STIREA ZILEI 15 martie 2018

Județul Covasna, „îngenuncheat” de viituri

de Iulia Drăghici - Taraș | 1944 vizualizări

Inundații, cum nu au mai fost de cel puțin 10 ani, au năpădit în gospodăriile din zeci de localități covăsnene

Ploile abundente din ultimele zile și încălzirea vremii, care au determinat topirea bruscă a zăpezii, au dus marți spre miercuri noaptea, 13 spre 14 martie a.c., la inundații care au luat cu asalt zeci de gospodării din județul Covasna. Pagubele materiale implică zeci de case inundate, dintre ele chiar și evacuate, sute de hectare de terenuri acoperite cu apă, animale moarte prin înec și drumuri blocate.

Oameni care tremurau și plângeau în fața apelor dezlănțuite, care le înghițeau rând pe rând bunurile materiale și fiecare petec de pământ din jur, sperând și rugându-se la divinitate ca ploaia din cer să se oprească și apele învolburate să se retragă. Așa a arătat tabloul de marți spre miercuri noaptea în zeci de localități din județ. Printre cele mai afectate s-au numărat Chichiș, Barcani, Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Bodoc, Brăduț, Baraolt, Aita Mare, Boroșneu Mare, Sânzieni și chiar Sfântu Gheorghe.

Bilanțul pagubelor prezentat de  pompierilor covăsneni 

Județul Covasna s-a aflat sub incidența a două coduri roșii emise de hidrologi, care, din păcate, s-au dovedit a fi cât se poate de reale. Din 13 martie, de la ora 21:45 și până în 14 martie la ora 12:00, Râul Buzău care traversează județul s-a aflat sub un astfel de cod roșu de inundații, iar miercuri, 14 martie, de la ora 10:55 și 18:00, Râul Negru a intrat sub incidența aceleiași avertizări.

Pagubele, potrivit bilanțului ISU Covasna, au fost însemnate în zeci de localități covăsnene.

În satul Bodoc din comuna cu același nume au fost inundate 85 de hectare de terenuri arabile și fâneață și s-a întrerupt funcționarea stației de epurare. În Olteni o clădire a fost cuprinsă de ape, dar și peste 75 de hectare de terenuri arabile și un pod peste râul Olt, șase pivnițe și 500 m de drum comunal. Poate cele mai multe pagube din comună au fost în Zălan, unde șase curți și pivnițe au fost inundate, dar mai mult și străzile din localitate au fost distruse în proporție de 80% pe o lungime de 1,2 km și trecerile de peste pârâul Zălan care fac legătura între partea de jos și de sus a satului și cu DC48, blocând accesul oamenilor și autovehiculelor, devenind imposibil accesul pentru intervenție în caz de urgență.

În comuna Brăduț au fost inundate 0,5 kilometri de drum forestier, 90 de hectare de teren arabil și 60 de hectare de pășuni și fânețe.

Cinci case au rămas izolate în satul Racoșul de sus din orașul Baraolt, iar un teren arabil de 40 de hectare, DC38 pe o suprafață de 250 m și un drum forestier 200 m, DC131B - 100m au fost inundate și a fost blocat accesul spre comuna Augustin. De asemenea, în satul Căpeni un pod a fost blocat și mai multe curți, străzi și pivnițe au fost inundate.

În Aita Mare o casă a fost afectată de ape, iar în satul Vârghiș din comuna cu același nume un teren arabil de 30 de hectare a suferit aceeași soartă.

Comuna Boroșneu Mare arată un bilanț cu peste 30 de gospodării inundate, 10 hectare de teren agricol, un pod și un podeț avariate, 150 de metri de drum comunal, 12 pivnițe și 5 fântâni distruse de viitură.

Comuna Barcani nu a stat mai bine la bilanțul după inundații, care arată 20 de gospodării afectate de apă, 19 de hectare de pășuni și fânețe, dar și digul de la pârâul Barcani.

La Sfântu Gheorghe 15 gospodării și case de locuit, dar și o societate comercială au fost afectate de inundații.

Mai mult, 20 de podețe au fost afectate de ape, iar 20 de animale și-au găsit sfârșitul în inundațiile de marți spre miercuri noaptea.

Și drumurile DN13 E, DJ121A, DC22 și DC23 au fost cuprinse de ape și s-a circulat cu dificultate.

DN10, între Siriu și Sita Buzăului a fost închis timp de mai bine de 15 ore din cauza apei care a înghițit carosabilul.

De asemenea, spre seară, în localitatea Bita din comuna Reci un bărbat a fost prins de viitură pe Râul Negru. Acesta a fost salvat din copacul în care se prinsese de pompierii care au intervenit cu scafandrii cu barca. Victima a fost apoi preluată de un echipaj SMURD și transportată la UPU Sfântu Gheorghe.

Peste 20 de gospodării evacuate în Băcel

Șase case și mai multe grădini au fost inundate și în satul Băcel din Chichiș, dar și 2 hectare de teren arabil. Aici, autoritățile locale s-au pregătit să evacueze familiile din 25 de gospodării de teama viiturilor, pregătind chiar și cazare la Căminul Cultural din sat. Ba mai mult, de teama viiturii, s-a luat în considerare și posibilitatea de creare a unei breşe în digul pârâului Tărlung.

