Split TVA, un coșmar pentru antreprenori
Plata defalcată a Taxei pe Valoare Adăugată, considerată de specialiștii covăsneni o măsură prin care „incompetența statului este aruncată în spinarea oamenilor de afaceri”
Oamenii de afaceri covăsneni nu privesc deloc cu ochi buni modificarea legislativă privind TVA, care se va implementa obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Split TVA sau plata defalcată a Taxei pe Valoare Adăugată îi descurajează într-atât încât se gândesc chiar la închiderea afacerilor.
De anul viitor, firmele și persoanele fizice plătitoare de TVA, care prestează servicii sau livrează bunuri taxabile în România, vor aplica, în mod obligatoriu, un sistem de plată defalcată a TVA. Acesta presupune deschiderea unui cont separat, dedicat exclusiv sumelor aferente circulației TVA.
Ordonanța nr. 23/2017 instituie obligația persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA să vireze în contul de TVA, în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare, Taxa pe Valoare Adăugată aferentă facturilor emise.
Noua schimbare legislativă arată și că, între 1 octombrie și 31 decembrie 2017, contribuabilii vor putea opta pentru aplicarea noului mecanism, situație care le va aduce anumite facilități fiscale, dar despre care mulți spun că nu merită efortul.
Organele de control ale statului, incompetente, în viziunea specialiștilor
Specialiștii covăsneni spun că schimbarea legislației este avantajoasă exclusiv pentru statul român, care nu este capabil să își facă datoria în ceea ce privește colectarea banilor din locurile unde sunt probleme.
„Split TVA-ul o să bulverseze mediul economic. Oamenii de afaceri sunt foarte revoltați și aici (n.red. județul Covasna) și peste tot. Politica aceea bună, ce s-a pornit în 2016, cel puțin din punct de vedere legislativ, nu s-a continuat. Acest lucru se datorează, zic eu, și lipsei de investiții. Investițiile mari generează creștere economică, dar statul a început să aibă probleme cu banii. Toate măsurile luate în acest an, după părerea mea, sunt măsuri care să stimuleze impozitarea indirectă, cum e acea măsură cu impozitarea timpului parțial cu impozit integral. (...) Nu e normal. Iar split TVA-ul acesta este o măsură prin care incompetența statului este aruncată în spinarea oamenilor de afaceri. De ce? Pentru că statul nu este capabil să colecteze TVA-ul”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, la începutul săptămânii, în cadrul unei conferințe de presă.
Expertul contabil de la firma Cont-Exp din Sfântu Gheorghe și totodată președinte de onoare al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) Filiala Covasna, Debreczeni János, este de aceeași părere, conform căreia asupriții sunt antreprenorii.
„Schimbarea este în dezavantajul întreprinzătorilor și este în avantajul statului. E foarte clară problema. Este o atragere de resurse de finanțare de la firme către buget, respectiv pentru un cont colector, de siguranță. (...) Până acum eram avantajați, pentru că, deși încasam TVA-ul în ziua de 1 a lunii, trebuia să plătim la stat în următoarea lună, până în 25, deci practic puteam utiliza acești bani o lună și 25 de zile. Când încasam, știam că acei 19% nu sunt banii mei, dar, conform procedurii, erau o resursă atrasă pentru mine. (...) Problema este că suferim noi, cei cinstiți, din cauza celor care au furat. Asta este cea mai mare problemă! În loc să îi urmărească și să îi prindă pe evazioniști, se lovește în tot ce e în cale, și cinstitul și necinstitul, cu toate că cel din urmă va găsi alte metode de sustragere”, a explicat economistul, subliniind că „această metodă nu va stopa și nici nu va preveni evaziunea fiscală”.
De ce noul sistem va fi o corvoadă pentru antreprenori
Potrivit specialiștilor covăsneni, nu sunt puține dezavantajele pe care split TVA le aduce în „ograda” antreprenorilor. Pe lângă birocrație și muncă în plus, limitarea resurselor și plata suplimentară de comisioane la bănci sunt câteva dintre problemele pe care sistemul le va aduce.
„Statul, în loc să meargă cu toate organele de control să verifice unde sunt problemele și să oblige firmele să plătească diferența, pentru că are toate pârghiile, a zis „nu, rezolvați asta voi, antreprenorii; plătiți TVA în conturi diferențiate”. Asta înseamnă creșterea administrației, pentru că de acum încolo în loc de un singur ordin de plată vor fi două. Această schimbare ne afectează și din punct de vedere financiar, pentru că acum trebuie să plătim două comisioane la bancă. Dacă până acum făceam decontul de TVA lunar, acum îl fac zilnic, deci personal în plus, mai ales la firmele unde sunt mulți furnizori și se fac plăți multe. (...) Este o birocrație în plus, este un sistem care se încearcă să se pună în practică fără a avea niște consultări și fără a putea aprecia efectele asupra mediului de afaceri, și așa destul de încărcat cu birocrație. Pentru ce? Acesta este lucrul cel mai supărător: pentru că organele statului nu pot să își facă datoria. (...) Dacă chiar sunt probleme, ar fi trebuit să se identifice domeniile unde sunt probleme și să aplice acest sistem acolo, dar nu peste tot. Ce mare întârziere ar putea să aibă un magazin de la stat? Cât TVA are, oare, de plată și cu cât ar putea să întârzie? Știți foarte bine că cei mici niciodată nu întârzie. La ei vine Fiscul prima dată. Cei mici nu își permit amenzi”, a mai explicat șeful CCI Covasna.
