STIREA ZILEI 4 februarie 2021

Redeschiderea școlilor covăsnene, un mix de speranță, entuziasm și frică

de Daniela Luca | 1169 vizualizări

Decizia îi bucură pe elevi și profesori, însă unii dintre ei sunt reticenți din cauza virusului 

O parte dintre elevii covăsneni se vor întoarce luni pe băncile școlii, iar conducerile instituțiilor de învățământ pun la punct ultimele detalii organizatorice și așteaptă indicații noi de la nivel central. Câțiva dintre cei care vor păși curând în sălile de clasă spun că se bucură că în sfârșit nu vor fi nevoiți să stea în fața unui calculator și că își vor revedea colegii, în timp ce alții sunt rezervați cu privire la decizia redeschiderii, pentru că virusul încă n-a plecat nicăieri. 

Școlile din toată țara vor fi deschide începând de luni, 8 februarie, în funcție de mai multe scenarii pe baza datelor epidemiologice. Elevii din Sfântu Gheorghe vor începe școala în scenariul galben, anunță municipalitatea, iar acest lucru înseamnă că toți copiii de grădiniță și o parte dintre elevi vor relua cursurile prin prezență fizică în sălile de clasă. 

„Noi vom începe școala în scenariul galben. Astăzi rata de infectare a fost de 1,6 la mia de locuitori, deci suntem în scenariul galben. Asta înseamnă că grădinițele, clasele 0-IV, a VIII-a și a XII-a vor începe școala, iar restul copiilor, clasele V-VII și IX-XI, vor rămâne în online. În ceea ce privește pregătirile, noi suntem în contact cu instituțiile de învățământ. Orice solicitare vine din partea lor, încercăm să îi ajutăm”, ne-a spus miercuri primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

Municipalitatea a făcut un apel către copii, profesori și părinți, să respecte măsurile de protecție valabile în pandemie, pentru a nu avea o creștere a noilor cazuri de COVID-19 odată cu reluarea școlii. 

„Trebuie să reacționăm foarte prompt și să fim vigilenți”

Directorul Colegiului Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit, spune că instituția pe care o conduce din luna noiembrie a anului trecut este pregătită să își primească elevii în siguranță. Sunt însă o mulțime de problemele organizatorice, iar acestea vor necesita o atenție sporită din partea conducerii și a profesorilor, spune ea. 

„Încă nu a apărut acel ordin al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății. Îl așteptăm, dar se pare că Sfântu Gheorghe va funcționa după scenariul galben. Noi suntem pregătiți cu măști, cu toate soluțiile dezinfectate necesare și putem primi lejer elevii. O problemă organizatorică însă e aceea ca va trebui să asigurăm și pentru profesori săli de unde să țină orele online pentru clasele care nu vin fizic la ore, pentru că nu de fiecare dată în cursul unei pauze se vor putea deplasa între casă și școală. Avem și profesori care au cerut din motive de boală să țină cursurile online timp de o săptămână sau două. Din partea elevilor deocamdată nu am primit asemenea solicitări, dar se știe că dacă sunt elevi cu boli cronice va trebui să le asigurăm învățământul online. Sunt și alte probleme organizatorice și trebuie să reacționăm foarte prompt și să fim vigilenți. Ne bucurăm că măcar atâția elevi pot să se reîntoarcă”, a declarat Sztakics Éva-Judit. 

Redeschiderea școlilor este văzută cu ochi buni și de directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Maria Bularca. 

„De mult timp așteptăm deschiderea școlilor. Consider că în școli se respectă cel mai bine regulile sanitare. Ce se întâmplă în afara școlilor este greșit: distanțare nu prea există, iar masca nu se poartă corect. Noi, LTME, suntem pregătiți: s-a realizat igienizarea tuturor spațiilor, există dezinfectanți și măști pentru elevi și pentru întreg personalul angajat, echipamentele tehnice sunt instalate, traseele sunt marcate, deci, să începem odată! Dacă va mai fi nevoie de ceva pentru deschiderea școlii, ne vom adapta. Energie și răbdare să avem, pentru a putea recupera eventualele lacune acumulate de elevii noștri. Ne vom strădui să îi pregătim la fel de bine, așa cum am făcut-o și până acum”, ne-a declarat directoarea. 

Tot aceasta a spus că este încântată de ideea că elevii pot sta câte doi în bancă, pentru că cele mai frumoase amintiri din anii de școală sunt cele împărtășite cu colegul de bancă.

Decizie mult așteptată de elevi și profesori 

Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Covasna susțin, de asemenea, redeschiderea școlilor în format fizic. 

