STIREA ZILEI 10 aprilie 2020

Sportivii de performanță și izolarea – o pauză binemeritată sau o încercare grea?

de Daniela Luca | 2777 vizualizări

Jucătorii și antrenorii nu știu deocamdată când se va relua sezonul competițional și nici ce consecințe va avea această perioadă  

Anularea competițiilor, dispariția antrenamentelor în grup, izolarea - toate acestea încep să aibă consecințe majore asupra lumii sportului. Planuri de antrenament, programe gândite minuțios și multe altele au fost înlocuite de decizii luate în funcție de evoluția lucrurilor. Cu toate acestea, sportivii de performanță din județ spun că își găsesc forța interioară ca să vadă și  partea plină a paharului, chiar dacă acest lucru pare uneori aproape imposibil. Ei își continuă antrenamentele în cele mai ingenioase moduri, iar antrenorii sunt mereu la un click distanță.

Rutina zilnică a fotbaliștilor de la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a fost supusă unor schimbări majore în această perioadă. Leo Grozavu, antrenorul echipei, spune că este o provocare să își țină jucătorii în formă bună. Unii dintre membrii echipei de fotbal locuiesc în apartamente care au o suprafață prea mică pentru a le permite să își desfășoare un antrenament ca la carte. 

„Nimic nu va mai fi cum a fost. Nici în societate, nici în sport”

Realist vorbind însă, acesta a admis că e aproape imposibil să le ceri jucătorilor să facă în apartamente ce făceau până acum pe teren sau în sala de forță. 

„Antrenamentele online sigur că nu sunt cele mai eficiente, dar e mai mult decât nimic. Cam așa aș putea eu să cataloghez lucrul acesta care se întâmplă acum. Din păcate, astea sunt restricțiile și nu avem ce face. Așteptăm cât mai curând să înceapă pregătirea, pentru că altfel va fi foarte dificil. Și așa au pierdut foarte mult jucătorii.  Așteaptă și ei să ne revedem cât mai rapid. Nu e ușor, mai ales pentru cei care stau la bloc. Ies numai pentru strictul necesar, iar în rest stau numai între patru pereți și e dificil. Nu au fost învățați cu modul acesta de viață. Trebuie să ne adaptăm situației totuși. Eu cred că se vor schimba foarte multe lucruri. Nimic nu va mai fi cum a fost. Nici în societate, nici în sport”, ne-a spus Leo Grozavu. 

Program de antrenamente online pentru fotbaliștii de la Sepsi OSK

Fotbalistul croat, fundașul central din echipa Sepsi OSK, Hrvoje  Barišić, spune că pe lângă antrenamentele de acasă, merge uneori afară la alergat pentru a se menține în formă. 

„Viața mea s-a schimbat foarte mult pentru că obișnuiam să ies, să mă plimb, să respir aer curat, să beau cafea, iar acum totul este la minimum. Îmi petrec zilele făcând antrenamente, citind cărți, jucând jocuri și cam atât. Nu prea am de ales. Rămân în formă antrenându-mă în apartament și uneori merg afară la alergat. Avem un program de antrenamente de la antrenorul nostru și ne antrenăm cu toții online. Cred că toată lumea știe că trebuie să stea în casă, să aibă grijă de forma fizică în care se află. Trebuie să fim tari și o să trecem peste asta împreună”, ne-a împărtășit Hrvoje Barišić. 

Antrenamentele jucătorilor sunt supervizate zilnic de către staff-ul tehnic, precizează directorul clubului, Hadnagy Attila. 

 „S-a schimbat total activitatea la noi. Băieții se pregătesc fiecare acasă. Nu sunt lăsați să plece din țară. Nici străinii nu au plecat acasă. Preparatorul a dat în fiecare zi un program, ei îl fac și îl trimit înapoi pe WhatsApp. Cine are curte poate să facă și afară antrenamente, dar cine stă la bloc, din păcate, nu prea are cum. Așteptăm o nouă decizie. Din păcate am auzit că până pe 16 mai nu o să se facă nimic. Noi încercăm să ne menținem, ca fiecare echipă. E o situație foarte grea, dar trebuie să ne conformăm. E foarte dureros, nu numai pentru ei, dar și pentru mine, pentru că și eu eram activ. E bine că măcar stau la casă și pot să ies la o alergare prin pădure”, ne-a declarat directorul clubului Sepsi OSK.

