Investițiile „vedetă” pentru 2022 la Întorsura Buzăului rămân trotuarele
Infrastructura rutieră pietonală rămâne și în 2022, ca și anul trecut, o prioritate asumată de autoritățile locale, potrivit planului de buget adoptat luna trecută la Întorsura Buzăului. Primarul Raul Urdă spune că a luat această decizie mai cu seamă datorită sugestiilor venite de la cetățeni, în urma consultării publice online derulate în ianuarie. Pentru aceste tipuri de lucrări, a fost stabilită suma de 800.000 de lei.
Astfel, lucrări la trotuare vor fi în zona Brădet.
„Chiar am ținut cont de părerea oamenilor care au răspuns la chestionar. Foarte mulți ne-au scris din zona Brădet și ne-au spus că se simt dezavantajați, că nu au fost făcute investiții. Așa că am mutat investiții spre zona Brădet. Facem ridicarea topografică acum, proiectantul face proiectul. Acolo avem făcut un studiu de fezabilitate mai de mult. Vom face 900 de metri de trotuar în zona Brădet. Adică de la podul care desparte Întorsura de Brădet, de la vulcanizare, până dincolo de școală, vor fi 900 de metri de trotuar, vor fi șanțuri betonate și podețe schimbate”, ne-a spus vineri, într-un interviu pentru Observatorul de Covasna, primarul Raul Urdă.
Lucrări similare vor fi și la ieșire din localitate, spre Sita. „De la Petrom până la ieșire din localitate și pe o parte și pe alta trotuare, cu rigolă carosabilă. Acolo e zonă comercială intensă, sunt spălătorii, magazine, vulcanizare, bar și e o zonă de intrare în oraș, care ne definește”, a punctat edilul.
Vor continua lucrări de trotuare și în zona centrală, dar acestea depind de lucrările de transfer a cablurilor supraterane în subteran.
„De la Hanului până la Catedrală, avem cumpărate deja materialele de anul trecut. Aici suntem blocați un pic pentru că nu vrem să facem lucrarea de două ori, pentru că trebuie să îngropăm în pământ toate firele electrice. Am făcut deja hotărârea Consiliului Local, avem acceptul pentru conceptul și nota de proiectare și acum trebuie să facem un studiu de fezabilitate. Problema este că depindem de alții, în principal de cei de la Electrica. Noi avem voie să facem doar partea de iluminat public. Dar în același șanț intră Electrica, cu rețeaua de distribuție a energiei electrice, dar și iluminatul public și telecomunicațiile. (...) Ideea e să ne sincronizăm, să facem lucrările în același timp, să nu stăm cu șanțurile descoperite șapte luni”, a explicat primarul.
Ca termene, ideal ar fi ca lucrările la cabluri să se încheie vara aceasta, iar cea la trotuare să fie gata până în toamnă, a mai spus edilul.
Bugetul pe anul 2022 al orașului Întorsura Buzăului este estimat la 22,2 milioane de lei.
O sumă importantă, de aproape 2 milioane de lei, va merge spre funcționarea celor trei unități de învățământ.
Și spre Serviciul Termic au fost îndreptați, în primă fază, 385.000 de lei. Din buget, s-au mai pus deoparte câte 200.000 de lei pentru achiziționarea unui teren pentru extinderea cimitirului uman, 300.000 de lei pentru extinderea și mutarea Târgului de Animale, 400.000 de lei pentru asfaltarea curții școlii, în zona Clubului Copiilor din oraș, 300.000 de lei pentru reparații străzi și altele. Despre aceste investiții, dar și altele, vom scrie separat, în știri care urmează să fie publicate în perioada următoare.
Edilul a ținut să sublinieze și cu această ocazie că mare parte din sumele încasate de primărie sunt venite de la firmele din oraș. „Din impozitele și taxele locale, avem în jur de 3,4 milioane de lei. Restul, până la total venituri de 18,4 milioane sunt bani care vin de la firme, din cotele defalcate de TVA, din impozitul pe profit. Este foarte important. E foarte bun și impozitul pe care îl plătesc oamenii de rând, dar mare parte din sumă sunt de la firme”, a subliniat și anul acesta, ca și la adoptarea bugetului de anul trecut, primarul Raul Urdă.
În 2021, bugetul orașului estimat la adoptarea în CL a fost de 24,8 milioane de lei. Și atunci, peste 760.000 de lei au fost previzionați din start pentru lucrările la infrastructura pietonală, în zona centrală, dar și spre Sita.