ACTUALITATE 20 octombrie 2022

REPORTAJ. Am comparat prețurile din Piața de la Sfântu Gheorghe cu cele din Piața Dacia din Brașov

de Daniela Luca | 4682 vizualizări

„La noi nu poți pune prețuri mici, pentru că lumea nu mai are încredere în marfa ieftină”

În spațiul public circulă de multă vreme zvonul conform căruia Piața din Sfântu Gheorghe ar fi chiar cea mai scumpă din țară, iar în ultimele săptămâni, pentru că este sezonul de zacuscă și de murături, lumea se plânge din ce în ce mai des de scumpiri. Am mers la sfârșitul săptămânii trecute la Piața din Sfântu Gheorghe, dar și la una din Brașov, unde merg destul de mulți covăsneni, ca să comparăm prețurile, dar și să stăm de vorbă cu producătorii, comercianții și cumpărătorii pe tema prețurilor mari. Totodată, am aflat și cât costă să închiriezi o tarabă la fiecare dintre cele două locații, iar pentru că multă lume fuge de scorurile din piețe și preferă să meargă la supermarket, am făcut o comparație și cu prețurile dintr-un magazin din centrul orașului. 

„Du-te la Brașov că acolo e mai ieftin”. Câți dintre noi nu au auzit acest îndemn atunci când se discuta despre Piața Agroalimentară din Sfântu Gheorghe? Am vrut să verificăm dacă acest lucru este adevărat și dacă da, la care dintre legume și fructe prețul este mai avantajos acolo. Iată ce am descoperit.

Am notat prețurile la câteva categorii de produse și le-am împărțit pe categorii, respectiv – prețuri la fel, mai ieftin la noi, mai ieftin la Brașov și prețuri care variază în ambele piețe. Menționăm că prețurile sunt valabile pentru weekendul 15 – 16 octombrie 2022 și pot suferi modificări între timp. 

Așadar, prețuri la fel în Piața Dacia și în Piața Agroalimentară din Sfântu Gheorghe sunt la prune – 6 lei/kg, la dovleac – 5 lei/kg, la legătura de ridichi – 3 lei/bucata, la ceapa albă și sfecla roșie – 5 lei kg. Și la verdeață prețurile sunt la fel și variază între 1 și 3 lei pe legătură în ambele locații. 

Ce e mai ieftin la piața de la noi și e mai scump la Brașov? 

La capitolul mai ieftin la noi sunt următoarele – dovlecelul – 4 lei/kg, în comparație cu prețuri între 5 și 10 lei/kg la piața din Brașov, varza roșie – 5 lei/kg la Sfântu Gheorghe, comparativ cu 6 lei/kg la Piața Dacia și rădăcina de pătrunjel – 10 lei/kg la Piața Agroalimentară de la noi și 15 lei/kg la cea din Brașov. 

Și cei care vor să pună gogonele la murat le găsesc la un preț mai bun la Sfântu Gheorghe – între 4 și 5 lei/kg, în timp ce la Brașov prețul variază între 5 și 8 lei, iar cei care caută cartofi albi mai ieftini îi găsesc la noi în piață. Prețurile încep de la 2 lei/kg și ajung la 4 lei/kg, în timp ce la Brașov încep de la 3 lei/kg și ajung să coste și 5 lei/kg. 

Ce e mai ieftin la Piața Dacia? 

Printre legumele care sunt mai ieftine la Brașov se numără: ceapa roșie – 10 lei/kg la Sfântu Gheorghe și 8 lei/kg la Brașov, usturoiul – 25 lei/kg aici, comparativ cu 15 lei/kg la Piața Dacia (sau 5 lei pentru 5 bucăți). Și castraveții sunt cu un leu mai ieftini la Brașov. La Piața Dacia un kilogram costă 6 lei. 

Și ardeii kapia sunt mai scumpi la Sfântu Gheorghe – 10 lei/kg, în timp ce la Brașov prețul variază între 5 și 8 lei/kg. 

La ardeiul gras prețurile încep de la 8 lei/kg la noi, iar la cealaltă piață de la 6,5 lei/kg. Aceștia ajung să coste până la 12 lei/kg în ambele locații, iar la gogoșari prețul variază destul de mult la Sfântu Gheorghe, între 8 și chiar 15 lei/kg, în timp ce la Brașov un kg se vinde cu 8 lei. 

Cei care vor să cumpere roșii de la Piața Dacia trebuie să scoată din buzunar între 5 și 12 lei/kg, în funcție de soi, aspect și gust, iar la Sfântu Gheorghe între 6 și 15 lei/kg. 