„În urma analizării efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în perioada 13-14 martie 2018 şi având în vedere propunerea formulată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Chichiş, s-a hotărât, ca în caz de necesitate, să se creeze o breşă în digul longitudinal mal drept al pârâului Tărlung, aflat în administrarea SGA Covasna, în zona cimitirului vechi din satul Băcel, pentru minimizarea pagubelor produse de viitura propagată de pârâul Tărlung, cu înştiinţarea Administraţiei Naţionale Apele Române”, se arată în comunicatul de presă al ISU Covasna.

Zona Buzaielor, aproape înghițită de Râul Buzău

Probleme majore au fost și la Sita Buzăului, Întorsura Buzăului spre exemplu, dar și în alte localități, însă la momentul închiderii ediției nu erau centralizate toate datele privind pagubele.

Imagini filmate cu ajutorul dronelor afișau comuna Sita Buzăului ca pe o deltă, înconjurată din toate părțile de ape gri. Comuna Barcani și orașul Întorsura Buzăului au fost în situații asemănătoare.

„Nu a mai fost așa ceva demult. Din 2008 aproximativ, nu știu chiar exact. A plouat mult și s-a topit zăpada dintr-o dată. Dar a ieșit foarte repede”, ne-a spus miercuri un sitean a cărei casă a fost inundată în urma viiturii.

La Întorsura Buzăului probleme majore au fost atât în satele Floroaia Mare și Brădet, cât și în zona străzii Dumbravei, aproape de limita cu Barcani.

 „În Floroaia Mare au fost probleme în partea de sus, spre Ciocănașul, unde apa a intrat în trei curți. La fel de mare a fost apa și în Brădet, tot în partea de sus, semn că apa a venit după versanți și la un moment dat nu a mai avut scurgere, s-a acumulat și a generat pagube. Am mai avut în strada Dumbravei la joncțiunea dintre localitatea Întorsura Buzăului și Barcani. Aici apa a acoperit puternic o punte”, ne-a explicat primarul Leca Băncilă.

Cauzele producerii fenomenului, potrivit primarului, au fost „ploile puternice, faptul că pământul a fost fie înghețat, fie suprasaturat de apele din zăpezi și a treia cauză a fost faptul că sistemul de colectare și deversare a apelor pluviale a fost deficitar într-o situație de risc major”.

Semnal de alarmă despre necesitatea sistemelor de colectare a apelor

Edilul a precizat de asemenea că nu i-a mai fost dat să vadă asemenea viitură de când a preluat mandatul de primar și că furia naturii trebuie văzută ca un semnal de alamă privind necesitatea revizuirii sistemelor de colectare a apelor pluviale.

Părerea mea este că greul a trecut. Azi noapte (n.red. marți spre miercuri) umblam din zonă în zonă și am văzut destul de multă apă. Între zona Barcani și Întorsura era o mare de apă și cred că în unele locuri avea și o jumătate de metru – un metru. La fel a fost și în Floroaia. Dumnezeu a trimis o cantitate cam mare pentru precarul nostru sistem de colectare și deversare, deși, precizez că anul trecut am făcut investiții în acest sistem. (...) N-am mai văzut, de 10 ani de când sunt eu primar, o inundație, o viitură atât de supărată și de majoră”, a mai spus Leca Băncilă, care a completat: „Am furnizat protecție la toate familiile afectate direct, am scos angajații primăriei și am pus vreo 500 de saci de nisip cu care am făcut niște diguri de protecție. Principala măsură de viitor ar fi să luăm în serios ideea a riscului apelor pluviale și să facem un proiect major. Banii europeni ar fi foarte bineveniți pe o asemenea dimensiune, pentru că sunt sigur că trebuie făcut ceva. Azi-noapte oamenii tremurau la gândul că nu se mai oprește ploaia. Dumnezeu ne-a arătat că nu ne-a lăsat singuri, dar ne-a avertizat să luăm situația în serios. Așa că e obligatoriu să proiectăm și implementăm un proiect temeinic, total, de mare anvergură”, a mai declarat primarul din Întorsura Buzăului.

Recomandările ISU

Cu toate că pericolul iminent aproape că a dispărut miercuri seara în toate localitățile din județ, după ce ploaia s-a oprit și apele au început să se retragă, rămân totuși utile recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru astfel de situații, mai ales că nu e cert că pericolul a trecut în totalitate.

„Recomandăm cetățenilor să evite deplasarea în zonele de manifestare a inundațiilor, să nu se apropie de albiile râurilor cu debite mari de apă și să protejeze locuințele de infiltrarea apei, prin ridicarea unor îndiguiri din saci de nisip.

De asemenea, pentru protejarea vieții și reducerea consecințelor generate de aceste fenomene periculoase, facem apel către populația din zonele amenințate de viituri, să respecte recomandările autorităților locale privind evacuarea preventivă și adăpostirea în zone sigure”, au mai transmis pompierii prin intermediul unui comunicat de presă.

În urma inundațiilor au rămas nămolul gros, gunoaiele aduse de ape și gândul că uneori doar intervenția divină te mai poate salva de un astfel de dezastru natural, mai ales în condițiile în care sistemele de colectare ale apelor s-au dovedit depășite de situație.

Foto: Flaviu Găitan, ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.