STIREA ZILEI 20 martie 2013

O bentiță tricoloră încinge spiritele la Covasna

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 775 vizualizări

O elevă de la Liceul Kőrösi Csoma Sándor susţine că a fost ameninţată după ce de 15 martie a purtat la şcoală o bentiţă în culorile tricolorului României

Un nou scandal cu iz etnic a izbuncnit, de data asta în orașul Covasna, unde o elevă susține că ar fi primit amenințări cu moartea, după ce pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, s-a dus la școală cu o bentiță tricoloră. Spiritele s-au inflamat rapid și, de la o simplă faptă poate necugetată, s-a ajuns la o dezbatere națională care induce din nou senzația de neliniște în județul Covasna.

Elena are 15 ani și studiază la Grupul Școlar Kőrösi Csoma Sándor din Covasna. Potrivit propriilor declarații, citate de Cotidianul.ro, fata și alți doi colegi ai săi s-au dus pe 15 martie la școală cu o bentiță tricoloră, cocarde tricolore și câteva stegulețe, fără a lua însă o decizie comună în acest sens. Eleva susține că de la acel moment și inclusiv în primele zile ale acestei săptămâni, colegii de la secțiile maghiare au început să le adreseze cuvinte jignitoare și să-i huiduiască. După aceea, eleva a fost abordată de dirigintă, care spunându-i că a creat prea mare vâlvă cu bentița tricoloră, i-a luat-o, după care a fost chemată la Direcțiune.

„M-au întrebat cu ce scop am făcut asta, ce am avut de câştigat, mi s-a spus că asta e instigare, că am stricat imaginea şcolii. Mi s-a mai spus că am făcut-o lată, că problema a fost ridicată la nivel naţional, că am instigat... Şi-am întrebat şi eu „la ce am instigat?’’. Le-am spus că n-am avut nimic de demonstrat, că atâta timp cât şcoala nu-mi impune o ţinută obligatorie pot purta ce vreau şi cam atât... Ba nu, mai e ceva, pe Facebook am fost ameninţată cu moartea, înjurată şi făcută ţigancă”, a mai spus eleva.

„Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia . A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă... Până la urmă mi-a luat-o şi  a plecat cu ea”, povesteşte Elena.

Potrivit tinerei, totul ar fi pornit de la faptul că de 1 Decembrie anul trecut, mai mulți elevi maghiari, colegi de liceu, ar fi purtat tricouri cu harta Ungariei Mari și un steag unguresc, huiduind la intonarea Imnului Național. Doar că atunci, se pare, profesorii și Direcțiunea nu au mai considerat că s-ar fi instigat la ceva.

Contrazisă de conducerea școlii, susținută de tutorele legal

Directorul Grupului Școlar Kőrösi Csoma Sándor, Simon István, spune că faptele nu s-ar fi petrecut exact aşa cum susține eleva și că, de fapt, nimeni nu s-ar fi revoltat la vederea bentiței tricolore.

„Nu am considerat nimic deosebit în această întâmplare, credem că a fost doar o manifestare a elevilor de la secția română. Profesorii de serviciu din acea zi au consemnat într-un proces verbal uzual că s-au afișat drapelele românești de 15 martie, dar nimic mai mult. Nimeni nu s-a luat de bentița elevei, mai ales că noi aici conviețuim liniștiți, români și maghiari la un loc”, a declarat Simon István, care deși susține că nu face politică, este membru UDMR.

La rândul său, directorul adjunct al liceului, prof. Claudia Vlad, a declarat pentru Agerpres că elevii ar putea fi sancţionaţi cel mult pentru că nu au respectat regulamentul şcolii şi au făcut fotografii pe care le-au postat pe Facebook, însă nu pentru că au purtat bentițe tricolore.

„În şcoala aceasta sunt 1.300 de elevi români, maghiari şi romi, iar datoria noastră este să garantăm securitatea şi integritatea tuturor (...) Una dintre eleve a venit şi astăzi cu bentiţa şi n-o să-i spună nimeni să nu poarte tricolorul. (...) Dar avem un regulament, iar ceea ce li se poate reproşa e că au făcut poze în clasă şi le-au postat pe Facebook”, a spus Claudia Vlad pentru Agerpres.

Autoritățile locale cred că se exagerează

Primarul orașului Covasna, Thiesz János, ne-a declarat că este regretabil ca orașul să iasă în față cu așa ceva, însă a arătat că personal a discutat cu reprezentanții de la Kőrösi Csoma Sándor și a înțeles că situația nu este atât de gravă precum s-a încercat a fi prezentată mai ales la nivel național.

„Eu cred că se face din țânțar armăsar. L-am rugat pe dl. director Simon Istvan să detensionăm rapid situația, pentru că această întâmplare este ceva izolat și nu are rost să ne știe lumea după așa ceva. Am fost marți în liceu, alături de reprezentanți ai Poliției și am văzut cu toții că nu poate fi vorba despre tensiuni reale între elevi”, a spus Thiesz.

