STIREA ZILEI 21 mai 2013

Începe sezonul ştrandurilor şi lacurilor!

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1159 vizualizări

La Sfântu Gheorghe avem ștrand modernizat, la Întorsura ne răcorim în Râul Buzău

Vara a venit mai repede în acest an, iar zilele călduroase din luna mai anunță temperaturi ridicate și zile fierbinți pentru lunile următoare. Pentru cei care nu ajung la mare sau în alte destinații exotice, ștrandurile și malurile apelor devin alternativa pentru relaxare și pentru a scăpa de asfaltul încins, așa că anunțata deschidere a Ștrandului din Sfântu Gheorghe nu poate decât să bucure. Închis în toamna lui 2011, Ștrandul a intrat în renovare și ar fi trebuit să fie inaugurat în vara anului trecut, însă cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, lucrările au durat mai mult, banii au venit mai greu și așa termenul s-a prelungit până în acest an. La începutul lunii viitoare însă, autoritățile locale dau asigurări că vom avea ștrand – și încă unul modern, atractiv și demn de o reşedinţă de județ.

Oamenii au vrut Aqua Parc la Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe a investit patru milioane de lei în modernizarea Ștrandului, care pe vremuri pierdea apă și era nu doar neprofitabil ci avea inclusiv un aspect depășit, mai ales în comparație cu ștrandurile din alte județe.

Lucrările la Ștrand au fost în sfârșit finalizate, iar potrivit viceprimarului Sztakics Éva, acum se fac ultimele retușuri și se testează bazinele modernizate. În plus, în zilele următoare se vor umple cu apă bazinele și se vor încerca sistemele de încălzire și cele de filtrare și curățare a apei. Viceprimarul a declarat că Ștrandul va avea patru bazine modernizate – unul pentru adulți, unul mic pentru copii, unul cu o adâncime de aproximativ 120 de centimetri pentru cei care vor să învețe să înoate și un altul cu tobogan, menit să ofere senzații tari amatorilor de scheme în aer și în apă.

„Elementele de distracţie au fost deja montate, cele două tobogane sunt deja la locul lor, iar iubitorii ştrandului se vor putea bucura şi de cascade şi valuri. Considerăm că, în ciuda faptului că deschiderea a întârziat, am făcut o treabă bună și e mai bine așa, căci vom putea oferi calitate locuitorilor care aleg să se relaxeze aici. E un lucru bun că am reușit, în cele din urmă și că, iată, oamenii nu vor mai fi nevoiți să plece la Brașov sau în alte părți ci vor avea parte de distracție la ei acasă”, a declarat Sztakics Éva.

Aceasta a mai spus că, în funcție de impactul pe care îl va avea Ștrandul și de cerințele locuitorilor, autoritățile locale vor mai aduce modificări pe parcurs în ceea ce privește bazinele. Deocamdată însă, nu s-au adus modificări bazinului mare, cel principal. În urma reabilitărilor, bazinul de înot va fi acoperit cu o cortină de plastic care rezistă frigului iernii mult mai bine decât vechea căptuşeală cu mozaic.

Înainte de începerea lucrărilor de modernizare și reabilitare, autoritățile locale au dorit să afle care este opinia cetățenilor cu privire la Ștrand. Astfel, a fost lansat un sondaj online prin care s-au dezbătut două variante de proiect: reabilitarea Ștrandului fără modificări esențiale sau construirea de tobogane de apă, bazine mai numeroase, într-un cuvânt construirea unui Aqua Parc. Bineînțeles că majoritatea celor care au răspuns sondajului au optat pentru un Aqua Parc.

În ceea ce privește prețurile de intrare la Ștrandul modernizat, Consiliul Local le-a stabilit încă din iarnă. Astfel, un abonament de o zi va costa 15 lei de persoană, unul pentru copii, elevi și studenți va fi 6 lei, iar pensionarii vor plăti 10 lei.

Se deschide și ștrandul de la Baraolt

Locuitorii din Baraolt așteaptă de mult ca ștrandul din oraș să fie deschis. Reabilitat prin programul „Drumul Apelor Minerale” și predat Consiliului Local în noiembrie 2011, ștrandul stă în continuare închis, însă nu pentru mult timp. Aleșii din Baraolt vor vota în ședința ordinară din această lună planul de funcționare al ștrandului, precum și valoarea biletelor și a abonamentelor. Primarul Lázár-Kiss Barna spune că ștrandul mult așteptat își va deschide porțile la începutul lunii iunie.

