STIREA ZILEI 29 martie 2023

Stop inundații: investiții importante, de peste 17 milioane de lei, la Dobârlău și Baraolt

de Iulia Drăghici - Taraș | 1106 vizualizări

Două investiții importante în demersurile de a stopa inundațiile în județul Covasna, începute cu ani în urmă la Dobârlău și mai ales Baraolt, au fost finalizate și recepționate, a anunțat marți, într-o conferință de presă, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, dr. ing. Ioan Ilaș. 

Prima lucrare, cea de la Dobârlău, a avut o valoare de 8.967.000 de lei. „Regularizarea pr. Dobârlău pe sectorul Dobârlău – Lunca Mărcuș, județul Covasna” a constat, potrivit directorului SGA Covasna și raportului publicat pe site-ul Prefecturii, prezentat în Colegiul Prefectural, printre altele în: regularizarea albiei pe o lungime de 1.980 de metri, consolidări ale malurilor cu ziduri de beton pe o lungime de 645 de metri sau cu gabioane (n.red. cilindru de sârmă umplut cu roci) – 930 de metri. 

Lucrarea de la Baraolt, începută în 2010, dar oprită un timp din lipsă de finanțări, a avut o valoare totală de 8.686.000 de lei.

„Amenajare pârâu Baraolt pe sectorul Biborțeni, confluența râu Olt, județul Covasna” a presupus reprofilarea albiei pe o lungime de 12.850 de metri, dar și sprijiniri și consolidări de mal pe lungime de 12.007 m. 

Alte investiții după inundații 

Anul trecut, inundații au avut loc, din cauza viiturilor rapide și a scurgerilor de pe versanți, în 30 august, la Baraolt, dar și în perioada 29 iulie – 14 august pe sectoarele de cursuri de apă neîndiguite ale pârâului Sâncrai, localitatea Sâncrai, pârâului Ojdula amonte de localitatea Ojdula și pârâului Zagon, în localitatea Zagon. 

Tot anul trecut au avut loc o serie de lucrări pentru refacerea infrastructurii de apărare afectată de inundațiile din iunie 2021. Investițiile s-au cifrat la aproape 4,3 milioane de lei (4.278.000 de lei). 

„În cadrul acestor lucrări s-au reproiectat și au fost refăcute 2 subtraversări deteriorate ale digului de pe malul drept al pârâului Tărlung în dreptul localității Lunca Mărcușului, o subtraversare a digului de pe malul drept al Râului Negru în dreptul localității Ozun și o subtraversare a digului de pe malul drept al Râului Negru în dreptul localității Reci, adaptate la condițiile existente în teren.  

De asemenea, a fost refăcut integral digul de pe malul stâng al pârâului Satului pe o lungime de 100 m în dreptul localității Băcel și s-au executat lucrări de impermeabilizare prin baterea de palplanse din PVC și refacerea digurilor de apărare pe tronsoanele unde s-au înregistrat infiltrații prin corpul și talpa digului în lungime totală de 765 m. Lucrările au fost executate pe digul de apărare mal drept al râului Negru în dreptul localităților Ozun 500 m, Reci 165 m și Catalina 100 m”, se mai arată în raport. 

Foto: ilustrativ/arhivă

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.