STIREA ZILEI 21 august 2020

Multă frică și prea puțină mișcare

de Daniela Luca | 2480 vizualizări

Proprietarii și administratorii sălilor din județ sunt îngrijorați că, din cauza COVID, covăsnenii s-au lăsat de sport 

Antrenamentele din sălile de sport nu mai sunt la fel ca altădată. Antrenorii din Sfântu Gheorghe spun să au fost nevoiți să își adapteze exercițiile în așa fel încât toate regulile să fie respectate, iar spațiile odată pline de oameni s-au transformat în niște „laboratoare” în care miroase a dezinfectant. Proprietarii sunt îngrijorați pentru că, în unele cazuri, nici jumătate dintre cei care veneau înainte de pandemie să facă mișcare nu mai trec pragul sălilor de sport, chiar dacă prețurile abonamentelor au rămas neschimbate. Aceștia spun că o parte dintre clienți încă sunt reticenți și preferă să se antreneze în aer liber. 

Antrenorul de arte marțiale și instructorul de fitness cu peste 25 de ani de experiență în domeniul sportului, Cristian Copu ne-a spus că în sala în care ține antrenamente pot participa la oră 22 de persoane concomitent. Aproximativ acesta era și numărul de persoane care venea să facă mișcare și înainte de pandemie, spune acesta.   

„Din păcate, revenirea la așa zisa relaxare nu a adus înapoi în sală clienții amatori de sport. Prezența virusului a speriat multă lume și cum timpul de afară este bun, aceștia au preferat să participe la activități în aer liber, în detrimentul activităților din sală. (...) A trebuit, de asemenea, să ne adaptăm în ceea ce privește serviciile oferite. Nemaiputând transmite materiale de la o persoană la alta (ex. Fitness Circuit) facem doar exerciții individuale, ca de exemplu Pilates sau Tabata”, ne-a spus Cristian Copu. 

Nicidecum profit, ci mai degrabă „supraviețuire”

Pentru a face față cheltuielilor, tot mai mari din cauza noilor măsuri de siguranță care au crescut costurile de întreținere a sălii, antrenorul de arte marțiale și instructorul de fitness spune că a implementat și servicii de antrenamente persoanele. Toate aceste eforturi însă nu sunt de ajuns. 

„Din păcate, din cauza faptului că locația este închiriată de la o personalitate juridică, facilitățile privind diminuarea chiriei nu au fost foarte substanțiale, plata acesteia, împreună cu utilitățile lunare întrecând veniturile realizate. În consecință, suntem în situația în care susținem locația din fonduri personale. Oamenii vin cu reticență, sunt speriați și cred că în acest ritm nu ne vom putea susține mult timp. Chiar dacă nu am crescut costurile ședințelor sau abonamentelor, numărul persoanelor a scăzut la mai mult de jumătate, atât la programele de fitness, cât și la cele de Arte Marțiale”, ne-a mai împărtășit Copu Cristian.

„E foarte greu să reîncepi”

Pandemia a venit cu schimbări majore și pentru Szőke Attila de la Clubul Sportiv Art Of The Samurai. 

Pe lângă antrenamentele de jiu-jitsu, în 2015, antrenorul a creat o grupă de gimnastică pentru diabetici, la care s-au alăturat cu timpul și alți iubitori de mișcare. Ulterior, s-au format două grupe, una pentru vârstnici și una pentru adulți, iar antrenamentele se bucurau de popularitate. 

„Înainte de pandemie am fost și 24 de persoane. Acum au rămas 5-6. Cred că n-au mai venit cei în vârstă de frica virusului, dar cred că e și foarte greu să reîncepi. E greu să începi ceva, dar dacă te-ai lăsat și vrei să reîncepi, trebuie de două ori mai multă energie decât prima oară.  Și la grupa de adulți au revenit doar câțiva dintre cei care veneau înainte de pandemie”, ne-a spus Szőke Attila. 

După redeschidere și cele două grupe de jiu-jitsu s-au transformat în una sigură. 

Cea mai mare problemă însă a fost cea de ordin financiar. Chiar dacă nu s-au ținut antrenamente, bărbatul spune că a trebuit să plătească chiria în continuare. Ca să facă față cheltuielilor, pentru cele două luni de pauză, antrenorul a cerut o taxă de membru, echivalentul a jumătate din prețul abonamentului. 

