STIREA ZILEI 12 martie 2013

Guvernul desfiinţează DSP şi CJAS

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 773 vizualizări

Pentru a face economii la buget, Ministerul Sănătăţii vrea să închidă în următoarele zile Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiile de Sănătate Publică judeţene

CAS Casa de Asigurari Covasna 1

 

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi Casele de Asigurări de Sănătate judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile. Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Nicolăescu a afirmat că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.

Închideri pentru a face economii

Restructurarea aparatului birocratic din DSP şi CAS judeţene este una dintre soluţiile Ministerului Sănătăţii la solicitarea premierului Victor Ponta de a reduce cu 15% cheltuielile de personal şi cele cu bunuri şi servicii. Eugen Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării DSP şi CAS judeţene va aduce economii la buget, iar banii economisiţi vor ajunge astfel la pacienţi prin programele naţionale de sănătate.

DSP-uri regionale

Ministrul Sănătăţii nu a dorit să precizeze ce se va întâmpla după desfiinţarea DSP-urilor, dar surse din aparatul administrativ al sistemului sanitar şi din Ministerul Sănătăţii au confirmat că cele 42 de DSP-uri vor fi transformate în 8 direcţii regionale. De asemenea, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cei aproximativ 8.000 de angajaţii ai DSP-urilor şi CAS-urilor care urmează să fie desfiinţate. În judeţul Covasna, cele două instituţii numără în total în jur de 50 de angajaţi, şefii DSP şi CAS spunând că şi aşa lucrează cu mai puţini oameni decât le  prevede legea.

CAS Covasna cere menţinerea în sistem a oamenilor valoroşi

Directorul CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, este de părere că oamenii valoroşi vor rămâne în sistem chiar dacă instituţia se va închide.

„Închiderea CAS nu se va face de pe o zi pe alta, iar oamenii valoroşi vor fi redirecţionaţi către alte structuri ale Ministerului Sănătăţii. M-a luat prin surpindere anunţul Ministrului, chiar dacă ştiam că urmează modificări în sistemul sanitar. Acum se pune problema de personal, aspect care s-a mai discutat la modificarea Legii Sănătăţii, dar eu consider că dacă desfiinţezi ceva, trebuie să pui ceva în loc. În CAS Covasna avem oameni vechi, cu experienţă, care îşi fac munca bine, deci nu li se poate reproşa ceva profesional, aşa că vor trebui găsite soluţii pentru aceştia”, a declarat Drăgoiu.

Directorul CAS Covasna spune că, având în vedere activitatea vastă a Casei, nu crede într-o desfiinţare proprie şi de pe o zi pe alta. În plus, Drăgoiu a ţinut să precizeze că CAS Covasna este cea mai mică instituţie de acest gen din ţară. Potrivit lui Drăgoiu, oricum se lucrează cu şase posturi vacante, instituţia având în prezent 28 de angajaţi.

„Trebuie ţinut cont de faptul că CAS se ocupă de evaluarea furnizorilor, decontările serviciilor medicale, controale... Chiar acum ne ocupăm de plata serviciilor pe luna februarie, plus că avem echipe pe teren care fac controale. Dacă s-a anunţat desfiinţarea, şi-a pus cineva întrebarea cum se vor mai ocupa aceşti oameni de controalele pe care le fac, în momentul în care aud că pot rămâne de pe o zi pe alta fără ocupaţie...? Prin urmare, nu cred că e atât de simplu, că se desfiinţează şi gata – vorbim despre un sistem cu tradiţie, care are dezvoltată o logistică inclusiv umană, deci aşteptăm cu nerăbdare dezbaterea publică”, a mai spus Drăgoiu.

DSP Covasna nu ştie nimic în plus

La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna vestea desfiinţării a căzut ca din cer. Directorul Ágoston László spune că nu s-a primit nimic oficial şi că tot ceea ce ştiu şi ei este ceea ce s-a relatat în presă, odată cu anunţul făcut de Eugen Nicolăescu, prin urmare nu le rămâne decât să aştepte proiectul de lege pentru a vedea exact despre ce dispoziţii e vorba. Oricum ar fi, însă, Ágoston László spune că desfiinţarea nu ar fi o soluţie, mai ales că DSP a făcut la rândul său destule economii, inclusiv prin faptul că în loc de 63 de angajaţi câţi ar trebui să aibă, acoperă întregul judeţ cu 56 de oameni.

Urmează dezbaterea publică

În zilele următoare este aşteptat ca Ministerul Sănătăţii să emită un proiect de lege şi apoi să fie pus în dezbatere publică. Ministrul Nicolăescu a ţinut să precizeze că are sprijinul Guvernului privind aceste măsuri. Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să prezinte propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, solicitarea fiind formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.