STIREA ZILEI 20 decembrie 2019

Goana după pomii de Crăciun e în toi

de Daniela Luca | 4110 vizualizări

În magazine, în piețe și la Ocoalele Silvice sunt oferte pentru toate buzunarele

Covăsnenii care nu au împodobit încă pomul de Crăciun și au de gând să își achiziționeze unul, pot alege din multitudinea de variante care se regăsesc și în acest an în magazine, în piețe și la câteva Ocoale Silvice din județ. Dezbaterea natural sau artificial e în plină desfășurare și în  2019. Totuși, forfota se simte mai mult în locurile unde se comercializează pomi aduși direct din pepiniere. 

A rămas mai puțin de o săptămână până la cea mai așteptată sărbătoare din an, Crăciunul. Magazinele au început pregătirile încă de luna trecută și scot în cale oferte și produse care mai de care mai ispititoare. Brazii au început să apară și ei din timp în magazine, astfel că cei care au vrut să se bucure mai multă vreme de simbolul sărbătorilor de iarnă, deja nu își mai fac griji de unde să își cumpere bradul. 

Direcția Silvică Covasna scoate la vânzare 250 de pomi 

Anul acesta, la fel ca anul trecut, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin Direcția Silvică Covasna scoate la vânzare un număr de 250 de bucăți de pomi de Crăciun. Pentru protejarea speciei, de la an la an brazii se vor vinde în număr tot mai mic. Reprezentanții instituției spun că aceștia vor fi înlocuiți treptat de molizi. 

Totodată, Directorul Direcției Silvice Covasna, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Emilian Cornea, încurajează populația să recurgă la pomii de Crăciun din plastic. 

„Ca număr de pomi de Crăciun anul acesta punem în vânzare 250 de bucăți, din care 110 specia brad și 140 specia molid. Încercăm să protejăm bradul ca specie și să livrăm mai mult de jumătate molizi. Molizii sunt mai puțin agreați local, dar scopul acestei acțiuni este să descurajăm populația să achiziționeze brad de la Direcția Silvică, respectiv de la Ocoalele Silvice din subordine, tocmai pentru protejarea acestuia, urmând ca pe viitor să creștem și mai mult ponderea molizilor. Sperăm ca pe viitor să nu mai recoltăm deloc pomi de Crăciun, ci populația să folosească pomii artificiali care pot fi utilizați ani de zile fără probleme. E păcat să tăiem din natură un brad sau molid, să-l ducem în casă și să îl folosim câteva zile, după care să-l aruncăm. E nevoie de 10-15 ani să crească și nu e moral, etic, față de natură să îi tăiem și să îi folosim după care să îi aruncăm”, ne-a spus Emilian Cornea. 

Prețuri între 15 și 35 de lei 

Conform acestuia, pomii se vor putea găsi la sediile ocoalelor silvice Brețcu, Comandău, Covasna și Tălișoara, iar  pentru populație, prețurile sunt stabilite de Regia Națională a Pădurilor Romsilva și sunt unice pe țară. Acestea variază în cazul pomilor de Crăciun specia brad de la 25 de lei pe bucată, până la 35 de lei, inclusiv TVA, iar în cazul pomilor din specia molid, prețul este cuprins între 15 și 25 de lei pe bucată. 

Deși sunt mai ieftini decât în supermarketuri, din pricina faptului că nu sunt la fel de aspectuoși, acești pomi sunt superiori calitativ din punct de vedere al mirosului și a atmosferei pe care o creează în casă. 

Ca să nu fim noi înșine complici în furtul de lemn din pădure prin achiziționarea de pomi de Crăciun tăiați ilegal, trebuie să ne asigurăm că brazii care vor ajunge în casele noastre au fost recoltați cu respectarea regimului silvic și a prevederilor legale, conform reprezentanților Direcției Silvice Covasna.

„Pentru protejarea mediului și descurajarea tăierilor ilegale, recomandăm populației să cumpere pomi de Crăciun doar din punctele de comercializare autorizate - magazine, centre comerciale, piețe”, a mai specificat Emilian Cornea.

Popularitatea pomilor în ghivece a început să scadă 

Cei care nu se vor număra printre cei 250 de norocoși care vor achiziționa pomi de la Brețcu, Comandău, Covasna sau Tălișoara, prin Direcția Silvică Covasna, pot apela la oferta din piețele și magazinele care nu duc lipsă de pomi de Crăciun. Aici prețurile sunt ceva mai piperate. 

Totodată, marea majoritate a comercianților spun că vânzarea pomilor în ghivece nu este rentabilă. Asta datorită faptului că transportul lor este mai dificil, dar și pentru că, spun ei, din cinci pomi, doar unul supraviețuiește după ce este replantat. 

