STIREA ZILEI 8 februarie 2019

Mămică și studentă: greu, dar nu imposibil

de Daniela Luca | 3650 vizualizări

Avansarea în carieră este unul dintre motivele pentru care unele mămici decid să devină studente

A fi mamă este cu siguranță una dintre cele mai grele „meserii” din lume. Cu toate acestea, unele mămici demonstrează că imposibilul poate deveni posibil atunci când își doresc ceva cu adevărat. Acesta este și exemplul mamelor din județul Covasna, care sunt în același timp și studente. Parcursul lor este presărat cu sacrificii și provocări cărora trebuie să le facă față zi de zi. Dar, chiar și așa, tinerele mămici devin un model pentru copiii lor, mai ales că învățământul universitar din reședința de județ este o oportunitate bună pentru ca ele să rămână totodată aproape de casă.

Soții iubitoare, mame grijulii și studente eminente. Femei ambițioase și pline de energie care reușesc să treacă cu zâmbetul pe buze peste orice obstacol ivit. Pare a fi mai degrabă o imagine dintr-un film, decât o realitate a zilelor noastre.

Cu toate că nu este deloc ușor să îți asumi atâtea roluri importante în același timp, se pare că tot mai multe mame sunt motivate să își construiască o carieră și să devină astfel mai independente.

Ce le determină să își asume alte responsabilități în plus și cum reușesc să își țină moralul sus, sunt întrebări care apar, justificat, atunci când vezi pe băncile universității o femeie pe care o așteaptă acasă un copil, sau poate chiar doi sau trei. Fie că vor să profite de concediul de maternitate, fie că vor să avanseze la locul de muncă, copiii sunt cei care le dau energia necesară ori de câte ori se întâmplă să clacheze, spun mămicile studente.

„Dacă nu mergeam atunci nu aș mai fi mers niciodată”

Simona este masterandă la Universitatea „Babeș-Bolyai” Extensia Sfântu Gheorghe. În același timp ea este și mama unui băiețel de 6 ani și jumătate. În 2014, atunci când s-a înscris la facultate, viața ei a căpătat alt sens, iar în prezent un lucru este cert: nu regretă nicio clipă alegerea pe care a făcut-o.

„În septembrie când avea loc cea de-a doua serie de înscriere la facultate, împreună cu colega care m-a înlocuit pe perioada sarcinii, ne-am înscris la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Administrație Publică. Alegerea acestei specializări am făcut-o pentru că lucram în administrație. Ideea finalizării studiilor de mult îmi dădea târcoale, doar că tot altele au fost prioritățile. Oportunitatea ce mi se oferea, acum am fructificat-o, deoarece și acum sunt convinsă că dacă nu mergeam atunci, nu aș mai fi mers niciodată”, ne-a mărturisit Simona, adăugând că și-ar dori ca ziua să aibă 48 de ore ca să poată îmbina fără stres școala, munca și familia.

Mămicile studente au cursurile mai colorate

Simona a dedicat fiecare clipă studiilor, iar munca ei nu a fost zadarnică. De când e studentă, ea a reușit să treacă fără nicio restanță de toate examenele și chiar să obțină o bursă. Într-un ritm nebun, muncă, cursuri, treburi casnice, timpul liber devenise un mare lux, iar acest lucru a determinat-o să se gândească de nenumărate ori să renunțe la studii.

Ideea că alți colegi găseau puteri să continue, dar și faptul că locuiește foarte aproape de facultate, au motivat-o pe tânăra mămică să continue. Fie că o încurajau cu un sfat, fie că stăteau cu cel mic cât timp ea era în febra examenelor, soțul și cei dragi i-au fost alături necondiționat, spune Simona.

„De multe ori învățam și băiețelul venea la mine și mă ruga să mă joc cu el sau îmi zicea că el vrea să mă ajute și îmi sublinia în cursuri ceea ce credea el că este important. Aveau cursurile mele toate culorile posibile”, ne-a mai spus covăsneanca.

La fel de colorate sunt și cursurile Ramonei, studentă în anul II la aceeași universitate, mamă a doi băieți, de 4 și de 8 ani.

„Îmi făceam cu carioca pe curs titlurile importante, iar când m-am dus la bucătărie cel mic ca să pot învăța mai ușor a început să-mi deseneze pe cursuri pentru că erau prea urâte în viziunea lui. M-a întrebat de ce sunt fără culoare cărțile mele”, își amintește Ramona, adăugând că după opt ore de lucru cu clienții, urmează altele două sau trei în care încearcă să se concentreze la facultate. Odată ajunsă acasă, însă, orice urmă de oboseală dispare atunci când îi sar în brațe cei doi băieței.  

Poveștile și încercările prin care trec cele două mămici sunt oarecum asemănătoare. Pe lângă responsabilitățile de acasă și de la facultate, ambele au și un loc de muncă.  

Când copiii adorm și se face liniște în casă, spune Ramona, ea se dedică studiilor. Și în cazul ei familia a jucat un rol extrem de important atunci când s-a gândit să renunțe la studii.

 „Când ajung acasă încep să vorbească ambii copii deodată și dacă le spun să vorbească pe rând spun «dar mami ai două urechi așa că poți să ne auzi pe amândoi»”, a mai adăugat Ramona.

„Există o responsabilitate mai apăsătoare asupra lor”

Profesorii de la universitate au dat dovadă mereu de amabilitate și empatie, susțin studentele.

„Pe parcursul celor trei ani de facultate, dar și acum când urmez cursurile de master, am avut parte de foarte multă înțelegere din partea doamnelor și domnilor profesori. Matei a început să vină cu mine la facultate din semestrul II al primului an. (...) A fost alături de mine și la cursul festiv al terminării facultății. A avut și el robă și toți cei prezenți l-au admirat. Am fost tare mândră și de mine și de el”, a mai adăugat Simona.

Pe de altă parte, profesorii susțin că studenții care au devenit părinți au un avantaj. Majoritatea dintre ei au un obiectiv clar atunci când iau această decizie importantă, consideră unul dintre profesorii Extensiei Universitare „Babeș-Bolyai” din Sfântu Gheorghe.

„Există o responsabilitate mai apăsătoare asupra lor în ceea ce privește viitorul apropiat și de aceea investesc mai mult timp și mai mult efort pentru a face față. Și eu sunt aceeași situație, am doi copiii mici și știu ce se întâmplă acasă în asemenea situații. Asta înseamnă că de fapt singurele minute în care poți să înveți sau să stai în fața calculatorului sunt atunci când copiii dorm” ne-a spus profesorul Silviu Tăraș.

Acesta a ținut să sublinieze și avantajele învățământului universitar din reședința de județ.

„Existența acestei extensii universitare aici la Sfântu Gheorghe face posibil ca mămicile în timp ce sunt în concediu de creștere a copilului să facă ceva folositor și nu am observat în niciun fel, cel puțin la mămicile care au venit la cursuri sau care au reușit să termine facultatea, să fi fost dezavantajate de situația lor familială”, a mai spus profesorul.

Mesajul transmis de aceste mămici puternice este acela că a avea copii nu trebuie să fie un obstacol în a-ți urma visele, ci mai degrabă o motivație pentru a fi cea mai bună versiune a ta.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
reluc reluc, 9 februarie 2019
E posibil dar numai la extensii universitare.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.