatea. Am și luat măsurile necesare. Sperăm că în 2021 să existe în continuare solicitare pentru turismul intern”, ne-a spus proprietara Castelului Daniel, Rácz Lila.

Schemele de ajutor, salvarea turismului covăsnean 

Totuși, pierderile din turism vor fi greu de recuperat, iar o parte din operatorii din acest domeniu au reușit să supraviețuiască doar datorită schemelor de ajutor din partea statului sau din partea municipalității, cum a fost la Sfântu Gheorghe. În primul trimestru al acestui an vor fi acordate noi facilități, spune László Endre. 

„Am observat că nu toți antreprenorii folosesc granturile acordate. Unii, spre exemplu, n-au apelat din start la șomaj tehnic, au stat pe gânduri, deși în perioadă de criză trebuie să iei hotărâri foarte ferme și foarte urgente. Deci nu toți au reușit să beneficieze după terminarea șomajului tehnic de ajutorul acela de 41,5%. După aceea au urmat cele trei măsuri. (...) Un lucru bun pentru anul acesta este că s-a aprobat Ordonanța de Urgență 224, în data de 30 decembrie, care este un grant special pentru HoReCa și turism, pentru hoteluri și restaurante. Valoarea grantului o să fie de maxim 800.000 de euro și este 20% din pierderea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019. Alocarea financiară este de 500.000.000 de euro, care o să fie aproximativ suficientă pentru 73.000 de beneficiari. Lansarea estimativă va fi în trimestrul I, bineînțeles că nu în ianuarie, pentru că trebuie să se încheie anul din punct de vedere contabil”, a mai punctat specialistul. 

Comportamentul turiștilor nu va mai fi la fel, chiar dacă lucrurile vor începe să revină la normal 

În 2021 se vor redeschide treptat o serie de destinații, spune László Endre, iar optimismul cu care vorbește despre perspectivele noului an este dat de cifre, a precizat acesta. Cu toate acestea, comportamentul turiștilor va fi greu de schimbat în următorii ani.  

„Ceea ce am observat noi este că sunt turiști care au călătorit până acum, dar au încetat în perioada pandemiei și sunt turiști care au continuat să călătorească și se pregătesc și pentru perioada vacanței de schi, adică de vacanța elevilor din 29 ianuarie. Se așteaptă să reintrăm în normalitate, dar acest lucru se va întâmpla în doi, trei ani. Toată lumea este încă pe poziție de așteptare. Suntem împinși spre last minute, nu spre early booking. Anul trecut, în decembrie, am spus că în sfârșit românii au înțeles ce este early booking și fac multe rezervări pentru perioada de vară, acum însă se merge pe ideea de rezervare înainte cu o lună sau maxim două. Early booking poate să însemne chiar nouă luni înainte, sau un an”, a explicat László Endre.

Lipsa previziunii rezervărilor a fost o problemă des întâlnită pentru operatorii din turism. În ceea ce privește măsurile de prevenire a răspândirii bolii, aceștia spun că se vor adapta din mers și în noul an. 

„Toate rezervările s-au mutat în last minute, adică se fac de la un weekend la celălalt. Clienții noștri sunt diferiți și fiecare percepe situația în mod diferit, însă noi ca și organizație credem că este important să menținem în continuare toate măsurile de precauție și cam asta le solicităm și oaspeților, iar pe de altă parte suntem atenți și la experiența pe care o oferim. Încercăm să găsim un compromis”, ne-a împărtășit proprietara Castelului Daniel, Rácz Lila.

Vaccinul ar putea salva situația 

Interesul pentru vacanțe va crește în noul an, mai ales după ce se va finaliza campania de vaccinare anti-COVID, spun specialiștii județeni în turism. 

„Vaccinul va influența în mod pozitiv mersul lucrurilor în acest domeniu. Acum se cere peste tot testul PCR. S-ar putea ca turiștii care au acele pașapoarte de vaccinare să nu mai aibă nevoie de aceste teste, pentru că este puțin incomod și scump. La patru persoane costă 1.400 de lei testele. Dar în privința turismului intern lucrurile vor funcționa așa cum au funcționat și până acum sau chiar mai bine. Prognosticul e unul pozitiv. Așteptăm cu nerăbdare datele statistice ca să vedem la ce cifră ne situăm. Nu va fi creștere în 2020. Va fi minus, dar contează și cât de mare va fi minusul”, a mai adăugat László Endre. 

„Va fi un an al începerii recuperării”

Ca lucrurile să revină la normal, vaccinul ar trebui să își facă și efectul psihologic, spune consilierul pe probleme de turism al președintelui Consiliului Județean Covasna, Godra Árpád. Acesta este de părere că și în acest an vor fi căutate unitățile de cazare cu o capacitate redusă, pentru că oamenii vor opta în continuare pentru experiențe mai retrase, departe de aglomerații.

