SPORT 19 august 2019

Timp de 21 de zile, un băiat de 9 ani a prins răsăritul alergând

de Daniela Luca | 2461 vizualizări

Ramon s-a trezit la 5:30 pentru a face față provocării Fitness Tribe

Ramon Din, un copil din Sfântu Gheorghe care va merge în clasa a patra, și-a demonstrat lui însuși, familiei, dar și celor din jur că indiferent de vârstă, atunci când îți dorești ceva cu adevărat, absolut nimic nu îți poate sta în cale, nici măcar povara trezitului de dimineață pe timpul vacanței. Timp de 21 de zile, la ora 6:00, băiatul și mama lui au alergat la stadion alături de alți membri ai comunității Fitness Tribe. Ramon spune că nu are de gând să se oprească aici și că își dorește să continue chiar și când va merge la școală. 

Vacanța de vară nu este doar perioada în care cei mici se pot juca și relaxa în voie, departe de grijile învățatului, ci și o ocazie potrivită pentru cei care vor să profite de timpul liber pentru a-și depăși propriile limite. Dintre toți membrii Fitness Tribe care au făcut față provocării #alergareala6am, Ramon este cel mai mic. Încercarea poate fi grea și pentru un adult, darămite pentru un copil care ar fi putut să se bucure de somnul dulce de dimineață. 

În loc de asta, el a ales să alerge în fiecare dimineață, de la 6:00, cel puțin pentru 21 de zile, cât ține provocarea lansată de alergătorii de la Fitness Tribe. 

„M-a motivat verișorul meu care a început cu 10 zile înainte și mi-am spus că îmi doresc să încerc și eu. Apoi ne-am susținut unul pe celălalt ca să ducem la capăt provocarea. M-am gândit că mi-ar prinde bine să mai slăbesc puțin, să fiu mai antrenat pentru ca atunci când o să am competiții la școală, să nu fiu mereu printre ultimii care trec linia de finiș”, ne-a spus Ramon. 

Ramona, mama băiatului, spune că a fost sceptică la început, dar l-a lăsat să își urmeze chemarea.

„Eu am mai alergat înainte, nu în cadrul sesiunilor de dimineață, ci pur și simplu mă antrenam singură. Ramon a tot insistat să meargă și el. Am fost cam sceptică la început. I-am spus că dacă vrea, putem să mergem să încercăm, facem un efort, dar eram convinsă că o să renunțe după una, două dimineți, dar se pare că a reușit. Condiția este în fiecare zi la ora 6:00 să fii la stadion, fapt pentru care eu mă trezeam la 5:00, pe el la 5:20. Fiecare aleargă cât poate, deci nu e o normă. Dacă într-o zi nu te simți bine, poți doar să te plimbi. Ideea e să faci mișcare. La 6:30 se adună grupul și se face o fotografie de grup care e postată pe Fitness Tribe și administratorii grupului urmăresc prezența zilnic a celor care au început”, ne-a povestit mama băiatului. 

Disciplina, printre aptitudinile dobândite alergând 

Astfel, odată bifate cele 21 de zile, Ramon a primit mult doritul tricou care demonstra faptul că a reușit.

În ceea ce privește „chinurile” trezitului la o oră atât de matinală, Ramona spune că, exceptând vreo două dimineți pe la sfârșitul provocării, fiul ei s-a acomodat destul de repede. Conștiincios, copilul se culca mai devreme pentru că știa că a doua zi, la prima oră, trebuie să își pună papucii de alergat în picioare, fără scuze. 

 „Au fost în total 21 de zile, de luni până vineri. Deci practic o lună și o zi. El își dorește și când începe școala să continue, dacă nu în fiecare dimineață, dar măcar cât de des poate. I-am zis că acum chiar dacă a primit tricoul și a făcut față provocării, o să facă o mică pauză pentru că e un pic accidentat și trebuie să se recupereze, dar cât mai ține vacanța, vom merge în fiecare dimineață. Încercăm să mergem de la 6:00 pentru că oricum e cea mai potrivită oră de alergat acum pe vremea asta”, ne-a mai spus Ramona. 

Potrivit acesteia, deși perioada a fost destul de scurtă pentru a observa schimbări majore din punct de vedere fizic, totuși, disciplina și seriozitatea de care a dat dovadă copilul pe parcursul a celor 21 de zile a meritat orice efort. Provocarea nu doar că i-a apropiat și mai mult, ci i-a determinat să simtă pe propria piele beneficiile alergatului. 