„La noi vânzările sunt la fel și anul trecut. Prețurile încep de la 40 de lei, până la 250 de lei, iar brazii au de la un metru până la trei metri jumate. Artificial sau natural, depinde de preferințele fiecăruia. Cei care cumpără de la noi mereu spun că preferă un brad natural și că cele artificiale nu aduc la fel de multă bucurie. Nu avem pomi în ghivece pentru că din cinci brazi doar unul trăiește. Și dacă nu îl ții la căldură, ci doar afară, tot nu au șanse prea mari. Pomii sunt dinafară pentru că de-ai noștri nu mai merg. Nu sunt la fel de frumoși și bogați. Ne ocupăm cu vânzare de brazi de zece ani și ne place să aducem bucurie oamenilor” ne-a spus un comerciant din Sfântu Gheorghe, Plugor Ágota. 

Pomi din Danemarca și Ungaria, în Piața Agroalimentară din Sfântu Gheorghe 

Dacă unii dintre cei care comercializează pomi de Crăciun spun că vânzările sunt la fel ca și în alți ani, alții se plâng că oamenii nu mai cumpără la fel de activ și speră ca măcar în weekendul dinaintea sărbătorilor să se facă rând.

„La noi merge mai slab vânzarea decât în alți ani, deși noi avem prețuri mai mici ca în 2018. Avem brazi din Ungaria și prețurile încep de la 40 până la 180 de lei. Sper ca în weekend să meargă mai bine vânzarea. Toți lasă cumpărarea brazilor pe ultima sută de metri”, ne-a spus un bărbat care vinde brazi în Piața Agroalimentară din Sfântu Gheorghe. 

Pe de altă parte, și creșterea concurenței le pune bețe în roate unor comercianți. 

„Nici la mine vânzarea nu merge prea bine față de anul trecut. Am foarte mulți concurenți. Pomii mei vin din Danemarca și nu sunt din pădure, ci direct din pepiniere. Oamenii zic că nu au bani. Și altă problemă e că nu doar aici la piață e concurență mare, dar sunt și alte multe locuri în oraș unde se vând brazi. Referitor la miros, pinul e cel mai bun din acest punct de vedere, dar pinul se scutură foarte repede. Brazii sunt mai rezistenți, chiar dacă nu miros atât de tare. Nici noi nu aducem brazi în ghivece pentru că e complicat transportul lor, dar nici măcar nu se prind, asta e problema”, ne-a spus o altă comerciantă din Piața Agroalimentară. 

„Crăciun fără miros de brad nu e un Crăciun adevărat”

Așadar, se pare că faima pomilor în ghivece, dar și a celor artificiali începe să scadă. În locul lor, oamenii îi preferă mai degrabă pe cei crescuți special pentru a fi împodobiți. 

„Am cumpărat brad natural, prima oară după zece ani, pentru că așa vrea familia. Au spus că un Crăciun fără miros de brad nu e un Crăciun adevărat. Știm foarte bine care sunt problemele cu natura, cu ecologia, dar acești brazi sunt crescuți în pepiniere, special pentru a fi vânduți, deci nu e vorba de păduri tăiate. Am înțeles că pomii nu se mai aruncă, se recondiționează, adică se fac peleți din ei. Multă lume zice să iei brad în ghiveci. Am încercat acum vreo trei ani și l-am plantat la părinții mei undeva lângă pădure. Am zis că și solul și aerul ar fi prielnice, dar nu s-a prins. Deci tot se aruncă, dar se aruncă și ghiveciul, adică tot plastic. Vreo patru, cinci ani am avut brad artificial din plastic, dar până la urmă tot se uzează și trebuie aruncat. Eu zic că plasticul acela mai mult rău face, decât acesta care e crescut special pentru așa ceva”, ne-a spus un bărbat din reședința de județ, Gáll Csaba, după ce tocmai cumpărase un brad natural. 

„Iau brad natural pentru miros. Totul e din plastic, măcar pomul să fie natural. Imediat o să și mâncăm totul din plastic. De asta am decis să iau unul adevărat și am luat un brad de un metru jumătate pentru copii”, ne-a împărtășit un alt cumpărător. 

Alternativa cea mai ecologică? 

În timp ce unii nu mai obosesc să dezbată subiectul artificial versus natural, alții își creează propriul pom de Crăciun. Becsey Éva, o femeie din reședința de județ, cunoscută pentru „lupta” împotriva consumului excesiv de plastic, ne-a oferit câteva alternative ecologice. 

„Citesc o mie de articole pro și contra brazilor vii și a celor artificiali. Eu cred în zero-waste și de cinci ani am un «brad» făcut cu mâna mea. Și eu am încercat bradul în ghiveci, dar după trei săptămâni în căldură nu a mai suportat frigul de afară. O altă alternativă sunt brazii din carton făcuți de o firmă din Sfântu Gheorghe”, ne-a spus Becsey Éva. 

Așadar, cei care vor să își creeze un brad în propriul stil, pot opta pentru una dintre sutele de idei și inspirații care se găsesc pe internet. Unele dintre acestea conțin îndrumări pas cu pas, astfel încât fiecare să obțină un rezultat fabulos.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.