STIREA ZILEI 29 aprilie 2013

Paștele Ortodox se anunță mai ieftin

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 721 vizualizări

Oamenii nu cred însă în mari diferenţe de preţ, aşa că au început să se aprovizioneze din timp

De Paștele Ortodox,  oamenii se așteaptă la noi scumpiri, așa cum se întâmplă în fiecare an, de altfel. Masa de Paște însă nu se limitează doar la miel, pentru că ouăle, cozonacii, șunca, vinul și alte bunătăți, cu toate fac parte din masa de sărbătoare. Așa se face că, deși mai sunt câteva zile până la Paște, oamenii au început să cumpere deja unele dintre cele necesare sărbătorii.

Fermierii preconizează prețuri în scădere

Fermierii covăsneni contrazic însă zvonurile de scumpire și spun că față de Paștele Catolic, când kilogramul de carne de miel s-a vândut la început chiar și cu 30 de lei la mielul tăiat, prețurile la Paștele Ortodox vor fi semnificativ mai mici.

Rareș Lazăr, crescător de oi din Covasna, spune că mielul se va vinde la viu undeva la 11 lei kilogramul, urmând ca la consumator să ajungă la 20-24 de lei kilogramul. Potrivit acestuia, mieii sunt mulți și mari, având în jur de 20-25 de kilograme unul, prin urmare piața nu va duce lipsă de miei, ceea ce va determina și scăderea prețului cărnii.

Omul de afaceri Sorin Popica e de părere că prețurile vor scădea și mai mult la mielul viu, pronosticul său fiind de 10 lei pe kilogram.

„Să sperăm că nu va ajunge la 8 lei kilogramul viu... Cert e că pe piață carnea de miel va avea prețuri cuprinse între 20-22 de lei... aș merge și până la 24 de lei pe kilogram, dar nu prea cred, tocmai pentru că până acum crescătorii nu au putut scoate animalele din cauza vremii, iar acum fiecare va vrea să vândă cât mai mult. Se va forma și o concurență neloială, ca să nu mai vorbim despre prețul dictat de intermediari. În prezent, piața de export pe Turcia și tranzitul prin Turcia sunt interzise, din cauza unei boli, scrabia. În aceste condiții se merge pe Ungaria, Italia și Bulgaria, ceea ce face ca toate prețurile interne să fie dictate de intermediari, chiar dacă în general prețul e destul de așezat pe piața extrenă”, a explicat Popica.

În ceea ce privește brânzeturile, se va sesiza și aici o scădere de prețuri, tocmai pentru că odată cu vânzarea mieilor oile vor fi mulse și se vor prepara multe și diverse cantități. În consecință, prețurile la brânzeturile proaspete, printre care și căutata urdă, nu vor sări de 18 lei.

Autorizații puține

Pe de altă parte, prețurile din județul nostru ar putea totuși să se mențină mai ridicate decât în județul vecin, Brașov, pentru că șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Sikó-Barabási Sándor, spune că anul acesta până acum au fost solicitate autorizații de sacrificare doar pentru 600 de miei. O explicație ar fi faptul că mulți dintre oierii de la noi din județ vând en-gros la comercianții din alte zone. Numărul de 600 de miei nu include sacrificarea și apoi vânzarea la negru a cărnii de miel (ceea ce generează automat concurența neloială), dar directorul DSVSA spune că și așa numărul este foarte mic față de cerința de pe piață.

Oieritul devine neprofitabil...?

Ciobanii spun că mieii nu mai sunt o afacere profitabilă. Dacă luăm Paștele Ortodox, mieii trebuie ținuți și hrăniți peste o lună în plus față de Paștele Catolic. Ciobanii spun că furajele costă mult din cauza secetei de anul trecut, și pentru a ieși în câștig ar trebui să vândă kilogramul de miel cu 30 de lei. Anul trecut carnea de miel a costat 20-27 de lei. Un baci din Cernat ne-a spus că anii trecuți a sacrificat sute de miei, dar încă nu a decis ce va face în acest an. „Carnea de miel nu are un preț corect din punctul nostru de vedere. Riscăm să ieșim în pierdere, așadar nu știu deocamdată dacă voi vinde sau nu o cantitate mai mare de carne de miel. Câteodată și clienții ne trag pe sfoară, ne anunță că vor un miel, noi îl sacrificăm, îl pregătim, după care clientul „uită” să mai vină să îl ia” – afirmă baciul.

Legume mai scumpe decât în alte zone

În Piața Centrală din Sfântu Gheorghe se găsesc ridichi, ceapă verde și salată proaspătă. Vânzătorii acestor produse au venit din sudul țării, unde cultivă legumele în sere. „În fiecare an vin la Sfântu Gheorghe pentru a vinde ridichi, ceapă verde, salată, pătrunjel. Aici ne putem valorifica produsele la un preț mai bun decât la Brașov, iar orașul ne place. Legătura de ridichi costă 2,5 lei, cea de ceapă la fel, iar prețul salatei este între 2 și 5 lei, în funcție de mărime” – spune o vânzătoare din Giurgiu, recunoscând că prețurile de la noi, mai mari decât cele din piețele brașovene, îi atrag pe producătorii ca ea.

În ceea ce privește ouăle sau cozonacii, nu se știe dacă prețul va rămâne sau nu cel de acum, însă oamenii se așteaptă la scumpiri, spunând că în fiecare an se anunță că de sărbători nu se va scumpi nimic, dar când ajung să plătească pentru coșul de cumpărături sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. În vreme ce prețul unui ou începe de la 30 de bani, iar cea mai ieftină vopsea de ouă costă în jur de 3 lei, supermarketurile au venit cu ouă gata vopsite, însă prețul e destul de piperat, pornind de la 15 lei pe zece ouă. Tot în supermarketuri se găsesc și cozonaci – simpli, cu nucă sau cu mac, cozonacii de cumpărat costă între 7 și 12 lei, în funcție de compoziție și de producător, însă aceștia nu prea au trecere printre adevăratele gospodine, care spun că gustul nici nu se compară cu cel al cozonacilor veritabili, făcuți în casă.

Cheltuielilor mesei de Paște li se vor adăuga, în acest an, și cele ce țin de cadouri, căci ortodocșii au Iepurașul, cel care aduce dulciuri și haine pentru copii, astfel încât cei mici să întâmpine sărbătoarea în straie noi.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.