Unul dintre mijlocașii echipei, István Fülöp speră ca antrenamentele de grup să reînceapă peste două săptămâni. 

„Zic eu că fizic o să fim bine, numai că o să fie alt ritm, alte antrenamente, dar sperăm să începem cât mai repede, să nu pierdem două luni, că ar fi cam mult. Deja avem o lună și sperăm ca în două săptămâni să reîncepem antrenamentele. În cel mai rău caz, se încheie sezonul acesta pentru că nu vom avea timp să îl terminăm. Dacă se reia totul în iunie, asta ar însemna că într-o lună ar trebui să terminăm toate meciurile. Ar trebui să jucăm din trei în trei zile și ar fi cam solicitant, mai ales că ar veni după două luni în care ne-am antrenat acasă și nu se compară”, a precizat fotbalistul. 

„Sunt sigur că atunci când se vor începe din nou concursurile o să fiu în forma vieții”

Ciclistul Szabó Norbert, multiplu campion național și deținător de recorduri naționale la velodrom, licențiat la Sepsi-SIC, pare să fie foarte determinat și optimist, chiar și acum, când nu știe când se vor relua competițiile. 

Sportivul spune că odată cu instaurarea restricțiilor, a decis să își continue activitatea așa cum a știut mai bine. Și-a transformat garajul într-o mică sală de forță și a echipat-o astfel încât să aibă toate condițiile pentru exercițiile de bază. 

„Marea parte a antrenamentelor de ciclism le fac pe rulou special sau pe o bicicletă de spinning. Cred că am găsit cele mai bune modalități ca să mă mențin în formă și chiar să fac progrese. Întotdeauna mă uit la partea plină a paharului - am timp să mă antrenez, nu mi-am pierdut motivația. Sunt sigur că atunci când se vor începe din nou concursurile o să fiu în forma vieții. Cred că o să îmi facă bine că nu concurez o perioadă mai lungă, deoarece pot pune accent mult mai mare pe antrenamentele grele și pe recuperare”, ne-a împărtășit Szabó Norbert. 

Regretul cel mai mare – amânarea Jocurilor Olimpice 

Pentru luptătoarea de la Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe, Adina Popescu, perioada grea a început după întoarcerea din cantonamentul din Ungaria, când a intrat în autoizolare timp de două săptămâni. Apoi a venit vestea anulării Jocurilor Olimpice. Totuși, sportiva spune că a încercat să se mențină optimistă știind că acesta este cel mai bun mod de a acționa. 

„Pentru o persoană activă, este foarte greu. A fost necesar să îmi adaptez atât fizicul, cât și psihicul la noile condiții, dar mi-am continuat antrenamentul acasă. Am încercat să fac uz de materialele sportive pe care le aveam la dispoziție și să le folosesc la maxim. De asemenea, Federația Română de Lupte mi-a pus la dispoziție echipamente și materiale cu care să mă antrenez. Îmi urmez zilnic programul de antrenamente astfel încât să mă mențin în formă. Fac zilnic exerciții, forță, țin o dietă echilibrată și învăț citind materiale de specialitate. Regretul cel mai mare este, sigur, amânarea Jocurilor Olimpice, cât și pierderea acestui timp prețios care, pentru noi sportivii, este vital. Îi îndemn pe toți să stea în casa, să respecte toate regulile și să nu trateze superficial toate aceste norme stabilite de autorități. Nu este ușor, însă doar împreună, făcând acest efort comun de a ne izola, cred că putem trece peste această perioadă și să ne reluăm activitățile obișnuite”, ne-a spus Adina Popescu. 

