STIREA ZILEI 12 iunie 2013

Miting pro-animale la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1355 vizualizări

În urma scandalului iscat de eutanasierea unei vulpi cu rabie şi instituirea carantinei, peste 100 de persoane vor să apere câinii şi pisicile în faţa Primăriei

O organizaţie pentru apărarea drepturilor animalelor din Braşov, alături de mai multe persoane care militează pentru apărarea animalelor, a lansat un protest online pe siteul de socializare Facebook, împotriva aşa-zisei campanii de eutanasiere a câinilor şi pisicilor fără stăpân din Sfântu Gheorghe. Protestul are o pagină proprie, intitulată  „Ruşine, Sfântu-Gheorghe! Opriţi masacrul câinilor fără stăpân din Sfântu Gheorghe, Covasna” şi a pornit de la scandalul eutanasierii de către DSVSA a vulpii prinse la Grădiniţa „Albă ca Zăpada”.

Vor ieși în stradă

Dincolo de acest protest online însă, iubitorii de animale intenţionează să protesteze vineri în faţa Primăriei Sfântu Gheorghe, acuzând autorităţile locale de complicitate cu DSVSA şi de interese financiare ascunse, în sensul în care tranchilizantele pentru eutanasiere ar fi finanţate din fondul de urgenţă al municipalităţii.

Reprezentantul Animatime Braşov, Codruţ Feher, ne-a declarat că primul semn de alarmă a fost cel al eutanasierii vulpii de la Grădiniţă, deoarece aceasta nu prezenta semne vizibile de rabie şi totuşi DSVSA a decis uciderea sa. Feher susţine că întâmplarea va ridica veşnic semne de întrebare, căci, consideră el, DSVSA nu a procedat corect şi ar fi trebuit să pună animalul sub carantină, acesta urmând să moară oricum dacă ar fi avut rabie. În privinţa diagnosticului emis de DSVSA după eutanasiere, Feher a spus că are unele rezerve, deoarece ar mai fi existat cazuri în trecut (nu la noi în judeţ) când au fost prezentate probe de rabie ce proveneau de la alte animale decât cele ucise.

„În privinţa eutanasierii câinilor vagabonzi, DSVSA Covasna ne-a prezentat o serie de documente de procedură care corespund legii, însă după ce s-a întâmplat cu vulpea, va trebui să monitorizăm procesul cu câinii, căci este posibil ca procedurile legale de pe hârtie să fie puse în practică altfel. Noi vom urma calea legală, aceea de atac în contencios-administrativ, petiţii sau denunţuri penale, în cazul în care vom constata că nu se procedează corect”, a declarat Feher, care a admis că Animatime se va alătura protestatarilor care vor să vină vineri la Sfântu Gheorghe.

Iniţiatoarea protestului online de pe Facebook, prof. Sabina Elena Anghel, ne-a declarat, la rândul său, că la protestul din faţa Primăriei Sfântu Gheorghe se preconizează a participa în jur de 100 de persoane. Iubitorii de animale spun că nu este legală o decizie de eutanasiere a tuturor câinilor vagabonzi, legea prevăzând o serie de paşi care trebuie urmaţi.

O fi Őrkő la mijloc?

Activiştii pentru drepturile animalelor care vor să vină să apere câinii din Sfântu Gheorghe mai spun şi că municipalitatea ar avea şi un interes clar în campania de eutanasiere: aceea de a „scăpa” de câinii din cartierul Őrkő, care se pare că au devenit deranjanţi pentru o parte a comunităţii, nu doar prin agresivitate ci şi prin faptul că sunt purtători a numeroşi paraziţi.

Viceprimarul Tischler Ferenc a declarat că municipalitatea nu are şi nici nu a avut vreodată planul de a se debarasa de câinii din cartierul Őrkő, iar în chestiunea eutanasierii câinilor vagabonzi decizia s-a bazat pe recomandările DSVSA.

„Noi ne bazăm pe specialiştii DSVSA, care au realizat un plan de intervenţii pe baza legilor, aşa că nu avem de ce să ne ferim sau să ne temem”, a spus Tischler.

În privinţa acuzaţiilor de interese financiare legate de banii direcţionaţi de autorităţile locale pentru cumpărarea tranchilizantelor, viceprimarul a explicat că singurul interes care primează în această chestiune este cel al siguranţei populaţiei.

Protest pe bază de autorizație

Referitor la protestul de vineri, Tischler a mai adăugat că oricine are o autorizaţie poate protesta oriunde îi dă aceasta dreptul. Directorul adjunct al DSVSA Covasna, Nemes Imre, ne-a declarat că toată lumea are dreptul să protesteze în limite legale, adică având o autorizație. Acesta a menținut însă poziția instituției cu privire la legalitatea eutanasierii animalelor fără stăpân. „Acționăm pe baza ordinului 29 emis de Autoritatea Sanitar-Veterinară, respectând toate legile în vigoare” – spune Nemes.

Cine împușcă animalul?

Despre achiziționarea și utilizarea tranchilizantului, Nemes Imre afirmă că acest ser poate fi cumpărat doar pe bază de rețetă emisă de un medic veterinar. „Este adevărat că noi cumpărăm serul tranchilizant prin medicul Kondor Attila, pentru că astfel îndeplinim toate formele legale. El este veterinar, are și o clinică de animale, așadar îndeplinim condiția aceea că tranchilizantul poate fi cumpărat doar de un veterinar, pe bază de rețetă. În ceea ce privește utilizarea acestui ser, acesta poate fi administrat de un veterinar. Astfel îl vom administra în prezența unui veterinar de la instituția noastră, împreună cu medicul veterinar de circumscripție, și un polițist de la Poliția Locală. Polițistul nu poate doza tranchilizantul, însă el are permis de port armă, valabil și pentru pistoalele tranchilizante, așadar el numai țintește animalul” – ne-a declarat Dr. Nemes.

Scandalul între cele două părți (autorități și cei de la protecția animalelor) a început de mai bine de o săptămână, când o vulpe a fost prinsă la Grădinița „Albă ca Zăpada”. Animalul s-a dovedit a fi turbat, motiv pentru care șeful DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor, a impus carantina – eutanasierea animalelor fără stăpân pe o rază de 3 km în jurul grădiniței. Dacă părinții îngrijorați spun că în sfârșit se iau măsuri, activiștii pentru drepturile animalelor spun că este vorba de cruzime și au depus chiar o plângere la Parchet împotriva șefului DSVSA.

Citeşte şi Specialiştii Spitalului Judeţean consideră că decizia eutanasierii vulpii prinse la Sfântu Gheorghe a fost una corectă

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marius, 13 iunie 2013
faceti mitinguri anti-eutanasiere dup'aia va plangeti ca sunt prea multi caini vagabonzi care va ataca pe voi si pe copiii vostri pe strada. daca vreti ca acele animale fara stapan sa traiasca, de ce citeste integral
Moopsie Pums, 13 iunie 2013
POLITISTUL LOCAL DOZEAZA TRANCHILIZANTUL SI ASTA STIU SIGUR. AM LUCRAT IN ACEEA INSTITUTIE SI STIU CUM SE PROCEDEAZA.DACA DORITI MAI MULTE INFORMATII LASATI COMENTARIUL AICI
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.