STIREA ZILEI 22 aprilie 2020

Garda Forestieră: „Pădurile nu sunt decimate în județul Covasna”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2536 vizualizări

Raportul Poliției arată însă că în cinci zile s-au dat amenzi câte a dat Garda Forestieră în primul trimestru din 2020 

Garda Forestieră transmite populației județului Covasna îngrijorate de tăierile de pădure necontrolate, mai ales în contextul decretării stării de urgență, că nu are de ce să își facă griji. Asta în timp ce un raport al poliției arată că în perioada 16 – 20 aprilie s-au dat amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare în domeniul silvic aproape cât arată Garda Forestieră pentru primele trei luni ale anului la un loc. 

Garda Forestieră Brașov susține că temerile covăsnenilor, exemplificate în articolul „Tăierile de păduri, o altă boală grea” – și anume că perioada stării de urgență este  una care dă prilejul furturilor de lemne din păduri - sunt nefondate, cu argumentul că în primele trei luni ale anului s-au descoperit mai puține infracțiuni decât în aceeași perioadă a anului trecut – drept pentru care se observă „o reducere a fenomenului contravențional”. 

În anul 2020 - trimestrul 1, la nivelul județului Covasna, Garda Forestieră Brașov - GFJ Covasna, a aplicat un număr de 10 amenzi cu o valoare de 26.000 lei, iar în perioada corespunzătoare din anul 2019, un număr de 19 amenzi în valoare de 51.000 lei Aceste cifre arată o reducere a fenomenului contravențional”, scrie Garda Forestieră Brașov, în 15 aprilie, într-un răspuns la o solicitare formulată de ziarul Observatorul de Covasna. 

Interesant este că un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna transmis marți, 21 aprilie, arată că în doar cinci zile s-au dat 10 amenzi în valoare de 21.000 de lei. 

În perioada 16 - 20 aprilie a.c., polițiștii din cadrul I.P.J. Covasna au continuat acțiunile în sistem integrat pe raza județului pentru depistarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare în domeniul silvic. 

Astfel, pe parcursul sărbătorilor de Paște, în zilele de 16, 17, 18, 19 și 20 aprilie a.c., polițiștii au organizat și executat o serie de acțiuni axate pe verificarea legalității transporturilor de material lemnos pe raza județului Covasna.

Acțiunile s-au desfășurat pe raza municipiilor Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, a orașelor Baraolt, Covasna și Întorsura Buzăului, precum și pe raza tuturor comunelor arondate, beneficiind de sprijinul specialiștilor din cadrul ocoalelor silvice.

În urma acțiunilor desfășurate, polițiștii împreună cu lucrătorii silvici au aplicat 10 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare în domeniul silvic.

 Valoarea cumulată a sancțiunilor aplicate se ridică la suma de 21.000 de lei. Totodată polițiștii au confiscat material lemnos în valoare de aproximativ 12.500 de lei”, arată IPJ Covasna, într-un comunicat de presă transmis marți redacției Observatorul de Covasna. 

Mai mult, într-un comunicat anterior, IPJ Covasna arăta că „în zilele de 8 și 9 aprilie 2020, polițiștii împreună cu 6 specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Covasna și ai Ocoalelor Silvice Mereni, Brețcu, Covasna și Târgu Secuiesc au executat o serie de acțiuni pe raza localităților Sânzieni, Poian, Estelnic, Ojdula Covasna, Zăbala și Zagon. Polițiștii și lucrătorii silvici au constatat 7 fapte de natură contravențională privind transportul materialului lemnos, fapte sancționate cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei”. 

Şi Prefectura ne-a informat că „în cursul lunii martie, polițiștii au aplicat 80 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul silvic în valoare totală de 105.100 de lei. Totodată, pe parcursul lunii martie au fost constatate și se efectuează cercetări privind 9 infracțiuni la regimul silvic, fiind confiscată o cantitate de 72,93 metri cubi de material lemnos”. 

„Pădurile nu sunt decimate în județul Covasna” 

Garda Forestieră subliniază și că personalul silvic își desfășoară neîntrerupt activitatea, în ciuda celor dezbătute în spațiul public, respectiv că instituția și-a redus programul de lucru din cauza pandemiei, lăsând „mână liberă” hoților de pădure. 

