STIREA ZILEI 2 martie 2023

Garda de Mediu Covasna a început controalele la producătorii și comercianții de băuturi

de Daniela Luca | 1237 vizualizări

Se verifică dacă agenții economici s-au înregistrat în baza de date SGR 

Din prima zi a lunii martie au început controalele tematice pentru identificarea producătorilor și comercianților de băuturi care nu s-au înregistrat până pe 28 februarie în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR). Astfel, comisarii de la Garda de Mediu Covasna au verificat miercuri patru firme. S-a constatat că acestea s-au conformat cerințelor. Controalele vor continua pe parcursul acestei luni. Firmele care nu s-au înregistrat în sistem riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

„Am și început astăzi de dimineață controalele. Am finalizat patru controale. Firmele pe care le-am verificat sunt deja înregistrate și oamenii chiar știau, adică s-a făcut o campanie destul de bună în media și s-a înțeles și la noi și în alte județe, din ce am mai vorbit cu unii colegi. Nu o să putem să îi verificăm chiar pe toți că sunt mulți, dar o să facem verificări luna asta”, ne-a spus șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea. 

Acesta a precizat că producătorii și comercianții care nu s-au înregistrat până în data de 28 februarie riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, conform Hotărârii 1074/2021. 

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, se arată pe returosgr.ro. 

Aceeași sursă arată că, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Sistemul ar trebui să devină operațional pe 30 noiembrie 2023. 

„Sperăm că va fi bine. Așteptăm să vedem din toamnă, pentru că se va putea face returnarea din 30 noiembrie, conform hotărârii respective. Amenzile sunt mari, mai ales pentru cei care au profitul foarte mic, dar după cum se vede lumea a înțeles și s-a înregistrat. O să verificăm și vedem ce găsim pe teren”, ne-a mai spus șeful Gărzii de Mediu Covasna. 

RetuRO Sistem Garanție-Returnare S.A., administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), anunță că, până la data de 28 februarie 2023, și-au activat conturile de utilizatori în platforma online un număr de peste 55.000 de operatori economici. Dintre aceștia, 23.145 au finalizat înregistrarea, conform procedurii prevăzute de lege. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 6 martie 2023
Lidl dadea 0,02 lei/flacon
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.