STIREA ZILEI 8 ianuarie 2013

Impozite şi taxe locale mărite la oraş, menţinute în comune

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 598 vizualizări
Majoritatea primăriilor oraşelor din judeţ vor mări taxele şi impozitele locale, pe când cele mai multe primării rurale doresc menținerea valorii dărilor. Guvernul Victor Ponta a aprobat în decembrie 2012 majorarea cu 16% a taxelor și impozitelor...

Majoritatea primăriilor oraşelor din judeţ vor mări taxele şi impozitele locale, pe când cele mai multe primării rurale doresc menținerea valorii dărilor.

Impozite mărite la oraş, menţinute la fel în comune

Guvernul Victor Ponta a aprobat în decembrie 2012 majorarea cu 16% a taxelor și impozitelor locale de la 1 ianuarie 2013, legea obligând Ministerul Finanţelor să adauge la taxele locale valoarea inflaţiei o dată la trei ani. Hotărârea de Guvern nu este însă una care impune neapărat aceste majorări, rămânând la latitudinea consiliilor locale dacă le vor aplica, în funcție de cum o duc cu banii. Criza a afectat însă și bugetele locale, astfel că multe primării au decis să umble la taxe și impozite, indiferent cât de nepopulară ar fi o astfel de decizie.

Sfântu Gheorghe a majorat imediat

La finele anului trecut, consilierii locali din Sfântu Gheorghe au aprobat mărirea taxelor și impozitelor cu 50% pentru persoanele juridice, prin creșterea coeficientului de la 1,2 la 1,8. Și persoanele fizice vor plăti taxe și impozite mai mari, însă aici creșterea este de numai 10 procente față de valoarea din 2012, astfel că impactul nu va fi chiar atât de mare.

Cei care își vor achita însă dările către bugetul local în primele trei luni ale anului 2013 vor beneficia, ca și până acum, de reduceri cuprinse între 5 și 10%. De reduceri vor mai beneficia și pensionarii care au pensia mai mică decât salariul minim pe economie la nivel național, iar persoanele cu handicap vor avea, în continuare, scutire de la plata acestora. Cei care și-au reabilitat termic locuințele vor fi scutiți vreme de șapte ani de la plata impozitelor pe clădire.

Impozite mărite și la Târgu Secuiesc

La Târgu Secuiesc valoarea impozitelor locale a crescut, însă şi aici cu anumite diferențe între persoanele fizice și cele juridice. Dacă în cazul impozitului pe terenuri creșterea este de 16,05% pentru toată lumea, în cazul impozitului pe clădiri majorarea în cazul persoanelor fizice este de asemenea de 16,05%, dar persoanele juridice vor plăti doar cu 10% mai mult. Reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc spun că această creștere înseamnă că proprietarul unui apartament de două camere va plăti mai mult cu 15 lei față de anul trecut.

Sunt și reduceri, dacă cetățenii își achită impozitele până la sfârșitul lunii martie, au reducere de 10% (persoanele fizice) și 5% (persoanele juridice). De asemenea acele persoane care trăiesc din pensii, iar venitul familiei este sub nivelul salariului minim pe economie, achită doar 50% din valoarea impozitului pe teren. Persoanele care suferă de handicap de gradul 1 și 2 sunt scutite de la plata impozitelor, la fel cum nici acele persoane și asociații de locatari care vor izola sau zugrăvi blocurile nu trebuie să plătească impozit.

La Baraolt impozitele erau mari și până acum

Consiliul Local Baraolt va hotărî valoarea impozitelor aplicabile pe anul 2013 în cadrul ședinței de miercuri. Potrivit proiectului de hotărâre însă nu se întrevăd majorări pentru că impozitele locale în Baraolt au fost și până acum cu 2% mai mari decât valoarea propusă de Guvern. În ceea ce privește reducerile de la Baraolt, cei care achită impozitele locale până pe data de 31 martie beneficiază de o reducere de 7%.

La Covasna și Întorsura se merge pe impunerea Guvernului

Referentul Biroului de Taxe și Impozite locale din Primăria Covasna, Papp Elek, ne-a declarat că pe ordinea de zi a viitoarei Ședințe de Consiliu se află un proiect ce prevede creșterea cu 16% a dărilor, exact așa cum prevede HG-ul din luna decembrie, iar la Întorsura Buzăului situaţia e la fel.

Primăriile rurale, mai permisive

Primarul comunei Ozun, Ráduly István, spune că în ședința de consiliu care va avea loc peste câteva zile va propune menținerea valorii dărilor la nivelul anilor trecuți, tocmai pentru că nu dorește să împovăreze populația și firmele acum, pe vreme de criză. Așa gândesc și alți primari de comune, care se plâng de faptul că oricum oamenii nu au bani, iar firmele abia supraviețuiesc. Primarul comunei Turia, Daragus Attila, spune că în vreme ce impozitele și taxele pentru persoane fizice au fost mărite cu procente nesemnificative, a fost scăzut coeficientul pentru impozitul pe clădiri la persoane juridice – de la 1 la 0,75.

„Legea prevede o reevaluare a clădirilor la fiecare trei ani pentru persoanele juridice. Sunt multe firme care accesează fonduri europene, iar asta le impune automat taxe și impozite mai mari. Eu cred că e mai bine să încasăm sumele întregi decât să mărim taxele și să ajungem la executări silite și să le dăm în cap firmelor”, a explicat Daragus, arătând că în 2012 nu s-au putut încasa decât 75% din aceste taxe și impozite, ceea ce însumează o pierdere de aproximativ 300.000 de lei.

Chiar dacă a existat în decembrie o HG ce permitea creșterea taxelor și impozitelor în limitele dorite de către autoritățile locale, acestea din urmă nu sunt încântate de o astfel de măsură și unele au căutat soluții pentru a o evita. Pe de altă parte însă, primăriile care nu au decis încă valorile cu care vor crește taxele și impozitele se află și într-o anumită expectativă, tocmai pentru că există semnale dinspre București potrivit cărora până la urmă aceste măriri nu ar fi obligatorii.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.