SOCIAL 11 decembrie 2019

Speranța e mai aproape de casă pentru copiii cu dizabilități

de Iulia Drăghici - Taraș | 5433 vizualizări

Centrul de recuperare din Întorsura Buzăului și-a început activitatea 

Copiii cu dizabilități din zona Buzaielor au, începând din această săptămână, un loc al lor, unde pot să caute și să găsească speranța pentru un viitor mai bun. Acest loc este Centrul de Recuperare individuală pentru copiii și tinerii cu nevoi speciale, cu sediul în curtea Spitalului Orășenesc din Întorsura Buzăului.

Cel mai nou Centru de Recuperare pentru copiii cu dizabilități din județul Covasna, de la Întorsura Buzăului, a dat marți startul activității într-un cadru festiv, la care au luat parte oficialități și invitați speciali, printre care reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, ai Consiliului Județean Covasna, ai Primăriilor Întorsura Buzăului și Sita Buzăului, dar și ai spitalului, ai școlilor din zonă, ai instituțiilor locale de Protecția Copilului și așa mai departe. 

Dincolo de prăjiturele, șampanie și voie bună, împărtășită de tot grupul a fost și bucuria sinceră de a avea un spațiu dotat și frumos amenajat atât de necesar și meritat de copiii speciali ai zonei Buzaielor. 

Între pereții albi, colorați pe ici colo cu desene de-ți iau ochii, s-au deschis trei cabinete - de kinetoterapie, psihologie și psihopedagogie. Scopul acestui serviciu este de a oferi celor aflați în nevoie programe complexe de recuperare individuală, prin dezvoltarea motricității, a abilităților sociale sau de comunicare, pentru compensarea aptitudinilor deficitare, asigurarea condițiilor unei vieți autonome și implicit integrare socială. 

Lansăm un mesaj către comunitate, și anume să primească cu brațele și inimile deschise acest centru și în același timp părinților, la care sperăm să ajungă vestea deschiderii, că pot să acceseze gratuit aceste servicii oferite în centru, în interesul copiilor lor cu dizabilități care au nevoie de terapii pentru dezvoltare”, a declarat marți, la deschidere, directorul adjunct al DGASPC Covasna, Szász Katalin Melinda. 

Echipă tânără, dornică să schimbe soarta micuților greu încercați 

Înființarea centrului a venit și cu crearea a patru noi locuri de muncă. Acestea au fost ocupate, prin concurs, de tineri specialiști din zonă: Grațiela Stroie – psiholog, Cătălina Onea – psihopedagog, Alexandra Floroian – kinetoterapeut și Alexandra Marin – asistent social. 

Cu un entuziasm aparte și fericirea de a dărui comunității din care fac parte cunoștințele și experiența în domeniile de expertiză, tinerele spun că sunt pregătite să contribuie la o schimbare în societate.  

Mi se pare extraordinar pentru că sunt aproape de casă și mi se pare foarte important faptul că cei cu care noi lucrăm sunt copii din zona noastră. Nici ei, nici noi nu trebuie să mai plecăm nicăieri pentru a face ceva”, ne-a spus psihologul Grațiela Stroie. 

Simt că pot face o schimbare în bine și că să îmi pot practica meseria într-un mod plăcut și armonios. Chiar mi-am dorit foarte mult acest lucru”, ne-a împărtășit și Alexandra Floroian, kinetoterapeut. 

Cred că obținerea acestui post este cea mai mare reușită pentru mine, până în momentul de față. În primul rând pentru că am scăpat de navetă, făceam zilnic naveta la Brașov, două ore le pierdeam pe drum și acum fac 10 minute până acasă. Ceea ce este minunat! În al doilea rând, pentru că suntem o echipă foarte faină, tânără, plecăm de la zero, vom fi unite și alături una de cealaltă și cred că asta e cel mai important”, este de părere și asistentul social Alexandra Marin. 

Am lucrat 6 luni într-un centru similar din Brașov. Mă aștept ca aici să avem parte de provocări, pentru că e puțin diferit față de ceea ce am întâlnit la Brașov, și mă refer și la copii și specificul dizabilității, cât și la părinți și mentalitatea lor. Trebuie să înțeleagă faptul că trebuie să avem o colaborare extrem de strânsă, specialiștii și părinții, pentru ca ceea ce facem aici să continue ei acasă. Este cheia cea mai importantă pentru a vedea progresele copiilor. Sunt nerăbdătoare, abia aștept să intrăm în „pâine”, să cunoaștem copiii, să ne formăm relația terapeutică și să „îi dăm bice””, a transmis și psihopedagogul Cătălina Onea. 

În același timp, cele patru specialiste îndeamnă părinții să nu își piardă nicio clipă speranța și totodată să le ceară ajutorul cu încredere atunci când este nevoie. 

Suntem aici pentru copilași, ne dorim din tot sufletul și facem tot ce ține de noi, profesional și sufletește să ajutăm la recuperarea lor, să facă pași înainte din orice punct de vedere”, au mai spus acestea. 