Alegere mai mare la Brașov – și la prețuri, și la sortiment

Dacă la Piața Agroalimentară din Sfântu Gheorghe majoritatea prețurilor sunt la fel la aceeași categorie de produse, adică un kilogram de pere costă 10 lei/kg la mai multe tarabe, în Brașov prețurile variază. La același tip de produs se găsesc prețuri și mai mari, și mai mici. Perele costă aici între 5,5 lei/kg și 10 lei/kg. Evident, cele mai ieftine nu sunt la fel de arătoase ca cele mai scumpe, însă comercianții spun că gustul este cel care ar trebui să conteze, nu dimensiunea sau aspectul neapărat, mai ales dacă cei care cumpără vânează prețuri mai mici. 

Și în cazul morcovului prețurile variază mult la Piața din Brașov, între 2 și 6 lei/kg, în timp ce la Sfântu Gheorghe costă 6 lei/kg. La varza albă prețurile la Piața Dacia sunt între 2 și 5 lei/kg, iar la noi se vinde cu 2 sau 3 lei/kg. Și cei care încă n-au pus în borcane zacusca găsesc vinete mai ieftine cu 50 de bani la Brașov (4,5 lei/kg la Piața Dacia, 5 lei/kg lei la Sfântu Gheorghe), însă acolo prețurile ajung și până la 7,9 lei/kg la unele tarabe. 

Comercianții din Sfântu Gheorghe explică de ce la noi prețurile sunt mai mari 

Nu toți comercianții și producătorii pe care i-am abordat în Piața din Sfântu Gheorghe au dorit să discute despre prețuri. Unii dintre ei spun că sunt sătui de acest subiect și că nici nu mai vor să audă de el, iar alții au fost de acord să își exprime opinia numai după ce i-am asigurat că aceasta va rămâne anonimă. 

„Dacă se plânge lumea de scumpiri? Da, dar ce să facem? Ce nu s-a scumpit în ultima vreme? Totul. Lumea nu se gândește că și pentru noi s-a scumpit totul – transportul, îngrășămintele, tot. Un sac de turbă era anul trecut 80 de lei, iar anul ăsta este 180 de lei. Lumea nu ia în calcul munca. Vor să își umple burta și atât, de altceva nu îi mai interesează. Nimeni nu se mai gândește și la producători. Toți vor legume mari și frumoase, la alea mai mici nici nu se uită, chiar dacă sunt mai ieftine”, ne-a spus un producător din Valea Mare pe care l-am întâlnit la Piața din Sfântu Gheorghe. 

Același producător ne-a spus că prețul de 15 lei pe kilogram pe care îl avea la gogoșari l-a pus „de formă”, pentru ca lumea să cumpere din celălalt morman cu gogoșari puțin mai mici, care au prețul de 10 lei. 

„Dacă cineva e interesat de cei cu 15 lei, îi dau cu 12 lei pe kilogram”, ne-a mai spus producătorul. 

O altă femeie care își vinde marfa în piața din reședința de județ spune că, deși e adevărat că aici se plătește mai mult pe unele legume și fructe, nu merită să mergi la Brașov dacă nu cumperi cantități mari, având în vedere și costul de deplasare până acolo. Una dintre cele mai întâlnite explicații din spatele prețurilor mai mari de la noi, spune ea, este că la Brașov sunt mai mulți clienți. 

„E normal că acolo e mai ieftin pentru că se vinde mai mult. Produse mai ieftine la o calitate mai mică se găsesc și la noi. Fiecare e liber să aleagă ce vrea. Totuși, fiind piață, poți să și negociezi. Lumea care cumpără de la mine pune preț în primul rând pe calitate”, ne-a spus femeia. 

Un alt producător din Piața de la Sfântu Gheorghe este de părere că, atâta timp cât cererea formează oferta și atâta timp cât se cumpără și la preț mai mare, ei nu au de ce să scadă prețurile. 

„La noi nu poți pune prețuri mici, pentru că lumea nu mai are încredere în marfa ieftină și crede că e de proastă calitate. La mine mereu se face coadă, pentru că lumea știe că găsește același gust. Nici nu se uită la prețuri cei care mereu iau de la noi. Întreabă doar dacă e aceeași calitate ca și data trecută. Eu nu duc deloc lipsă de clienți. Livrăm și la Brașov, chiar dacă acolo se găsește și marfă mai ieftină, dar cum am zis, clienții noștri caută calitate și gustul autentic”, ne-a spus o altă doamnă, în timp ce servea clienții.