„Este foarte important ca elevii să se întoarcă la școală deoarece, la momentul actual, condițiile de învățare online nu sunt prielnice în vederea pregătirii elevilor pentru examenele terminale sau pentru viață. Sperăm ca elevii covăsneni să se întoarcă cât mai repede la școală, iar elevii și cadrele didactice să respecte cu strictețe măsurile de siguranță”, ne-a spus președintele Consiliul Județean al Elevilor Covasna, David Ușurelu.

Raluca Ioana Andraș, profesoară de engleză la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, spune că așteaptă cu nerăbdare să poată să predea din fața clasei și nu din fața unui laptop. 

„Mă bucur că se redeschid școlile și chiar îmi doream acest lucru. În casă nu se mai poate sta. În online nu mai e ok. Gata, am ajuns la limită și nu numai a răbdării, ci nici metode nu mai avem prin care să îi mai atragem pe copii, prin care să îi mai bucuri sau să îi mai înveselești. Au intrat într-o apatie, într-o linie dreaptă. Nu le mai place și nu își mai doresc nimic cu orice metodă inovativă ai veni. Au ajuns la saturație și ei și noi ca profesori”, ne-a spus profesoara. 

„Mă bucur că pot să mă reîntâlnesc cu colegii. Ca pregătire pentru Bacalaureat cred că e mai eficient dacă suntem la școală și punem întrebări profesorilor direct dacă nu înțelegem ceva. Noi nici nu am avut simulare de Bacalaureat până acum. Opinia mea este că feedbackul este foarte important pentru că astfel avem motivație. Sunt optimistă și sper că nu se vor închide școlile. Vaccinul ne va ajuta ca să învingem virusul”, ne-a spus o elevă de la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, Simon-Zsók Anett.

„Mă bucur că ne întoarcem la școală doar pentru că urmează să am Bacalaureatul”

Astfel, se pare că decizia redeschiderii școlilor a fost așteptată mai ales de elevii claselor terminale, care consideră că orele online nu sunt la fel de eficiente, mai ales în ceea ce ține de pregătirea pentru examene. Totuși, unii dintre aceștia susțin că pericolul de infectare este în continuare foarte mare. 

„Este un lucru bun că ne întoarcem la școală doar pentru că sunt a XII-a și da, școala online nu este la fel de eficientă. În timpul școlii online am observat, personal, că am început să tratez școala cu mai puțină seriozitate. Dacă la început eram organizat și tratam cu maximă seriozitate, în timp am ajuns să fiu mai delăsător. Mă bucur că ne întoarcem la școală doar pentru că urmează să am Bacalaureatul în vară. În rest, nu. Regulile, impuse de pandemie, am văzut bine la începutului anului școlar, nu se respectă, nici de către toți profesorii și mai ales de către elevi. Eu îl văd ca pe un risc, însă este un risc necesar, date fiind examenele din vară. Dacă nu aș fi fost într-o clasă terminală, cu siguranță nu m-aș fi bucurat deloc de faptul că mă întorc într-un mediu unde riscul de a lua coronavirus este foarte mare”, ne-a spus un elev de la Liceul „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. 

Un alt elev din județ spune că este îngrijorat de faptul că la scurt timp ar putea apărea cazuri noi de infectare în școli. 

„Sunt bucuros că ne vom întoarce la școală pentru că vom avea motivație mult mai mare, având în vedere presiunea profesorilor, dar pe de altă parte și ajutorul lor care va fi mult mai simplu decât în mediul online de învățare. Singura mea grijă ar fi faptul că o să fim foarte mulți la un loc și probabil vor apărea cazuri și e foarte posibil să ne întoarcem înapoi în online în cel mai scurt timp. Eu sper totuși să putem rămâne până la final, să putem să ne dăm examenele și totul să se termine cu bine. (...) Distanțarea socială inevitabil va fi mult mai mică decât în alte cazuri, pentru că sunt extrem de mulți elevi pe un spațiu relativ mic, dar să sperăm că acest lucru nu ne va pune bețe în roate. De aceea am spus și înainte că sunt puțin îngrijorat că vor apărea cazuri și ne vom întoarce în online”, ne-a spus un elev de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Bogdan Todoran.

Inspectorul școlar general al județului Covasna, Kiss Imre, ne-a spus săptămâna aceasta că nu vor fi schimbări foarte mari în ceea ce privește condițiile în care se vor desfășura orele, însă toate detaliile vor fi cunoscute după publicarea ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Autoritățile au anunțat marți că există trei scenarii în funcție de care elevii ar urma să revină fizic în bănci. În localitățile care se încadrează în scenariul verde, în care incidența este sub 1 la mia de locuitori, toate școlile se redeschid fizic, iar elevii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, unde incidența este între 1 și 3 la mia de locuitori, vor merge la școală copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII, XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, vor continua să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, iar ceilalți vor trece la învățământul online.

A contribuit Iulia Drăghici – Taraș

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.