STIREA ZILEI 2 octombrie 2019

„Robinetul cu bani”, închis, din nou, pentru sediul IPJ Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 3175 vizualizări

Lucrările, care au întârzieri de peste 8 ani, au fost iarăși oprite din lipsă de fonduri 

Polițiștii covăsneni mai au de așteptat până să se mute în noul lor sediu, a cărei construcție a început în urmă cu 11 ani, pentru că, din lipsă de fonduri, lucrările au fost, din nou, oprite. De încă 10 milioane de lei ar mai fi nevoie ca să se dea în folosință clădirea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna din apropierea Jandarmeriei. IGPR informează totuși că a inclus obiectivul pe lista de investiții din 2020. 

În martie 2008, cu ambiții mari și speranțe pe măsură, se anunța că au început lucrările la clădirea ce urma să fie, în 2011, dată în folosința polițiștilor covăsneni pentru a-și desfășura activitatea de zi cu zi în condiții cât mai bune. Mai bine de opt ani au trecut de când termenul de finalizare a lucrărilor la noul sediu IPJ de lângă Jandarmerie a fost depășit și încă nu se știe când oamenii legii se vor putea muta în „casă nouă”. 

Asta pentru că în ultimii ani lucrările s-au derulat cu întreruperi frecvente. Cea mai recentă a fost înregistrată în august a.c.. Motivul sistărilor a fost același de fiecare dată: bani cu țârâita.

Constrângerile bugetare au determinat sistarea/diminuarea execuției de lucrări, având ca și consecință firească, prelungirea termenului final de realizare a obiectivului”, ne-au transmis, ca răspuns la o solicitare de informații prin Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

În urma unei solicitări similare, am aflat că în 2019 Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) au tăiat județul Covasna de la „rație”. 

În anul 2019 nu au fost alocate fonduri financiare pentru continuarea lucrărilor de la bugetul de stat. Lucrările au fost suspendate în luna august a.c. ca urmare a rectificării bugetare negative”, ne arată răspunsul primit de la IPJ Covasna. 

De la București, lucrurile se văd ceva mai bine

De la București, stadiul lucrărilor arată ceva mai bine decât de la Sfântu Gheorghe, potrivit răspunsurilor furnizate de IGPR și IPJ, în urma solicitărilor făcute de Observatorul de Covasna. 

Dacă IPJ Covasna ne informează că „lucrările sunt finalizate în procent de 80%”, IGPR transmite că „de la data începerii execuției lucrărilor și până în prezent, stadiul fizic și valoric aferent obiectivului a fost realizat în proporție de 85%, ritmul de execuție fiind influențat, în mod direct, de posibilitățile financiare, care de-a lungul timpului, au înregistrat o serie de sincope, mai ales în perioada 2009-2010, cauzate de alocările bugetare repartizate Ministerului Afacerilor Interne, pentru acest tip de cheltuieli”.

Până în august, s-a mai lucrat câte ceva, în special pe partea de execuție „a rețelelor de curenți slabi și de finisare interioară la corpurile A și B”, ne-a mai adus la cunoștință IPJ Covasna.

Ce ar mai fi de făcut 

Chiar dacă în principal e vorba de finisaje și detalii, nu sunt puține lucrările care mai trebuie făcute la sediul nou, astfel încât să se poată muta acolo activitatea polițienească. 

Lucrările la noul sediu al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna se desfășoară în funcție de alocările bugetare aprobate. În prezent ar trebui să se execute următoarele tipuri de lucrări: lucrări de finalizare la spațiile interioare corpului A (pavilionul principal); lucrări de finalizare la spațiile interioare și la fațadele exterioare ale corpului B; lucrări de închidere, compartimentare, finisare ale spațiilor interioare și ale fațadelor la corpul C; lucrări de pavare, asfaltare și sistematizare ale curții interioare; lucrări generale de execuție a rețelelor de curenți slabi. 

Este necesară finalizarea lucrărilor detaliate anterior și derularea, respectiv finalizarea procedurilor de achiziție ale dotărilor cu mobilier și diverse echipamente”, arată reprezentanții IPJ Covasna. 

Conform aceleiași surse, „pentru finalizarea lucrărilor și achiziția dotărilor sunt necesare fonduri de aproximativ 10.000.000 de lei”. 

Cuantumul investițiilor de până acum, „secret de stat”

Cu toate că în anii trecuți șefi din poliție spuneau că investiția totală se va ridica la aproape 10 milioane de euro, întrebarea adresată IGPR legată de fondurile alocate până în prezent pentru lucrări a rămas fără răspuns. 

Întrucât cuantumul fondurilor alocate pentru acest obiectiv sunt cifre din conținutul unui document clasificat la nivelul M.A.I., nu vă putem răspunde punctual la solicitarea dumneavoastră, întrucât informațiile sunt exceptate de art. 12 alin. (1) lit. a din Legea nr. 544/2001, cu modificările și completările ulterioare”, a fost argumentul IGPR. 

Totuși, în februarie 2019, fostul șef IPJ Covasna, comisarul șef Liviu Pampu-Romanescu a afirmat într-o conferință de presă că valoarea totală a investiţiei este deja de peste 46 de milioane de lei. Tot atunci a precizat că în 2018 fondurile alocate IPJ Covasna pentru acest proiect au fost de aproximativ 6 milioane lei. 

Speranțe pentru 2020: sediul IPJ Covasna, prioritate pentru IGPR

Pe de altă parte, Poliția Română spune că a luat în calcul includerea obiectivului în bugetul pentru 2020 și că se dorește finalizarea execuției lucrărilor chiar în cursul anului viitor. 

Finalizarea obiectivului de referință reprezintă o prioritate pentru instituția noastră, inclusiv în anul 2019, fiind alocate fonduri financiare pentru continuarea execuției, sens în care, în fundamentarea bugetului aferent anului 2020, Poliția Română a solicitat deja, repartizarea sumelor pentru finanțarea obiectivului în cuantumul necesar finalizării execuției lucrărilor în cursul anului viitor”, ne-a mai informat IGPR.

Demersurile pentru construirea noului sediu al IPJ Covasna au debutat în anul 2007 și s-au concretizat în 13 martie 2008, prin începerea lucrărilor de construire a clădirii din zona Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna.  

Potrivit proiectului inițial, noul sediu ar urma să aibă trei corpuri cu o suprafață desfășurată de aproximativ 3.500 de metri pătrați. Acesta va găzdui birourile, popota, garajele, arestul și o sală de sport pentru polițiști.

În prezent, activitatea polițiștilor de la serviciile operative și neoperative din subordinea Inspectoratului Județean de Poliție se desfășoară în mai multe clădiri de pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.

În urmă cu câțiva ani, la momentul sistării lucrărilor, Consiliul Local Sfântu Gheorghe și-a exprimat disponibilitatea de a prelua clădirea pentru a o transforma în bloc de locuințe, iar conducerea primăriei a făcut demersuri în acest sens pe lângă Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Dezvoltării Regionale. Propunerea autorităților locale era de a amenaja aici 200 de locuințe, jumătate pentru localnici și jumătate pentru angajații din structurile Ministerului de Interne și ale Poliției Locale”, scria, în urmă cu câțiva ani, Agerpres.

Povestea din jurul noului sediu IPJ Covasna e ca un film serial, cu suișuri și coborâșuri, puncte culminante și încheieri suspendate în jurul fiecărei alocări bugetare. Dacă se vor încheia vreodată lucrările la acest obiectiv și dacă finalul este unul fericit... vom vedea în „episodul următor”. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.