STIREA ZILEI 18 martie 2022

Sfântu Gheorghe va avea un Muzeu (interactiv) al Ororilor Comunismului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1492 vizualizări

Va fi amenajat într-o clădire a fostei Fabrici de Țigarete; autoritățile anunță că au câștigat peste 11 milioane de euro prin PNRR 

Una dintre clădirile fostei Fabrici de Țigarete va fi transformată de autoritățile din Sfântu Gheorghe într-un „Muzeu al ororilor comunismului”, au anunțat joi, într-o conferință de presă, edilii reședinței de județ. În prezent se lucrează la un proiect, care să cuprindă toate detaliile investiției. Până acum se știe că se dorește a fi o expoziție interactivă, digitală, turistică și educativă. Cert este, ne spun aleșii locali, că există un buget de peste 11 milioane de euro, finanțare prin PNRR, prin care clădirea să devină un muzeu nemaivăzut.   

Chiar dacă nu s-au oferit încă foarte multe detalii, autoritățile spun că expoziția se va întinde pe o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați pe patru niveluri, într-o clădire aparținătoare ansamblului fostei Fabrici de Țigarete, o magazie de tutun construită în anii 60. Muzeul va fi interactiv, adică se vor folosi tehnici moderne de prezentare a anilor de socialism din România, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până în decembrie 1989. 

Această clădire a fost adăugată Fabricii de Țigarete în anul 1968. Nu este parte a monumentului istoric. A fost o magazie de tutun. Este o clădire nepretențioasă și se pare că proiectul care este în curs de realizare o va transforma într-un spațiu foarte interesant. Pe 3.000 de metri pătrați va fi prezentată istoria epocii socialiste din România. (...) Va fi o prezentare interactivă. De fapt, aceasta este o cerere expresă a Planului Național de Redresare și Reziliență, ca să fie digitalizat și eficient energetic, deci va folosi tehnologia de vârf existentă la momentul de față. (...) Este o abordare interesantă, atât din punct de vedere arhitectural, cât și din punct vedere al prezentării ca și expoziție. Va fi atât pentru tineri, pentru educare, cât și pentru turism. Va fi o atracție turistică unică”, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, conducătorul interimar al acestui proiect. 

Tot el a subliniat și că nu va fi un spațiu care să prezinte doar aspectele negative ale perioadei. 

„Va încerca, pe lângă prezentarea unor date istorice, să ofere și senzații. Deci o generație care maxim a citit despre această epocă, să trăiască niște senzații și prin acestea să o descopere. Numele este „muzeul ororilor”, însă și subsemnatul și alți foarte mulți și-au trăit tinerețea și am avut parte și de amintiri plăcute. Deci vrem să prezentăm această epocă așa cum a fost, nu doar ororile, ci și viața care a avut loc”, a punctat viceprimarul. 

„Vrem să arătăm spectrul întreg al comunismului, cu lucrurile bune și proaste făcute în această perioadă de 44 de ani”, a spus și primarul Antal Árpád în aceeași conferință de presă.  

Primăria Sfântu Gheorghe a câștigat un proiect de 11,3 milioane de euro din PNRR pentru acest proiect de anvergură, la care lucrează o întreagă echipă din Sfântu Gheorghe, de la designeri, la muzeologi, care caută modalități de expunere și prezentare a istoriei comunismului, mai spun reprezentanții instituției. 

Lucrează la acest proiect o echipă de oameni „științifico-fantastici” și împreună cu ei vă vom prezenta întregul proiect în momentul în care va fi suspus dezbaterii în Consiliul Local, pentru că va trebui să aprobăm indicatorii tehnico-economici”, a mai spus primarul, când a fost întrebat despre detaliile privind acest muzeu. 

Totuși, „destul de curând” este termenul până la care trebuie prezentat proiectul. „Probabil până la mijlocul lunii aprilie”, a spus viceprimarul. De precizat este și că proiectele finanțate prin PNRR trebuie încheiate până în august 2026. Primarul a spus însă și că există șanse reale ca până în 2023 să înceapă lucrările, iar până cel târziu până la finele lui 2025 să se și inaugureze. 

S-a renunțat la ideea de a construi Muzeul Comunismului la Casa de Cultură a Sindicatelor 

Pentru că au găsit această locație care să corespundă mai bine implementării proiectului, s-a renunțat la planul inițial, anunțat în trecut de primarul Antal Árpád, de a transforma Casa de Cultură a Sindicatelor într-un Muzeu al Comunismului. Aceasta va rămâne, deocamdată, tot o ruină în inima orașului. 

Pe de o parte, nu s-a reușit, deocamdată, rezolvarea din punct de vedere juridic. Vestea bună este că nu s-a ajuns la concluzia că nu se poate rezolva, ci încă nu a avut timp guvernul să se ocupe de această problemă din cauza războiului și a crizei energetice. Dar, pe de altă parte, și proiectanții au spus că această clădire (n.red. de la Fabrica de Țigarete) este mult, mult mai adecvată. Dar vă asigur că în continuare vom face toate demersurile posibile pentru ca să obținem dreptul de proprietate asupra acelei clădiri și în momentul în care o să obținem dreptul de proprietate, vom găsi o destinație adecvată pentru clădirea respectivă. Dar, desigur, nu va fi un Muzeu al Comunismului, că nu o să facem două”, a explicat primarul. 

Construirea fostei Fabrici de Țigarete în actuala locație din strada Kós Károly a început în anul 1901. Au fost perioade în care numărul angajaţilor de acolo a depăşit 1.000 de persoane. Dar activitatea s-a oprit în decembrie 2010. În primăvara lui 2021, autoritățile din Sfântu Gheorghe au cumpărat ansamblul de imobile cu 4,9 milioane de euro. 

Tot joi, când s-a vorbit despre muzeul comunismului, coordonatorii proiectului au lansat și un sondaj de opinie inedit, TabakForum şi accesibil pe site-ul sepsitabak.ro, prin care cer opinia cetățenilor cu privire la alte investiții pe care să le deruleze la fosta Fabrică de Țigarete. Metoda de chestionare este cu atât mai interesantă cu cât permite și un tur virtual al clădirilor. 

Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.