Pe de altă parte, luptătoarea covăsneană Incze Kriszta crede că anularea Jocurilor Olimpice poate fi privită și dintr-o altă perspectivă. Sportiva legitimată la Sepsi-SIC a rămas de asemenea foarte activă în această perioadă. Și ea este de părere că un antrenament de acasă nu poate fi comparat cu un antrenament de la lot, însă în aceste condiții, sportul este cea mai bună alinare pentru ea.  

„Sper că se termină cât mai repede perioada aceasta și să ne revenim și noi în formă. Momentan Olimpiada e amânată pentru anul viitor și acesta este un lucru foarte bun pentru că pentru noi perioada asta este o pierdere și niciun sportiv nu ar putea să se pregătească atât de bine pentru Olimpiadă și așa că au amânat pe anul viitor, mi se pare foarte bine pentru toți sportivii care s-au calificat și care urmează să se califice. Normal și eu sper să mă calific la anul la Tokio. Asta îmi doresc cel mai mult și sper ca o lună, două, trei în care ne aflăm în situația asta să nu mă tragă foarte mult în jos. Încerc să mă mențin, dar nu e ca și cum ai face două antrenamente pe zi, specifice, cu antrenor, cu program. E total diferit”, ne-a împărtășit Incze Kriszta. 

Antrenamentele handbalistelor junioare de la ACS Sepsi-SIC, mutate de asemenea în online 

Și jucătoarele de la echipa de handbal ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe au fost nevoite să încerce noul mod de a se antrena. Preparatorul fizic supraveghează această activitate, iar coordonatorul secției, Sorin Iordan Popica spune că la primul antrenament de grup se va vedea dacă jucătoarele au luat în serios toate sarcinile. 

„Am avut un pachet de exerciții într-o anume etapă, iar acum li s-a transmis un alt pachet de exerciții și de la ora 17:00 zilnic, prin video, cu preparatorul, se antrenează cam o oră și jumătate. Pe lângă asta, în funcție de posibilitățile fiecărei sportive, fac alergare. Noi le-am pregătit mental să își facă exercițiile, să nu își iasă din formă. Nu știu ce se va întâmpla cu calendarul competițional. Nu depinde doar de noi, ci de ce se va întâmpla la nivel național. Noi le-am impus tuturor sportivelor să își facă pregătirea individual. Comunicăm permanent cu ele. Fetele sper că sunt în formă. Le lipsește jocul cu mingea și antrenamentele în echipă, dar sperăm să trecem și peste situația aceasta. Noi eram foarte bine poziționați în clasament pe ambele grupe de vârstă. Mai aveam acum câteva jocuri și intram în turneul final. Încercăm să le explicăm că este o situație care nu ține nici de noi, nici de voința lor. Ele sunt sportive de performanță și cred că sunt conștiente că trebuie să își facă pregătirea fizică. La primul antrenament se va vedea imediat cine a lucrat mai mult și cine mai puțin”, a declarat Sorin Iordan Popica. 

Chiar dacă și sportul trece inevitabil prin schimbări, va continua cu siguranță să fie parte din lumea post-pandemie, indiferent de modul în care va arăta ea.  Până atunci însă, rămânem cu lecția învățată de la ciclistul Szabó Norbert – atunci când va reveni, va fi în forma vieții, spune el. Așadar, se pare că sportivii de performanță, obișnuiți să alerge zilnic zeci de kilometri sau să transpire la antrenamente, odată închiși în casă din cauza pandemiei, încă privesc optimiști spre viitor. Dacă ei pot face acest lucru, atunci și noi ceilalți ar trebui să ne lăsăm inspirați de ei și să așteptăm răbdători să îi revedem și să ne mândrim cu rezultatele lor. 

Sursă foto: Facebook/Sepsi OSK, Sepsi SIC.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Sandor Szakacs, 12 aprilie 2020
Nu numai sportivii de performanta sunt blocati in izolare datorita Covid. Suntem si noi, niste oameni "simpli", dar totodata oameni care facem sport, si cateodata aproape la nivel de performanta. Noi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.