Pornind de la toate aceste păreri, am luat legătura cu reprezentantul elevei, cel care îi este și tutore legal, Costi Furtună. După ce inițial a fost de acord să vorbească despre întreaga poveste, acesta a bătut în retragere, arătând că deja s-au spus prea multe și că adolescenta a devenit vedetă fără voia sa.

„Nu cred că e cazul să mai vorbim pe marginea acestui subiect. Orice ar spune directorul de la Kőrösi Csoma Sándor și alții, eu știu că Elena nu minte. Cred că e cazul să ne oprim însă, pentru că vorbim de o fată de 15 ani care a fost traumatizată”, ne-a spus tutorele legal al fetei.

IȘJ a găsit explicații psihologice

Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Keresztély Irma, spune că incidentul a fost de fapt dorința elevei de a atrage atenția asupra ei.

„Pe data de 15 martie a sosit la Școala „Kőrösi Csoma Sándor” delegația unei școli înfrățite, atât oaspeții, cât și gazdele au purtat îmbrăcăminte de sărbătoare, iar eleva s-a simțit probabil nebăgată în seamă, așadar a purtat o bentiță tricoloră și și-a convins câțiva colegi să-și vopsească fețele în tricolor. Asta e tot ce s-a întâmplat” – a declarat Keresztély Irma. Aceasta a precizat că a cerut conducerii Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” o verificare a acestui caz.

Deputatul Horia Grama cere organelor abilitate să se autosesizeze

Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că scandalul iscat în jurul bentiței tricolore, a cocardelor și stegulețelor este inadmisibil.

„Este absolut condamnabil să traumatizezi un copil pentru că a purtat culorile tricolorului, e inacceptabil să faci un caz din așa ceva. Tricolorul poate fi purtat oricând, în orice zi a anului, pentru că e mândria noastră, a românilor, iar cui nu-i place, e liber să se ducă acolo unde-i place. Tricolorul e sfânt pentru țară, așa cum e orice drapel pentru orice țară. Amenințările la adresa acestei copile sunt culmea și mă aștept ca organele abilitate să se autosesizeze și să ia măsuri”, a punctat Horia Grama.

Incompetență sau rea-voință?

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că întreaga situație relevă fie o incompetență crasă a profesorilor și directorului de la Grupul Școlar, a organelor statului care puteau interveni, fie o rea-intenție în a arăta din nou ce zonă cu probleme e în Covasna și Harghita.

„Sincer, părerea mea este că e o combinație între cele două și cred că vinovații ar trebui să plătească. Rapid. Scurt și extrem de eficient. Îmi pare inadmisibil să nu realizezi, tu ca părinte, ca profesor, ca și coleg, faptul că de sărbătoarea celuilalt în loc să încerci să arăți empatie, bună creștere și bun simț și să-i urezi „La mulți ani, prietene!”, tu să faci lucruri necuvenite. Și numesc lucruri necuvenite atât purtarea banderolei negre de către unii maghiari de 1 Decembrie, dar și purtarea tricolorului românesc de 15 martie. Cum să nu înțelegi că nu aceasta este atitudine potrivită? Cum să nu pedepsești rapid și exemplar pe cel sau cei care au amenințat-o pe fetița respectivă? Cum să nu înțelegi că spiritul vremii nu este în a ne arăta puterea, cât buna creștere, bunul simț și îngăduința unul față de celălalt? Cum să nu realizezi că relația dintre români și maghiari este mai mult decât într-o familie – te poți certa, dar trebuie să continui să trăiești împreună, pentru că divorțul nu este o soluție viabilă în aceste vremuri. Chiar credeți că ne putem anihila sau goni unii pe alții? În afară de câțiva dezaxați, și de o parte și de cealaltă, chiar credeți sincer că aici nu vom putea continua să trăim împreună, normal?”, a arătat Guruianu într-un comunicat de presă.

Poliția caută autorul mesajului de amenințare

Poliţiştii covăsneni vor monitoriza Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna pentru a preveni orice fel de violenţă pe fondul scandalului izbucnit după ce mai mulţi elevi români au venit la şcoală cu banderole tricolore.

De asemenea, Poliţia a demarat cercetările pentru identificarea persoanei care a ameninţat-o cu moartea pe una dintre elevele cu banderolă care şi-a postat o fotografie pe Facebook.

Diana Lolu a mai declarat că măsurile luate nu vizează strict protecţia acestei eleve, ci prevenirea eventualelor forme de violenţă în şcoală.

„Nu se pune problema ca eleva să fie supravegheată de un poliţist, respectiv însoţită pe drumul dintre casă şi şcoală, dar luăm măsuri preventive. Deci vom monitoriza zona. (...) Este adevărat, am deschis un dosar penal pe numele unui autor necunoscut şi încercăm să dăm de urma persoanei care a ameninţat-o pe această elevă”, a spus Diana Lolu.

Mesajul primit de Elena pe Facebook conţine ameninţări şi mesaje separatiste: „Moarte Sabina Elena!  Trăiască Ungaria Mare... Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.