STIREA ZILEI 2 aprilie 2019

Marea curățenie de primăvară în Őrkő

de Daniela Luca | 1323 vizualizări

Acțiunea „CLEANUP1” va uni forțele cetățenilor dornici să înlăture urmele nepăsării

Asociația Grup de Acțiune Locală (GAL) SEPSI, alături de voluntarii de la „WoodView” organizează în zilele de 12 și 13 aprilie o ambițioasă acțiune comună de curățenie la cariera de piatră din zona Őrkő și împrejurimile acesteia. Organizatorii își doresc să mobilizeze cât mai mulți covăsneni pentru a face lucruri bune împreună și pentru a reduce semnificativ cantitatea de gunoaie aruncate necorespunzător.

În cariera de piatră din cartierul Őrkő s-a format de-a lungul anilor o ghenă imensă, iar gunoiul a devenit o formă de relief în acea zonă. Cantitatea deșeurilor crește pe zi ce trece pentru că oamenii s-au obișnuit să arunce acolo tot felul de resturi și lucruri inutile. Ceva le-a sugerat că dacă cineva nu s-a obosit să-și ducă resturile într-un loc corespunzător, înseamnă că s-ar putea să fie un loc bun de aruncat gunoaie. Cartierul este sufocat astfel de mizerie. De-a lungul timpului au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare a locului, însă fără un rezultat simțitor.  

„CLEANUP1”, prima acțiune dintr-un șir mai amplu

Câțiva covăsneni ambițioși care nu au dorit să rămână indiferenți, au decis să ceară sprijinul autorităților locale și să ia atitudine pentru a pune capăt mizeriei din Őrkő, una dintre cele mai stigmatizate zone ale orașului. Astfel s-a născut ideea unui lanț de acțiuni comune de curățenie, „CLEANUP1” fiind primul eveniment din șirul celor care vor urma anul acesta.

S-ar putea ca această inițiativă să stârnească reacții de genul: „Mâine se face la loc” sau „Degeaba, vă pierdeți vremea”. Totuși, pentru că acțiunea are ca scop totodată și educarea populației din Őrkő, există speranțe.

„A fost nevoie de o astfel de acțiune. Bineînțeles că nu e problema noastră în principal să curățăm zona Őrkő, ar trebui să fie problema locuitorilor de acolo, dar scopul acestei acțiuni este să-i antrenăm și vrem să o facem nu o singură dată și, bineînțeles, împreună cu ei ca să devină un obicei. Nu o să fie ușor, sper că într-un an de zile, dacă acțiuni de genul acesta se țin lanț și zona se ține sub observație, atunci putem să ajungem la rezultate. Nu sunt super optimist, dar trebuie început”, ne-a spus viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe și președintele Asociației Grup de Acțiune Locală (GAL) SEPSI, Tóth-Birtan Csaba.

TEGA se alătură inițiativei

Deșeurile din zona carierei de piatră din Őrkő vor fi ridicate cu ajutorul utilajelor oferite de compania de salubritate TEGA.

„Acum la carieră e plin de gunoi. (...) Acum GAL și cu alții am înființat această acțiune pentru că trebuie să facem ordine acolo. Dorim să fie mai curat pentru că de mai multe ori vom organiza, nu numai luna asta. Cred că tot anul, în fiecare lună. Ajută și TEGA și mai mulți civili, deci facem împreună această acțiune. Sunt invitați toți cei care vor să ajute și au timp liber, o oră, două, toată ziua, cine cum poate”, au precizat reprezentanții  GAL SEPSI.

Pentru că e nevoie de mult efort pentru a face față mizeriei din zona respectivă, acțiunea va începe vineri, 12 aprilie, de la 14:00 și va continua și a doua zi.

„WoodView” sau tineri responsabili care oferă lecții de bun simț

La marea curățenie vor fi prezenți și voluntarii de la „WoodView”, unii dintre organizatorii evenimentului. „WoodView” este o inițiativă voluntară care are scop principal menținerea curățeniei pădurilor în împrejurimile orașului Sfântu Gheorghe.

Covăsneanul Fekete Bálint a avut această inițiativă în vara anului trecut, iar de atunci nu s-a mai oprit din a aduna obiecte „uitate”, PET-uri, doze, ambalaje și alte lucruri care nu dispar singure din pădure.

Duminica trecută, tânărul, alături de grupul său format din câțiva prieteni a adunat șapte saci de gunoi din pădurea de la Reci.

 „Inițiativa „WoodView” îmi aparține mie și unor prieteni. Facem curățenie în pădurile din împrejurime. Eu am alergat prima dată pe asfalt, apoi în pădure și a început să mă deranjeze gunoiul de acolo și am decis să facem plogging, adică activitatea prin care combinăm alergarea și curățarea gunoiul de pe jos în același timp. Am realizat că este prea mult gunoi și atunci am făcut acele plimbări cu prietenii prin care strângem gunoaiele din păduri. Încă nu este o asociație, e doar o pagină de Facebook. Am observat că acolo în Őrkő e prea mare mizeria și ne-a deranjat, de aceea am luat atitudine”, ne-a spus Fekete Bálint.

Nici el nu știe dacă se va păstra curățenia pe o perioadă mai lungă, sau totul va reveni la „normal” în câteva zile.

Domnul Tóth-Birtan a declarat că anul ăsta o să fie un experiment și să încercăm mai multe soluții pentru această situație. Sunt mai multe cauze a gunoiului din pădure, carieră și credem că fiecare trebuie tratat sau rezolvat altfel”, a mai adăugat Fekete Bálint.

Cariera de piatră din zona Őrkő devine, prin această acțiune, un loc al contrastelor uimitoare, un spațiu care pune față în față munții urâți de gunoaie și frumusețea incontestabilă a voluntarilor hotărâți să le pună capăt.

Cei care vor să se alăture inițiativei și să înlăture astfel urmele nepăsării, trebuie să se înarmeze cu răbdare și bunăvoință, pentru că mănuși și saci pentru strâns gunoi vor primi de la organizatorii acțiunii.

Sursă foto: Fekete Bálint

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.