Și un comerciant din Piața Dacia, originar din județul nostru, spune că este de acord cu faptul că piața din Sfântu Gheorghe e mai scumpă, însă preferă să își vândă marfa la Brașov „pentru că există piață de desfacere și fluxul de oameni este mult mai mare, dar și pentru că ai șansa să vinzi mult mai repede orice decât la Sfântu Gheorghe”. Acesta spune că nu este corect ca prețurile să fie mai mari în județul nostru, având în vedere că în Brașov salariile sunt mult mai mari, la fel și puterea de cumpărare. 

Cumpărătorii, între revoltă și resemnare 

Cumpărătorii se împart în mai multe tabere. Dacă pe unii nu îi interesează atât de mult prețul și cumpără de aici pentru că s-au obișnuit sau pentru că le place gustul legumelor și fructelor din piața de la noi, alții nu mai cumpără de aici tocmai din cauza prețurilor pe care le consideră exagerate. 

„Din partea mea să fie și triple prețurile, dacă lumea cumpără, n-au decât să tot scumpească totul. Eu dau bani pentru că știu că merită mai mult să iau de aici decât de la supermarket. La Brașov nu merg că nu vreau să fac un drum doar pentru atât. Dacă iau o cantitate foarte mare, cum am luat recent vreo 100 de kg de varză cu 1,5 lei direct de la un producător din zonă, atunci caut mai ieftin, că atunci se simte, dar la un kilogram, două – nu”, ne-a spus Viorel, un bărbat din Sfântu Gheorghe cu care ne-am întâlnit în piață. 

„Îmi place mult să vin la piață. Este un mod de a mă relaxa. Însă nu prea mă relaxez când ajung în piața asta și văd prețurile, care sunt destul de mari. Nu prea ajung în piețele din Brașov, însă știu de la cunoștințe ce prețuri sunt acolo și nici nu se compară, sunt mult mai mici, chiar la jumate. Socrul a vrut să pună gogoșari la murat, însă când a văzut că un kilogram de gogoșari este 12 lei și un borcan de gogoșari, deja murați, este 5 lei la supermarket, a renunțat, pentru că la cei 12 lei se mai adaugă și alte costuri, plus munca. Așa că, din păcate, ajungi să cumperi murăturile, în loc să ți le pui tu, caz în care ar fi fost mult mai bune”, ne-a spus Ramona, o femeie care își făcea cumpărăturile la piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe. 

Unii chiar dacă locuiesc lângă piață, ajung să cumpere din altă parte din cauza prețurilor piperate. Timea, o tânără din reședința de județ, ne-a spus că preferă să cumpere de aici doar miere și lactate.

„Eu rareori fac cumpărături la piață, chiar dacă stau la 5 minute. Vara am fost de câteva ori, dar într-adevăr e scump. La Lidl am găsit aceleași roșii rustice din România cu 2-3 lei mai ieftin/kg. Așa că eu cumpăr de la piață doar în caz de urgență, când uit ceva și n-am timp să mă duc până la capătul orașului. Față de Brașov nu știu cum e, dar mulți din păcate cumpără de acolo și vând aici mai scump. Și se și numesc producători. Totuși există niște bătrâni și știu și o familie care chiar produce ce vinde, dar prețurile sunt la fel, n-au cum să fie mai ieftine Nu sunt proști nici ei să dea mai ieftin când toată lumea dă mai scump. Asta e mafia prețurilor”, ne-a spus femeia. 

Pentu că prețurile din piață mușcă, alții spun că ajung chiar să își cultive singuri unele legume sau fructe. 

„Din păcate nu prea îmi fac cumpărături de legume din piață deoarece sunt multe prea scumpe comparativ cu prețurile practicate în alte piețe. Să merg pentru câteva kilograme de fructe sau legume în Brașov nu merită. (...) Mai am o mică grădiniță unde reușesc să îmi cultiv ceapă, usturoi, mazăre, fasole verde, morcovi, sfeclă roșie. Am câțiva copăcei de unde îmi adun mere, gutui, nuci. Am și un pic de vie de unde am adunat struguri gustoși”, ne-a spus Simona, o femeie din Sfântu Gheorghe. 

Morcovul – de trei ori mai ieftin la un supermarket

Pentru că mai mulți cumpărători ne-au spus că preferă supermarketurile pentru că e mai ieftin, am mers la un astfel de magazin din centrul orașului Sfântu Gheorghe ca să vedem ce prețuri găsim acolo la legumele românești ale căror prețuri le-am notat și în cele două piețe. Nu am găsit aici gogoșari, vinete și roșii de producție autohtonă. 