Deocamdată nu se cunoaște cu exactitate numărul de beneficiari, dar responsabilii spun că peste 50 de copii din zona Buzaielor ar avea nevoie de acest spațiu și facilitățile pe care le deține. Erau cazuri când părinții duceau copilul de două ori pe săptămână la centrul din Sfântu Gheorghe. 

Centrul este funcțional. Așteptăm beneficiarii. Am înțeles că deja foarte multe persoane s-au interesat pentru că în zonă nu există asemenea centre și era problemă de distanță. Părinții care au copii cu diverse probleme mergeau la Sfântu Gheorghe sau Brașov și era costisitor și pierdere de timp pe drumuri. Noi am avut oricum această intenție, de a înființa câte un centru de recuperare în fiecare zonă a județului. Acum am ajuns în zona Întorsurii și ne bucură foarte mult faptul că reușim să venim în folosul comunității și a celor care au nevoie de aceste servicii”, ne-a declarat la festivitatea de inaugurare, directorul adjunct al DGASPC Covasna, Szász Katalin Melinda. 

O investiție necesară 

Investiția, atât de necesară, a fost realizată la inițiativa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, cu sprijinul Fundației Sera România, respectiv al Primăriei Întorsura Buzăului, care a oferit imobilul. 

Peste 170.000 de lei au fost investiți de Fundația Sera în acest proiect. Mai departe, funcționarea centrului va fi susținută financiar de Consiliul Județean Covasna, prin DGASPC, în subordinea căruia se află. 

Mă bucur că azi reușim să deschidem acest centru. Vine ca o completare a serviciilor pe care Direcția le oferă și în completarea căreia încercăm să venim de câțiva ani încoace. (...) Pentru noi, într-adevăr se încheie o etapă, dar munca adevărată abia acum începe, pentru că e ușor să construiești centrul, dar să faci activități cu copiii și să vezi rezultate prin ei e munca grea”, a spus reprezentantul Fundației Sera România, Bogdan Pavel, prezent la inaugurare.  

Reprezentanții Primăriei Întorsura Buzăului au spus marți că nu au stat prea mult pe gânduri când a venit solicitarea de la DGASPC, în urmă cu mai bine de cinci ani, deși în spațiul unde este centrul acum era plănuită deschiderea unei farmacii, care să fie aproape de spital și de cabinetele medicilor de familie. 

Am înțeles necesitatea întemeierii acestui centru, plecând de la niște valori. Societatea modernă trăiește și respiră prin instituții. Nu prin oameni, nu prin voință, ci prin instituții. O asemenea instituție întemeiată aici este cu rol și rost. A doua valoare este subsidiaritatea, adică un serviciu este cu atât mai bun cu cât este mai aproape de cel care are nevoie de el. Al treilea lucru ar fi ideea de responsabilitate. Discutăm despre copiii noștri, care sunt într-o situație nefericită. (...) Am susținut ideea acestui proiect cu toată puterea mea, chiar dacă a presupus un anumit sacrificiu. Aici voiam să facem o farmacie, aveam totul pregătit. E cu rost și acest centru”, a declarat primarul Leca Băncilă. 

Edilul a punctat că este cu atât mai importantă funcționarea acestui spațiu cu cât în viitor la Întorsura Buzăului va fi construită casa familială pentru copiii cu dizabilități care vor fi mutați din centrul de la Olteni. 

Prezent la festivitatea de deschidere a fost și primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica. Și acesta a luat cuvântul, ocazie cu care a transmis mulțumiri din partea comunității pe care o reprezintă către cei care au făcut posibilă deschiderea acestui centru. 

Servicii gratuite 

Serviciile centrului, care sunt gratuite, pot fi accesate pe bază de recomandare făcută de medici specialiști, dar și în urma evaluării realizate de specialiștii de aici, care astfel pot afla de ce terapii au nevoie micuții pentru a se dezvolta armonios. 

Programul de funcționare al centrului este zilnic, de la 08:00 la 16:00, dar spun reprezentanții centrului că acesta se poate modifica dacă solicitările impun acest lucru. 

Centrul de recuperare pentru copiii cu dizabilități de la Întorsura Buzăului este al șaselea de acest tip din structura DGASPC Covasna. Celelalte locații sunt la Sfântu Gheorghe (două), Baraolt, Târgu Secuiesc și Chilieni. Singura zonă rămasă neacoperită încă din acest punct de vedere este cea a Covasnei, însă și acolo sunt intenții pentru a se realiza o astfel de investiție, după spusele reprezentanților DGASPC. 

Între timp, la Întorsura Buzăului se simte o adiere de optimism, mai ales că acum cei mai nevinovați și bătuți de soartă dintre oameni, copiii cu dizabilități, au toate condițiile să înceapă lupta pentru un viitor mai bun. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.