STIREA ZILEI 26 noiembrie 2012

Ministerul Sănătății a oprit vaccinarea anti-TBC

de Covasna Media | 732 vizualizări
La nivel național au fost confirmate peste 100 de cazuri de îmbolnăvire a bebeluşilor ca urmare a administrării acestui ser importat din Danemarca, două cazuri fiind şi în Covasna. După ce spitalele din țară ba aveau, ba nu aveau vaccin anti-TBC (vaccinul BCG), acest ser le dă din nou bătăi de cap autorităților...

La nivel național au fost confirmate peste 100 de cazuri de îmbolnăvire a bebeluşilor ca urmare a administrării acestui ser importat din Danemarca, două cazuri fiind şi în Covasna.

Ministerul Sanatatii a oprit vaccinarea anti-TBCDupă ce spitalele din țară ba aveau, ba nu aveau vaccin anti-TBC (vaccinul BCG), acest ser le dă din nou bătăi de cap autorităților, medicilor și părinților. La nivel național au fost confirmate peste 100 de cazuri de îmbolnăvire ca urmare a administrării acestui ser, motiv pentru care Ministerul Sănătății a interzis folosirea lui. Cauzele îmbolnăvirilor sunt cercetate de către un grup de specialiști din străinătate.

Sistarea vaccinărilor timp de două săptămâni

Ministerul Sănătății a decis să oprească vaccinarea nou-născuților cu produsul BCG, importat din Danemarca întrucât Institutul Cantacuzino nu produce acest serv. Ministrul Raed Arafat a declarat că, după o discuție cu experții, s-a hotărât sistarea timp de două săptămâni a vaccinării, timp în care se vor face toate verificările necesare pentru a se stabili „dacă este ceva ieșit din normal”.

„Există mai multe opinii divergente (...) Oprim vaccinarea pe o perioadă temporară, nu pentru că vaccinul nu e bun, dar, la momentul actual, populația are o întrebare clară 'E sigur să îmi vaccinez copilul sau nu?'. Sistarea nu are un impact pentru sănătatea publică, e pe o perioadă scurtă. Sper ca după ce totul este clarificat să putem relua vaccinările”, a mai spus Arafat. Între timp mai mulți părinți au dat în judecată Ministerul Sănătății după ce copiii lor s-au îmbolnăvit.

Două cazuri de îmbolnăvire în Covasna

Prin ordinul ministrului sănătății au fost oprite vaccinările și în județul Covasna, unde de asemenea au fost depistate două cazuri de îmbolnăvire în rândul bebelușilor. Ambii copii au fost duși la Brașov pentru tratament.

În secțiile de neonatologie din județ, administrarea vaccinului anti-TBC a fost sistată la ordinul Ministerului Sănătății, astfel că de la finele săptămânii trecute încoace niciun nou-născut nu a mai fost imunizat contra tuberculozei. În vreme ce în țară au apărut reacții adverse la zeci de bebeluși (reacțiile pot apărea și la câteva luni de la vaccinare), în județul nostru există deocamdată două-trei cazuri și nici acelea confirmate în totalitate. Astfel, două cazuri de reacții adverse au apărut la Sfântu Gheorghe, iar dintre aceste două cazuri doar unul a fost confirmat 100%, pe marginea celui de-al doilea continuându-se analizele. Directorul medical al Spitalului Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe, Antal Almos, a declarat că, înainte de a fi oprit, vaccinul danez a fost administrat la 350 de nou-născuți, iar până acum există un caz cu reacție adversă și un altul suspect.

„Cazul confirmat este al unui bebeluș de șase luni, care a fost trimis la Brașov în primă fază și care acum urmează tratament acasă. Cel de-al doilea caz este încă în cercetare, deoarece prezintă fenomene locale specifice reacțiilor adverse în urma vaccinului BCG, însă nu s-a confirmat încă”, a explicat Antal Almos.

În spitalele din Covasna și Târgu Secuiesc nu a fost înregistrat până acum niciun caz de reacții adverse la vaccinul antituberculos din Danemarca, deși și aici au fost vaccinați sute de nou-născuți. Medicul primar pediatru din cadrul Compartimentului Neonatologie de la Târgu Secuiesc, Katona Judit, a declarat că a existat, în urmă cu aproximativ două luni, un caz  cu probleme ale unui bebeluș, însă acesta a fost pus sub tratament la Pediatrie și nici acum nu se știe dacă problemele au apărut în urma vaccinului BCG.

Harababura din sistem e de vină

Medicul Antal Almos spune că nu-și amintește să se fi întâmplat vreodată, nici măcar în perioada comunistă, ceea ce se întâmplă acum – să nu se administreze un vaccin atât de important.

„Vacciunl BCG este primul care se aplică noului-născut și nu se aplică degeaba, în contextul în care România nu a eradicat tuberculoza, așa cum au făcut-o alte țări europene. Nou-născuții sunt cei mai expuși la infectarea cu bacteria tuberculoasă, având sistemul imunitar fragil. Într-o țară în care TBC-ul există la mulți purtători, este importantă vaccinarea nou-născuților, deoarece dacă aceștia se infectează cu virusul, chiar dacă există tratament pot rămâne cu sechele. De vină e harababura asta din sistem (...). Cu vaccinurile de la Institutul Cantacuzino nu am avut niciodată probleme”, a mai spus Antal Almos.

Vaccinul BCG este primul vaccin pe care îl primește un nou-născut, conform schemei naționale de vaccinare. Printre reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca se numără mărirea ganglionilor axiali şi latero-cervicali, precum şi ulceraţiile; cele mai multe cazuri se rezolvă prin operație.

Raed Arafat: Părinții pot da statul în judecată

Conform Digi24, ministrul Sănătății a declarat luni că este dreptul părinților acționeze în instanță Ministerul Sănătăţii din cauza reacţiilor adverse care au apărut după vaccinarea anti-tuberculoză.

Raed Arafat a precizat că săptămâna acesta urmează să sosească în ţară experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care să analizele cazurile de reacţii adverse. Aceştia vor întocmi un raport în care vor preciza dacă aceste probleme au apărut din cauza vaccinului sau a modului de administrare a serului.

„Am auzit de intenţii, nu ştiu să fi sosit vreo citaţie pe adresa ministerului, dar e dreptul fiecărui cetățean să facă acest lucru. Este o problemă care necesită clarificare urgentă ca să putem să rezolvăm problema vaccinării anti TBC pe următoarea perioadă imediată, după care, normal, Cantacuzino e o instituție importantă care trebuie să reia activitatea ei”, a declarat Raed Arafat.

Până atunci, vaccinarea anti tuberculoză a nou-născuţilor a fost suspendată de Ministerul Sănătăţii, ca urmare a celor peste 100 de cazuri de reacţii adverse. La unii nou-născuți, injectarea serului a produs o inflamare a ganglionilor, iar copiii au avut nevoie de administrarea de tratament cu antibiotice.

În ultimul an, medicii au vaccinat bebeluşii cu ser produs în Danemarca, din cauză că Institutul Cantacuzino are producţia oprită.

Szekely Emoke, Monica Vajna (monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.