În contextul situaţiei de urgenţă decretată de Preşedintele României, dorim să liniştim societatea civilă care este obligată să rămână în case, că pădurile nu sunt decimate în judeţul Covasna, întrucât personalul silvic îşi desfăşoară în continuare, neîntrerupt, activitatea prevăzută de lege, pădurile nefiind lăsate nepăzite. Exploatările forestiere se execută în concordanţă cu legislaţia specifică şi în baza Amenajamentelor silvice în vigoare aprobate de Comisia Tehnică de Avizare în Silvicultură.

Mai mult, reamintim că prin Ordonanţa militară nr. 7, personalul Gărzilor Forestiere este desemnat să acţioneze alături de Poliţie, Jandarmerie si de Armată, pentru asigurarea respectării legii”, se arată în răspunsul oferit redacției Observatorul de Covasna. 

Instituția din subordinea Ministerului Apelor și Pădurilor care are ca atribuții principale segmentul de control în domeniul silvic din regiunea centru, unde se regăsește și județul Covasna – Garda Forestieră – transmite și că cetățenii nu ar trebui să acționeze emoțional și să lanseze acuze nefondate pe rețelele de socializare, „pentru că nu cunosc în profunzime specificul activității silvice”. Mai bine ar fi să anunțe silvicultorii, explică reprezentanții instituției. 

Referitor la activiştii de mediu, recomandarea noastră pentru aceştia este de a urma paşii legali, conform OG 27/2002, în cazul în care sesizează o posibilă ilegalitate, fără a lansa acuze nefondate pe reţelele de socializare. Aceasta întrucât, în marea lor majoritate, aceştia nu cunosc în profunzime specificul activitătii silvice şi, ca urmare, acţionează pe bază de emoţie. Aşa cum, dacă eşti bolnav mergi la medic, dacă ţi se defectează automobilul te adresezi mecanicului, societatea civilă trebuie să înţeleagă că, în ceea ce priveşte pădurea, trebuie să te adresezi silvicultorilor. În esenţă, este o problemă de competenţă”, transmite Garda Forestieră, și punctează „referitor la acuzele lansate în spaţiul public (n.red. că pădurile din județ sunt ținta hoților de lemne), rugăm persoanele „preocupate” să prezinte dovezile, cât mai urgent posibil, organelor abilitate”. 

Pe de altă parte, nu ar trebui scos din vedere nici faptul că, în general, cetățenii nu mai au încredere în instituțiile statului.  

Prima problemă pe care eu o pun în situația actuală este că oamenii de rând sunt obligați să stea în casă, iar aceste firme de exploatare a lemnului umblă prin pădure peste tot. Este o problemă foarte gravă care pune în pericol inclusiv siguranța națională. (...) Sunt implicații foarte mari, de la politicieni la oameni de afaceri. Tăierea lemnului este afacerea secolului în momentul actual, coroborat cu acest regim semi-militarizat. Acum se taie masiv, drujbele merg de la orele serii până la răsărit și nimeni nu face nimic”, ne-a spus unul dintre cei mai vocali activiști de mediu din județul Covasna, Karda-Bodali Zoltán. 

De ce este recomandată continuarea exploatărilor forestiere? 

Pe de altă parte, Garda Forestieră explică și de ce nu este posibil ca exploatările forestiere să fie oprite în timpul stării de urgență, cum cer asociațiile de protecția mediului.  

Este recomandată continuarea exploatărilor forestiere, întrucât, ca şi în agricultură, aceasta trebuie făcută într-un anumit interval de timp, conform prevederilor legale şi a contractelor comerciale existente. Mai mult, aceste lucrări trebuie să se desfăşoare în perioadele din an propice pentru dezvoltarea arborilor şi asigurarea instalării regenerărilor naturale. Întrucât, aşa cum am arătat şi mai sus, prin natura activităţilor desfăşurate, personalul angajat din acest sector lucrează în condiţii de izolare, se respectă şi cerinţele privind prevenţia răspândirii Covid19.

Ca şi în domeniul agricol, nici în domeniul silvic nu s-a interzis expres activitatea, ceea ce este benefic, atât pentru economia ţării, cât şi pentru asigurarea locurilor de muncă în acest sector”, explică Garda Forestieră. 

Între timp, rămâne oricum în picioare o altă problemă pusă de activiștii de mediu și de unele autorități locale, și anume că soluția la stoparea defrișărilor ilegale nu sunt, după cum se vede din valoarea adunată în ultimele luni, amenzile, ci mai degrabă o schimbare a legislației.

Sursă foto: IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.