„Ce mi-a plăcut foarte mult a fost că a devenit mai responsabil, în primul rând știind că a doua zi trebuie să ne trezim. Seara mergea la culcare, deci nu mai trăgea de timp și eu așa zic că la efort i-a crescut puțin rezistența. Dacă în prima zi să zic că alerga o tură de stadion, probabil acum după timpul acesta poate să alerge două, trei, alternând alergarea cu plimbarea. Dar oricum, beneficii sunt, absolut. Chiar i-am spus că sunt foarte mândră de el pentru că nici nu aș fi crezut că va fi capabil să ducă provocarea asta până la sfârșit și într-adevăr suntem ca o echipă. Ne-a apropiat și mai mult această experiență, faptul că am putut să facem așa ceva împreună. De exemplu, fratele lui mai mare are 15 ani și el a început provocarea și s-a lăsat după două săptămâni. Bine, începuse perioada examenelor și a abandonat și acum i-am propus să se reapuce, i-am zis că fratele lui mai mic a primit tricou și încă stă pe gânduri. Nu e ușor, mai ales la copii”, a mai precizat mama lui Ramon. 

Pasiunea pentru mișcare dezvoltată la o vârstă fragedă îi va forma ca adulți sănătoși și responsabili 

Csanád Birtalan, cel care a dat naștere comunității de alergători Fitness Tribe, spune că la început nici nu s-ar fi gândit că și copiii li se vor alătura pe parcurs. Începând să practice alergatul de mici, ei se vor forma ca niște adulți sănătoși și responsabili, spune acesta, iar prin alergările de grup, copiii pot avea și o experiență de colegialitate. 

 „Totul s-a născut din idea de a crea o comunitate pentru alergătorii orașului. Ulterior cu ajutorul lui Szőcs Domokos am început alergările de la 6:00 și multe persoane mai mature sau alăturat, iar acum, când este vacanță, mulți dintre ei și-au adus și copiii. Când ne-a venit idea să alergam prin Sfântu Gheorghe, în fiecare sâmbătă, nu prea vedeai oameni care să alerge prin oraș, doar la stadion și pe trail. Dar oamenii când văd că se poate, se alătură mai ușor. Așa este și cu tinerii și ne bucurăm că se alătură într-un număr cât mai mare și prin exemplul lor vom reuși să ajungem la și mai mulți copii. Sperăm ca și în viitor să avem o bună comunitate de alergători începători care să vină de dimineață, iar cei care au ajuns deja la un nivel mai avansat să se alăture și la celelalte evenimente cum ar fi Sasa Trail sau alergarea de sâmbătă de la 8:00”, ne-a spus Csanád Birtalan. 

„Trebuie să luăm noi frâiele în mână și atunci li se va părea ceva natural să te urmeze”

În spatele reușitei copilului care a spus să nu are de gând să abandoneze alergatul matinal nici după bifarea provocării, se află cu siguranță mama lui care l-a încurajat de fiecare dată când vedea pe chipul lui o urmă de ezitare. Mai mult, Ramon și-a stabilit un alt obiectiv. Vrea să participe la Visit Covasna Marathon, primul concurs de maraton din județ. 

„Degeaba noi le spunem din gură și le arătăm altceva. În primul rând, trebuie să luăm noi frâiele în mână și atunci li se va părea ceva natural să te urmeze. Și nouă ca părinți, având locuri de muncă, ne este greu să ne trezim așa devreme, dar până la urmă te gândești la ei, la copii. Beneficiile sunt nenumărate. Lumea nici nu poate să își închipuie ce înseamnă să alergi. Mai ales dacă îți alegi un program zilnic și ordonat, sportul te disciplinează foarte mult. Următoarea provocare va fi maratonul Visit Covasna. I-am zis că pentru asta trebuie muncă, efort susținut și perseverență, că altfel nu se poate”, a mai spus Ramona. 

Concursul de alergare Visit Covasna Marathon, care este dedicat atât participanţilor competitivi cât şi alergătorilor începători, va avea loc pe 22 septembrie în orașul Covasna. Organizatorii, Asociația Fitness Tribe în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna au pregătit și o competiție pentru cei mici. Doritorii se vor putea înscrie la fața locului la cele trei categorii de vârstă, grădiniță, clasele 0-IV și V-VIII. 

Așadar, Ramon mai are o lună pentru a se pregăti de următoarea provocare. Mama lui îl va încuraja cu siguranță și de data aceasta, fiind un exemplu veritabil pentru toți părinții care își doresc ca cei mici să fie motivați, să rămână activi și să fie mândri de reușitele lor. Prin puterea exemplului, Ramona și-a determinat copiii să o urmeze, iar alergatul a devenit astfel o frumoasă tradiție în familia lor care i-a apropiat și mai mult. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.