STIREA ZILEI 30 aprilie 2021

Ce focul a distrus, oamenii de bine vor reface

de Daniela Luca | 3526 vizualizări

Sătenii din Zăbala au inițiat o campanie de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință

Povestea tristă a familiei Solomon din Zăbala a început săptămâna aceasta, când un incendiu le-a nimicit casa modestă în care locuiau. Agoniseala de-o viață a soților Dumitru și Sorina s-a făcut scrum în mai puțin de o oră. Din fericire, pagubele au fost doar de natură materială. Niște rude i-au găzduit temporar, până reușesc să își construiască o locuință nouă. Familia și vecinii fac un apel către toți cei care vor să îi ajute să o ia de la capăt. 

Nenorocirea s-a abătut asupra lor luni, pe 26 aprilie, după orele prânzului, când soții erau plecați de acasă. Focul a cuprins imobilul și în mai puțin de o oră acesta a ars din temelii. În locuință se afla doar mama lui Dumitru Solomon, în vârstă de 84 de ani. Femeia a scăpat de flăcări cu ajutorul vecinilor. 

Au reușit să salveze doar o mică parte din lucruri, iar apoi au privit neputincioși de pe margine cum toată truda lor din ultimii ani ardea, fără să mai poată face nimic. Incendiul ar fi izbucnit, se pare, din cauza unui scurtcircuit electric, ne-a spus Sorina Solomon, cu o voce foarte tristă, dar resemnată.  

„Pompierii au venit, dar focul s-a extins repede pentru că a fost din lemn totul și a ars. Casa era veche, doar mansarda era construită mai recent, din lemn și ea. Mare lucru nu s-a putut salva. A ars totul. Avem trei camere, bucătărie, hol, cămară. A fost munca adunată de-a lungul vieții împreună cu soțul și cu soacra. Noi nu eram acasă, doar soacra, dar eram aici în sat și am venit repede. Am doi copii care sunt plecați în străinătate. Acum noi stăm la niște rude și o luăm de la zero. Am salvat doar o mică parte din lucruri, ce s-a mai putut. Trebuie să ne apucăm de lucru, pentru că nu prea avem unde să stăm, dar vedem și cum ne permite vremea. Cine se gândește că o să i se întâmple așa ceva? Dar eu cred că sunt și oameni buni și cine poate, ajută. Să ridicăm o casă nouă de la zero este peste puterea noastră. Cu ajutorul lui Dumnezeu și a oamenilor, sper să reușim”, ne-a spus soția lui Dumitru Solomon, Sorina. 

„Necazul pe care îl au dânșii astăzi, putem să îl avem oricare dintre noi mâine”

Unul dintre consăteni a inițiat o acțiune de strângere de fonduri pentru ca familia, răpusă de această nenorocire chiar în pragul sărbătorilor pascale, să se poată apuca de construit cât mai curând. 

„Îi cunosc de când eram mic. Suntem consăteni. Sunt niște oameni harnici, și domnul, și doamna, dar și copiii, deși ei sunt plecați afară la lucru. Sunt oameni credincioși. Soția e duminică de duminică la biserică. Din păcate, necazul pe care îl au dânșii astăzi, putem să îl avem oricare dintre noi mâine. Nu vrea nimeni să se întâmple astfel de nenorociri, dar din păcate s-a întâmplat. Datoria noastră de creștin este să ne ajutăm aproapele, mai ales că e și Săptămâna Patimilor. Am postat pe internet despre cazul lor în ideea de a ajuta. Sunt foarte plăcut surprins că de ieri lumea a început să doneze și sunt foarte multe distribuiri. Asta înseamnă că spiritul civic și bunul simț există. Cu toate ce se întâmplă, trebuie să vedem partea bună. Sunt multe mizerii care se întâmplă, dar la un necaz de acesta lumea ajută, înseamnă să mai avem o speranță. E un lucru totuși de apreciat când vezi că lumea sare în ajutor. Din casă n-a mai rămas aproape nimic. Dânsul lucrează în construcții și o să încercăm să îi ajutăm în continuare cum putem. Și din sat lumea a început să ajute. Sperăm că în cel mai scurt timp viața lor o să revină la normal. În aceste condiții, orice ajutor este binevenit”, ne-a spus Călin Cosnean. 

Un alt vecin, Liviu Boc, spune că familia se află în aceste momente într-o situație disperată și doar ajutorul semenilor o poate salva.

„Familia Solomon a avut parte de un eveniment nedorit, casa le-a fost mistuită de flăcări. Oameni simpli, muncitori, au investit ceea ce câștigau în casa de locuit, pentru a dobândi un minim confort la bătrânețe. Se gospodăreau bine, creșteau câteva animale, aveau o gradină mereu îngrijită, pentru a avea ce pune pe masă. Sunt buni vecini, ne ajutăm mereu la nevoie. De data asta e nevoie de un efort mai mare din partea noastră, nu doar a vecinilor, ci a întregii comunități pentru a reuși într-un timp cât mai scurt să le facem un acoperiș deasupra capului, fiindcă lor le este greu sa înceapă de unii singuri a construi o casă nouă, fiindcă din cea veche nu a rămas mare lucru”, ne-a spus Liviu Boc. 

În astfel de cazuri putem să arătăm adevărata față a lui „să fim mai buni”, în fapte, nu doar în vorbe. Donațiile se pot face și la biserica din comună. Cei care vor să ajute de la distanță o pot face în contul Sorinei Solomon, deschis la Banca Transilvania RO68BTRLRONCRT0470850401.  

Sursă foto: Facebook/Călin Cosnean

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.