„Este o chestiune de zile, vom deschide ștrandul la începutul lunii iunie. La finele acestei luni vom convoca Consiliul Local și vom pune pe ordinea de zi proiectele de hotărâre cu privire la regulamentul de funcționare, dar vom vota și valoarea biletelor de intrare la ștrand” – ne-a declarat Lázár-Kiss Barna.

Ștrandul de la Baraolt, asemenea celui din Sfântu Gheorghe, ar fi trebuit deschis în vara anului trecut, însă au apărut tot felul de obstacole, mici defecțiuni, care au trebuit remediate. Acum însă pare că totul este în ordine, iar locuitorii din Baraolt se pot bucura în sfârșit de ștrand.

Întorsurenii se răcoresc în râul Buzău

La Întorsura Buzăului, cei care au chef de scăldat și plajă se duc direct la Râul Buzău, mai cu seamă în zona Campingului. Despre bazine, piscine sau vreun ștrand cât de mic însă nici nu poate fi vorba, cel puțin deocamdată. Primarul Leca Băncilă spune că cerere pentru așa ceva ar fi, căci cine nu-și dorește, la urma urmei, să aibă unde se răcori vara, plus că acestea ar fi inclusiv puncte de socializare pentru oameni.

„Una e să vrem un ștrand, alta e să avem bani pentru așa ceva. Putem visa noi mult la un bazin de înot, dar realitatea este că ar fi foarte costisitor și nu avem bani”, a spus Leca Băncilă.

Plajă și agrement la Pădureni

Primarul comunei Moacșa, Bács Benke László, ne-a declarat că Lacul de la Pădureni va fi accesibil publicului în acest an pe partea dinspre Moacșa. Primarul spune că Primăria a dat în folosință 1,2 hectare de teren unui investitor, care va amenaja pe acea parte o adevărată bază de agrement.

„Acolo este și plajă, care va fi curățată, se vor pune toalete, se vor crea spații de parcare, locuri pentru picnic – inclusiv pentru făcut focul. Aceasta a fost cea mai bună soluție, deoarece Primăria nu ar fi putut, financiar vorbind, să susțină astfel de investiții. Din ce am vorbit cu firma care va folosi spațiul, credem că în cel mult două săptămâni, deci la începutul lui iunie, locul va deveni deschis publicului”, ne-a spus Bács Benke László.

Primarul spune că aici sunt așteptați turiști din județ dar și din afară, iar Primăria are în zonă o casă de vacanță cu 30 de locuri și bucătărie, unde vor putea fi închiriate spații către cei care vor să stea mai mult.

Atenție la lacuri!

În lacurile din județ scăldatul este interzis de ani de zile, dar cu toate acestea sute de persoane merg la Reci sau la Pădureni pentru a se răcori. În apele acestor lacuri numărul bacteriilor este peste limita admisă, și nu e de neglijat nici faptul că sunt adânci. Bolile de piele sau cele interne (prin înghițirea accidentală a apei) nu îi sperie însă pe cei care doresc să se bălăcească. Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna preiau mostre din apele acestor lacuri, însă nu există o formulă miraculoasă prin care lacurile vor avea apă curată.

Pe de altă parte, primarul comunei Moacșa, Bács Benke László, nu crede orbește în cele spuse de DSP.

„Scăldatul în lacul de la Pădureni este permis „pe propria răspundere”, potrivit DSP. Dar noi știm, cu toții, că lacul nu e infectat, pentru că nu are de unde: aici se varsă un pârâu, dar nu e vorba de vreo apă curgătoare care să treacă prin sate și să fie expusă poluării. Nu prea credem că sunt riscuri serioase de infectare a apei”, a mai spus Bacs.

Una peste alta, indicațiile celor de la DSP vor fi respectate de foarte puțină lume, căci experiența anilor trecuți arată că oamenii au preferat lacul de la Reci și cel de la Pădureni în fiecare zi liberă și în fiecare weekend.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
popescu, 22 mai 2013
"însă nu există o formulă miraculoasă prin care lacurile vor avea apă curate"... educati oameni sa nu arunce diverse deseuri in lacuri. Respectiv apa uzata,etc... Pamantul a existat inainte de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.