Sistemul implementat doar în două țări din Europa
Ideea de split TVA nu le aparține legiuitorilor români, sistemul fiind aplicat doar în două țări din cele 27 ale Uniunii Europene, Polonia și Italia. Totuși, diferențele sunt că, în Polonia, implementarea a durat doi ani, nu câteva luni ca în România, iar în Italia acesta se aplică doar în relația cu statul, spun specialiștii covăsneni.
„Acest sistem funcționează în două țări din Europa. În Polonia, acesta a fost precedat de niște discuții timp de doi ani și, în momentul de față, funcționează numai pe bază de voluntariat și, dacă te înscrii în sistem, beneficiezi de niște bonusuri la impozite. La noi, bonificațiile se dau doar celor care intră în sistem în perioada de test, adică din octombrie. (...) Acest sistem mai funcționează în Italia, dar acolo numai în relația cu statul”, a explicat președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna.
„În Uniunea Europeană, sistemul este introdus în două țări, Italia și Polonia. La una este opțional și la cealaltă obligatoriu, dar se dau niște facilități. Bineînțeles, cei care aplică renunță la niște resurse. (...) Am auzit că în Polonia a fost implementare de doi ani, nu așa, brusc. (...) Sunt 27 de țări în UE. Dacă era așa de bună această măsură, nu se aplica în toate?”, întreabă, retoric, Debreczeni János.
Cine suferă mai puțin: firma mică sau cea mare?
Se pare că întrebarea legitimă în cazul split TVA-ului nu este dacă cineva din mediul privat are vreun avantaj, pentru că, după explicațiile specialiștilor, acest lucru pare imposibil, ci mai degrabă care va suferi mai puțin: firma mică sau cea mare?
„Nu știu dacă firmele mici se vor închide, pentru că este vorba de 19%, deci sunt sume mici, dar care, e adevărat, contează. Repet, nu cred că măsura va duce la închiderea firmelor mici, dar le va dezavantaja mult de tot din cel puțin două puncte de vedere: atragere de resurse și birocrația. Cred că mai mult birocrația va fi pe capul firmelor mici. Și noi, contabilii, suntem puțin speriați. Nu putem să preluăm această operațiune, pentru că se face în firmă. La noi vin deja cu actele întocmite. Și să nu mai vorbim de amenzi! (...) Sunt firme mici, care se aprovizionează cu puțin, tocmai pentru că nu au bani. Acum se vor aproviziona și mai puțin, pentru că resursele li se reduc și mai mult. (...) Totuși, cred că suferința este de două feluri. Prima dată este din partea birocrației, iar din această cauză vor suferi mai mult firmele mici. (...) Firmele mari vor fi dezavantajate mai mult din cauză că sunt în joc sume mai mari”, ne-a explicat expertul contabil din Sfântu Gheorghe, Debreczeni János.
Antreprenorii iau în consideraţie închiderea afacerilor
Dacă sunt multe de zis în ceea ce privește plata defalcată a TVA-ului, câteva lucruri sunt cât de poate de clare: antreprenorii sunt stresați, dezorientați, deznădăjduiți și iau în calcul și soluții extreme.
„Dacă se aplică chestia asta, de la 1 ianuarie o să încerc să îmi diminuez cât mai puțin pierderile și să îmi încasez toți banii pe care îi am pe piață. Apoi o să îmi blochez firma, nu o să mai am activitate și o să îmi caut lucrări la negru sau o să îmi caut un loc „călduț” la stat. Fac declarația asta în condițiile în care sunt la zi cu toate dările la stat, de ani întregi. Nu mai am chef să plătesc încă un om să îmi țină TVA-ul, nu mai am chef să fiu principalul creditor al statului și al incompetenților care administrează bugetul statului. Normal, de ce să te împrumuți de la băncile comerciale, când ai deficit de dat salarii în sistemul bugetar, când poți să iei banii de la niște proști numiți oameni de afaceri, care o să aibă un cont pe care o să scrie „lovește-mă pe mine”? Ăla din piață care vinde 100 de produse, cum va face toate actele și cum va plăti pe cineva să îl ajute, când el abia se descurcă să își vândă marfa?”, întreabă un antreprenor din județul Covasna, a cărui firmă are șase angajați.
„Ceva ce e deja complicat va deveni și mai complicat. Cred că urmează o perioadă extrem de dificilă, cu precădere pentru firmele mici și mijlocii, care nu au departamente financiare dedicate și oameni suficient de bine pregătiți pentru nivelul birocratic al economiei românești de astăzi. Există încă oameni care se străduiesc din răsputeri să-și construiască afaceri, dar care nu stăpânesc foarte bine instrumentele financiare on-line, nu au softuri care să le furnizeze situații la zi ale încasărilor și plăților etc. Pentru aceștia, noul sistem poate fi similar cu sfârșitul. Din păcate, vom asista la mari creșteri de costuri, care vor fi generate de investițiile pe care companiile le vor face în personal calificat, soluții contabile. Se va consuma tot mai mult timp și energie în zona administrativă a companiilor, în detrimentul activităților producătoare de venituri. Urmează o selecție naturală extrem de dură, care din păcate însă nu va stimula în niciun fel antreprenoriatul, dimpotrivă”, este de părere un alt antreprenor din Sfântu Gheorghe.
Și, sigur, poate vestea cea mai rea este că, în timp ce toți eram absorbiți de problema servirii micilor la Kaufland, Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, care prevede aceste modificări majore în plata TVA-ului, a intrat în vigoare duminică, 3 septembrie 2017, astfel că ne găsim din nou în fața unui fapt împlinit.