STIREA ZILEI 25 aprilie 2013

Sfântu Gheorghe e în sărbătoare!

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 794 vizualizări

Cele mai importante concerte, dar şi focurile de artificii vor fi la Scena Autoliv

Parada deschiderii oficiale a Zilelor Sfântu Gheorghe va avea loc astăzi, de la ora 14, prin centrul oraşului spre scena din Piața Sfântu Gheorghe, unde oficialitățile orașului vor declara începerea a trei zile pline de activități, distracții și noutăți. Primarul Antal Árpád va deschide festivitățile cu începere de la ora 14,30. Vor urma dansuri populare, un concert de fanfară, programe de muzică, dansuri, demonstrații sportive, expoziții, sesiuni de autografe, competiții.

Vedete și Tombolă pe scena Autoliv

Așa cum a promis, firma Autoliv se implică activ în viața comunității din Sfântu Gheorghe. Astfel în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe din acest an scena principală se numește scena Autoliv, iar aici vor urca cei mai de seamă invitați ai festivalului. Șirul concertelor va începe vineri la ora 17, când vom asculta hiturile formației Scorpions, prezentate de Scorpions Tribute Band. De la ora 21 se anunță mare petrecere mare, pentru că pe scenă va urca Voltaj, așadar atmosfera se anunță incendiară. Stilul propriu abordat de membrii trupei face ca Voltaj să fie cunoscută și recunoscută peste tot, iar după câțiva ani de așteptare și publicul din Sfântu Gheorghe va putea fredona împreună cu Călin Goia refrenele simple și excelente ale trupei. Concertul de la Sfântu Gheorghe se anunță a fi unul impresionant, așa cum sunt de obicei concertele celor cinci componenți care, de-a lungul timpului, au scos numeroare hituri ce au depășit uneori chiar și granițele ţării. Dincolo de piesele de succes, concertele Voltaj se evidențiază prin aranjament scenic, improvizație și tehnică de lumini, iar toate acestea trasnformă concertele lor în experiențe de neuitat.

Sâmbătă vom avea un nou concert excepțional pe scena Autoliv, unde Smiley va veni împreună cu trupa lui și va face show de vom vedea doar „cai verzi pe pereți”. Duminică de la ora 13 pe aceeași scenă va urca ansamblul Izvorașul din Cahul, urmat apoi de un mini-recital al Ansamblului Dor de Bucovina, care va ajunge aici după ce va concerta ăe Scena din Grădina Artelor (ora 12 la Muzeul Național Secuiesc). Seara, înainte de concertul Edda, pe această scenă se va face tragerea la sorți a tombolei Zilelor Sfântu Gheorghe. Tombola va oferi premii inedite în acest an, căci câștigătorii vor primi diverse pachete turistice, iar Marele premiu este o croazieră pe Marea Mediterană de șapte zile, pentru două persoane.

Concerte şi la scenele Sfântu Gheorghe și din Grădina Artelor

Pe Scena din Piața Sfântu Gheorghe vor avea loc o mulțime de programe: o prezentare de aerobic, două prezentări de karate, iar vineri seara de la 23:30 aici va fi un bal stradal. Sâmbătă pe această scenă vor fi cântece populare, dansuri moderne, iar seara de la 23:15 va concerta trupa Popas Band, una dintre cele mai bune trupe de coveruri din ţară. Duminică scena va fi din nou invadată de ansambluri, urmând ca programul acestei scene să se termine cu muzică irlandeză prezentată de Selfish Murphy.

În Grădina Artelor (Muzeul Național Secuiesc), azi de la ora 12 are loc vernisajul intitulat  Iurtă mongoleză, care va cuprinde prezentarea lucrărilor pictorului Purevjav Batmyagmar și a modului de viață nomad. Pe scena de aici vor urca apoi mai mulți elevi de la Liceul de Artă Plugor Sandor, prezentând momente de teatru de la ora 13.  Sâmbătă de la ora 10, pe scena din Grădina Artelor copii de la mai multe grădinițe din oraș vor prezenta dansuri populare, urmând ca de la ora 14 să evolueze aici și Grupul Izvorașul. Duminică, de la 11,30, pe această scenă va urca Ansamblul Mlădiţe româneşti de la Clubul de Copii Întorsura Buzăului, iar jumătate de oră mai târziu Ansamblul Dor Bucovinean din Cernăuţi, Ucraina.

Programe interesante la Cortul Tineretului

Tinerii din Sfântu Gheorghe vor avea și anul acesta oaza lor separată în curtea interioară a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Cortul Tineretului se va deschide oficial vineri la ora 17, după care va lua startul o serie de programe pentru tineri, și mai puțin tineri. Unul dintre evenimentele așteptate de la Cort este „Biblioteca Vie”, unde oricine poate împrumuta o carte vie, pe baza unui catalog. Printre „cărțile” din acest an se numără artiști, sportivi, jurnaliști, voluntari și mulți alții.

Vineri la Cortul Tineretului vor veni și membrii trupei Voltaj, întâlnirea lor cu fanii din Sfântu Gheorghe va avea loc de la ora 18:30, când pe scenă va urca şi toboșarul minune din Întorsura Buzăului, Flavius Hosu. Seara va avea loc și o competiție de beatbox, după care programul de vineri se va încheia cu o petrecere de karaoke urmată de concertul trupei Youvenis.