„Dacă nu făceam acest lucru, trebuia să închid sala. Au fost părinți care au plătit abonament întreg, numai ca să meargă sala. Virusul încă n-a plecat nicăieri și mulți dintre cei care veneau aveau o vârstă. Probabil nici copiii nu prea îi lasă să vină”, ne-a mai spus Szőke Attila. 

Teama de infectare e mai mare decât dorința de a se antrena

Închiderea prin decret militar a sălilor de fitness a venit în cel mai nepotrivit moment din punct de vedere al activității, spune Muntyán-Nagy Krisztina, coproprietara Arena Gym, iar redeschiderea n-a fost deloc ușoară. 

„Chiar și cei care nu se antrenează regulat tot anul încearcă să-și revină cât de cât în formă pentru vară, astfel la început de an încep să frecventeze câte o sală sau niște antrenamente de grup. Elanul acesta însă dispare cu începutul vacanțelor și rămân în sălile de fitness membrii loiali. Deci n-a fost ușoară redeschiderea, fiindcă în afara faptului că vara nu este sezonul de top pentru sălile de fitness mai avem și o grămadă de restricții, de exemplu nu avem voie să pornim sauna sau clienții nu au voie să folosească dușurile, chiar dacă noi le avem pe toate separate. Acest lucru este foarte inconfortabil, în special pentru clienții de dimineață care merg de la sală la muncă”, ne-a spus Muntyán-Nagy Krisztina.

Cu toate că regulile în ceea ce privește igiena erau la ordinea zilei și înainte, acum acestea sunt luate mult mai în serios de către clienți, spun proprietarii sălii. Totuși, o parte dintre cei care frecventau locul, au decis că e mai sigur să renunțe o vreme la antrenamente. 

„Chiar dacă lucrăm în condiții de maximă siguranță din punct de vedere al combaterii epidemiei, gel dezinfectant prin toată sala, soluție dezinfectantă și prosoape de unica folosință pentru ștergerea aparatelor după fiecare folosire, mască de protecție la recepție și în vestiare, aerisire permanentă, respectarea numărului de persoane aflate în sală în funcție de metri pătrați, totuși întâmpinăm o reticență din partea unor clienți în care teama de infectare e mai mare decât dorința de a se antrena, chiar dacă teoretic știu că mișcarea întărește sistemul imunitar și la noi se respectă toate măsurile de igienă. De fapt, cine a vizitat măcar o dată sala știe că n-a fost nevoie de pandemie ca la noi să găsească condiții maxime de igienă”, a mai spus Muntyán-Nagy Krisztina. 

Din punct de vedere financiar, totul este stabil, spune ea, pentru că, în timp ce unii clienți au plecat, au venit și alții noi. Totuși, dacă n-ar fi fost pandemia, lucrurile puteau să meargă din ce în ce mai bine. Chiar dacă s-au trezit cu multe costuri în plus, prețurile abonamentelor au rămas neschimbate, spune coproprietara Arena Gym. 

„Cum se știe, la noi se antrenează și cluburile profesioniste din oraș. A fost și la ei bulversat programul, dar acum au revenit. Perioada de închidere forțată, fără niciun venit, ne-a generat niște cheltuieli impuse, și ne generează în continuare. Au fost impuse și niște condiții, dar fără a primi vreun ajutor din partea statului, dar noi am decis să ne asumăm aceste surplusuri de cheltuieli și să nu mărim prețurile, fiind conștienți că această perioadă este grea pentru toată lumea”, a punctat Muntyán-Nagy Krisztina. 

Aceasta a adăugat că au reușit să păstreze toți angajații în această perioadă și chiar se gândesc să mai angajeze câțiva oameni, dacă lucrurile vor evolua într-o direcție potrivită. 

Un studiu efectuat recent de cercetătorii norvegieni arată că riscul de a contacta noul coronavirus la o sală de sport este unul scăzut, mai ales în condițiile în care efortul fizic întărește imunitatea. Evident, lucrurile pot să difere de la o sală la alta, însă este important să nu uităm să ne menținem în formă, chiar și pe timp de pandemie. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.