Așa cum ne și așteptam, am găsit scoruri mai mici la unele produse. Sunt mai ieftine prunele (5,29 lei/kg), ceapa albă (2,79 lei/kg), ceapa roșie (4,09 lei/kg), usturoiul (13,99 lei/kg), morcovul (1,99 lei/kg), sfecla roșie (2,59 lei/kg), castraveții (4,99 lei/kg), ridichile (1,89 lei/legătura), mărarul și pătrunjelul (ambele 1,19 lei/legătura), ardeiul gras (7,19 lei/kg), dar și dovleacul (1,89 lei/kg, redus de la 2,89 lei/kg). 

Prețuri similare cu cele din piața din Sfântu Gheorghe sunt la cartofii albi (2,69 lei/kg) și gogonele (4,39 lei/kg). Mai scumpi decât la piața din Sfântu Gheorghe au fost doar ardeii kapia – 10,19 lei/kg și dovleceii – 4,39 lei/kg. 

Cât costă să închiriezi o tarabă la Piața Agroalimentară din Sfântu Gheorghe 

TEGA S.A., societatea care administrează Piaţa Agroalimentară din Sfântu Gheorghe, precizează că aici sunt aplicate tarife diferențiate pentru producătorii din oraș, pentru cei din județ, respectiv pentru cei din alte județe. 

„Producătorii de fructe și legume locali beneficiază de o reducere de 50%, care în opinia noastră este semnificativă. Există o diferență de preț și între tarabe: cei cu o locație mai bună, de exemplu la intrarea în piaţă, au un preț mai mare, și facem diferență între cei care folosesc o tarabă ocazional, și cei care își fac un contract pentru o perioadă mai lungă în acest sens”, ne-a explicat directorul societății, Máthé László.

Așadar, pentru o persoană din afara județului prețul pe zi variază între 11 - 15,11 lei, iar dacă taraba se folosește numai câteva zile, prețul este între 15,10 - 20,65 lei pe zi.

Pentru producătorii din județul Covasna se aplică o reducere de 20%, iar pentru producătorii locali o reducere de 50%, ceea ce înseamnă un preț de 3,85 – 7,50 lei pe zi, respectiv cu taxă pe zi 7,55 – 10,30 lei. 

„Dacă facem un calcul pe 31 de zile, se plătește pe lună cel mai mult 468,11 lei și cel mai puțin 119,35 lei. În plus, pentru perioada cuprinsă între 1 decembrie și 28 februarie, oferim o reducere suplimentară de 35%. Pentru persoanele cu certificat de producător local nu considerăm că este o sumă mare, însă pentru comercianți este o cheltuială destul de consistentă. Ideea cu taxa mai mică pentru producătorii locali era să avem preţuri mai mici pentru produse, și să se asigure și un trai decent persoanelor care se ocupă cu agricultura. Este adevărat faptul că piețele din Brașov sunt mai ieftine, însă dacă le comparăm cu Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, prețurile din Sfântu Gheorghe sunt mai mici. Cumpărătorii spun că piața este scumpă, comercianții zic că aproape nu le merită. În opinia noastră contează și distanța mică faţă de Brașov, pentru că foarte mulți oameni își fac cumpărăturile la piețele angro”, ne-a mai spus Máthé László.

Aproape 500 de lei pe lună pentru o tarabă mai mare la Piața din Brașov 

Un comerciant din Brașov ne-a spus că în Piața Dacia taxa este de 8 lei pe zi pentru o tarabă mică și 16 lei pentru una mai mare. Pentru 31 de zile, așadar, se plătește între 248 și 496 de lei. Conform acestuia, nu se aplică nicio reducere pentru cei care sunt din zona Brașovului, deci toți comercianții și producătorii plătesc același preț. Totodată, aceștia nu beneficiază de taxe reduse nici în perioada iernii, așa cum se întâmplă la Sfântu Gheorghe. 

În concluzie, discuția despre prețuri este una foarte subiectivă. Există zicala „Nu compara merele cu perele”, iar în cazul subiectului prețurilor nu se pot compara nici perele cu perele, pentru că și în situația în care se plătește la fel în ambele piețe, la o tarabă sunt mai mari, la alta sunt mai dulci sau mai aromate. Fiecare alege în funcție de buzunar și de preferințe. 

Afirmația conform căreia la Sfântu Gheorghe e mai scump este așadar doar parțial adevărată, având în vedere că și aici am găsit fructe și legume care la Piața Dacia au costat mai mult. Dacă merită sau nu să străbați câțiva zeci de kilometri până la o piață din celălalt județ depinde de multe lucruri, cum ar fi mijlocul de transport sau cantitatea pe care o cumperi. Un lucru este cert, la Brașov, în piața în care am fost, nu am găsit prețuri de două ori mai mici decât în Sfântu Gheorghe, așa cum se tot vehiculează în spațiul public. 

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.