Sâmbătă de la ora 13, la Cort va avea loc „Capitala Studenţilor, Bucureşti vs. Cluj”, o dezbatere cu studenţi din Sfântu Gheorghe şi invitaţii lor – în parteneriat cu Consiliul Elevilor Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Dezbaterile vor fi susținute de două echipe compuse din cel puțin 15 persoane fiecare și care vor fi conduse de patru tineri din Sfântu Gheorghe, dintre care doi sunt studenți la București iar ceilalți doi la Cluj Napoca.

Sâmbătă de la ora 15 se va da startul concursului „Treasure Hunt”, care are deja tradiție la Zilele Sfântu Gheorghe. Membrii echipei câștigătoare vor pleca la festivalul Peninsula. De la ora 17 se va cânta din la-la-la, pentru că în Cortul Tineretului își va face apariția Smiley. Acesta va răspunde întrebărilor puse de fani, după care urmează un concert al formației Akces, cunoscută de la Românii au talent. Duminică de la ora 11 se va mânca bulz la Cortul Tineretului, pregătit de elevii Grupului Școlar „Constantin Brâncuși”, după care de la ora 17 va avea loc o demonstrație de dresaj canin. Pe parcursul celor trei zile la Cortul Tineretului vor fi expuși și dinozaurii confecționați de Tóth Attila din Sfântu Gheorghe.

Meșterii și-au expus marfa

Peste 100 de corturi au fost amplasate între liceele „Mikes Kelemen” și „Mihai Viteazul”, unde vineri la ora 12 se va deschide Târgul Meșteșugarilor. Meșterii populari au venit din toate colțurile țării pentru a aduce ce au ei mai bun. De la sculpturi, textile, bijuterii, oale de lut la săpunuri de casă, decorațiuni sau cărți, doritorii vor găsi de toate. Ca o pată de culoare, vă spunem că la Târgul Meșteșugarilor de anul acesta va fi veni și o persoană tocmai din Australia, care va vinde bijuteriile pe care le confecționează. Meșterii speră să aibă vreme bună, pentru că în anii trecuți s-a întâmplat ca marfa să fie luată de vânt și udată de ploaie. În rest… să vină clienții.

Târgul kitschos, mutat din vechea locație

Târgului Industrial a fost mutat începând din acest an de pe strada Grof Mikó Imre pe strada Libertății din faţa Parcului, în locul acestuia urmând să fie amplasate jocurile distractive și mini-parcurile pentru copii. Astfel, acest târg va fi în continuarea celui al meșteșugarilor, iar strada principală și cea mai circulată din centru nu va mai fi plină de mizerie în fiecare seară. Deși ar vrea să renunțe la acest târg, organizatorii nu o fac deoarece acesta aduce principalele venituri la bugetul Zielor. În acest an, Primăria nu a mai încheiat contracte cu deținătorii mașinăriilor uriașe de distracție gen Ciocan – pentru că sunt prea mari, fac gălăgie și nu prezintă o siguranță de 100%. Cu toate acestea, o astfel de mașinărie ar putea apărea în parcarea de la Hotel Bodoc și asta deoarece locația nu aparține autorităților locale iar proprietarul o poate închiria cui dorește. Cei mici se vor putea distra însă în trenulețele, globurile uriașe transparente, saltelele elastice, carusele de dimensiuni medii și alte astfel de mașinării, mai vechi sau mai moderne, dar care nu sunt uriașe și nu înspăimântă sau crează panică.

Premiile Pro Urbe, o tradiție a Zilelor

Ca în fiecare an, ceremonia Premiilor Pro Urbe va  avea loc duminică de la ora 13 în Sala Albastră a Bibliotecii Județene „Bod Peter”, iar la rugămintea autorităţilor locale nu vom face publice numele premianţilor, pentru a rămâne o surpriză.

Titlul Pro Urbe a fost iniţiat în 1997 şi este considerat a fi una dintre cele mai înalte distincţii pe care municipalitatea din Sfântu Gheorghe le acordă anual cu ocazia Zilelor Oraşului. Distincţiile se acordă în semn de recunoaştere, sub formă de titlu onorific Pro Urbe, unor personalități marcante care au desfăşurat activităţi în folosul oraşului şi al locuitorilor săi, şi care au dobândit reputaţie şi recunoaştere generală. Acordarea acestui premiu onorific reprezintă totodată o recunoaştere morală şi civică a celor premiaţi.

Sport la Zilele Sfântu Gheorghe

Nici sportul nu va lipsi anul acesta din paleta Zilelor Sfântu Gheorghe. Sâmbătă de la ora 10 sunt așteptați în centrul orașului iubitorii atletismului. Cercul de Alergare „Gall Lajos” va organiza cea de a 23-a ediție a Zilei de Alergare „Gall Lajos”, concurs la care anul trecut s-au înscris aproape 500 de concurenți. Înscrierile se fac la fața locului, taxa este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți. Tot sâmbătă de la ora 10 în Curtul Tineretului va avea loc concursul de șah „Mihai Dițu”, organizat de Clubul de Șah „Cavalerul”. La ora 11 în fața restaurantului Tribel sunt așteptate echipele care doresc să participe la concursul de streetball. Puțin mai târziu, la ora 13:30 va avea loc în fața casei de Cultură a Sindicatelor un concurs de bike-trial. În fine, duminică de la ora 10 se dă startul concursului de duatlon organizat de Alpin Sport. Înscrierile se fac la faţa locului începând cu ora 9.

Galerie foto de la evenimentele din cadrul Zilelor pe pagina noastră de Facebook -----> AICI

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.