„Eu cred că am ajuns deja la punctul zero, însemnând că, cel mai probabil, anul acesta va fi un an mai bun decât anul trecut. În niciun caz nu cred că se vor agrava lucrurile pe plan medical și că vor avea repercusiuni nefaste pentru turism. Oricum, este o industrie care încă mai suferă enorm de mult din cauza pandemiei. În același timp, cred că structurile de cazare mai mici, mai intime, pensiuni, case de vacanță, vor fi în continuare mai căutate decât structurile mari, pentru că am convingerea că oamenii vor căuta distanțarea. Asta cel puțin până campania de vaccinare își face efectul psihologic, nu neapărat medical. Acest lucru îi va determina pe oameni să fie mai curajoși să își planifice mai ușor vacanțele. Dacă este să vorbim despre datele pe care le-am înregistrat în acest domeniu în anul 2019, vom fi foarte departe de acele cifre. Aici mă refer nu doar la profit, ci și la înnoptări. Va fi un an al începerii recuperării sau a revenirii în turism. Cred că acest lucru este cel mai important pentru 2021”, ne-a spus Godra Árpád.

În ceea ce privește redeschiderea SPA-urilor, consilierul pe probleme de turism al președintelui Consiliului Județean Covasna spune că acest lucru este destul de greu de previzionat, pentru că totul depinde de evoluția pandemiei. 

„Dacă numărul cazurilor se va diminua constant, atunci teoretic și autoritățile presupun că se vor gândi la relaxare în această privință. (...) Folosirea bazinelor, piscinelor, cu siguranță va fi un punct mai sensibil și nu mă aștept să avem relaxări în prima jumătate a anului. După aceea o să urmeze vara și pentru operatorii care dețin astfel de facilități va fi mai simplu, pentru că piscinele în aer liber vor oferi o supapă în această așteptare, în sensul în care oamenii vor avea unde să își petreacă vacanțele. Odată cu venirea toamnei, cu siguranță, va trebui să se ia o decizie în ceea ce privește piscinele aflate în interiorul hotelurilor sau a SPA-urilor, dar sper ca până atunci această decizie va fi mai ușor de luat, decât în condițiile actuale”, a mai spus Godra Árpád.

Vizibilitatea digitală a destinațiilor covăsnene, în plan pentru 2021 

Godra Árpád a precizat că, în noul an, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna se va axa în principal pe sprijinirea și informarea operatorilor locali din turism. Totodată, se va pune accent și pe vizibilitatea digitală a destinațiilor din județul nostru. 

„Ne pregătim în primul rând să venim în sprijinul companiilor care activează în acest domeniu, prin servicii de informare. Am observat că nu toate informațiile privind anumite facilități sau alte informații economice ajung la acești operatori și încercăm să îi ajutăm cu acest lucru. Practic noi colectăm informațiile  și le trimitem săptămânal ca să fie clar că ajung acolo unde trebuie și să profite de aceste beneficii, pentru că într-adevăr ajută în supraviețuire, pentru că în momentul de față cam despre acest lucru vorbim. După aceea, fiind vorba de o asociație care se ocupă de promovarea turismului, încercăm să lansăm mai mult proiecte de finanțare chiar pentru anumite activități de promovare a acestor locații. Mă gândesc aici la vizibilitate digitală, apariții pe Waze sau Google Maps, informații care lipsesc cu desăvârșire, din păcate, chiar și la unele companii foarte importante în acest domeniu. Ne pregătim și cu alte proiecte și evenimente, dar deocamdată există o reticență pentru asta. Bineînțeles, dacă lucrurile se schimbă radical, ne vom adapta și strategia și planul de activitate pentru acest an”, a mai adăugat Godra Árpád. 

Numărul turiștilor care au vizitat în 2019 județul Covasna a ajuns la peste 130.000, în creștere cu peste 15% față de anul precedent, iar autoritățile locale, alături de toți cei implicați în promovarea județului ca destinație turistică aveau planuri mărețe pentru 2020. 

În prezent însă, proprietarii celor aproape 190 de unități de cazare din județ sunt în situația în care se mulțumesc cu faptul că au reușit să se mențină pe linia de plutire și speră ca anul acesta să fie unul mai bun și mai bogat în turiști. Statisticile pentru anul 2020 vor fi făcute publice luna viitoare.

Sursa foto: travelminit.comcastelintransilvania.ro, Facebook/VisitCovasna, Alexandra Serbu

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.