STIREA ZILEI 22 mai 2014

Flori pentru medicamente

de Székely Emőke | 7112 vizualizări

O bătrână de 88 de ani vinde flori de câmp pe străzile din Sfântu Gheorghe de peste 70 de ani

Nu cred că există om în Sfântu Gheorghe care să nu o fi văzut măcar o dată pe tanti Zsuzsanna – tanti cu florile, cum o știu mulți. Este bătrână și zi de zi face naveta de la Valea Crișului cu un coș de flori pentru că are nevoie de bani pentru a-și cumpăra medicamentele. Spune că de cele mai multe ori vine cu autobuzul, dar mai merge și cu taxiul sau vreo mașină care o ia la ocazie. Mulți o trec cu vederea, alții mai cumpără din când în când un buchet de la ea, îi dau un leu, doi, și pleacă în grabă fără să își dea seama că acei bani pot însemna viața pentru această bătrână. Este îngrozită de poliție și spune că își dorește doar să fie lăsată în pace să vândă florile de câmp.

Vinde flori de peste 70 de ani

Născută la Valea Crișului în 1926, Ruzsa Zsuzsanna vinde flori de când se știe. Avea 16 ani când a pornit cu primul coș la Sfântu Gheorghe, și de atunci acest lucru a devenit pentru ea o rutină și un mod de viață. A lucrat la colectiv, apoi după Revoluție a trebuit să se bazeze mai mult pe florile ei. „Am muncit mulți ani la colectiv. Am muls, m-am ocupat de vaci, mi-am dus și copiii acolo pentru că nu aveam cu cine să îi las. Îi luam dimineața și îi duceam în fân în grajd, și de acolo îi luam seara. Erau bebeluși, trebuiau să fie cu mine și nu aveam de ales” – își aduce aminte bătrâna.

6 copii și… mulți nepoți

Tanti Zsuzsanna ne-a spus că are 6 copii, 3 fete și 3 băieți, însă nu știe numărul nepoților, știe doar că sunt mulți. Aceștia din urmă o ajută, ei sunt cei care merg și culeg florile din pădure și de pe câmp, pentru ca apoi a doua zi acestea să ajungă la Sfântu Gheorghe. „Nepoții adună florile, vara mai adună și fructe de pădure pe care de asemenea le aduc la vânzare. Am un soț foarte bun, care săracul adună și el flori când poate. Este cu un an mai tânăr decât mine și este bolnav. Pensiile noastre de colectiv nu sunt mari, nu ne ajung pentru medicamente, așa că trebuie să ne descurcăm. Chiar ieri mi-a spus că i s-a făcut rău în soare când aduna flori, dar că s-a odihnit și a continuat să le culeagă” – spune tanti Zsuzsanna.

Boli multe și sâcâitoare

Femeia spune că o doare un picior și are probleme și cu vederea. Este deja o cunoștință veche a celor de la Unitatea de Primiri Urgențe, și asta pentru că mai cade din când în când pe stradă și este transportată la spital. Este însă optimistă și îmi arată locul acelor de la perfuzii spunând că deja îi trece. „Ultima dată am căzut la farmacie. Era multă lume și m-am așezat pe un scaun și nu știu cum, dar am căzut lată acolo. Nu știu nici ce mi-au făcut farmacistele, cert este că am ajuns la spital. Acolo mi-au pus perfuzii, iar eu le-am rugat pe asistente să nu îmi anunțe familia să nu se sperie. Pe la 6 am plecat acasă. Am probleme și cu vederea, văd ca printr-o sită. Anul trecut am mers la medic cu fiica mea și medicul a întrebat de care lentilă să îmi dea, de aia mai bună, sau de aia mai ieftină. Fata mea a ales lentila mai scumpă, dar nu a fost bună nici aia că mi-a stricat celălalt ochi” – povestește bătrâna.

Zsuzsanna batrana flori mai 2014 - 5

Îi e frică de poliție

Nu toate merg ca pe roate pentru tanti Zsuzsanna, și o spune chiar ea că este terifiată de polițiști. „Acum câteva săptămâni m-au luat de pe stradă și m-au dus la secție. Au spus că dacă mă mai prind o dată, o să mă amendeze cu 1.500 de lei. Eu cred că atunci o să și mor, pentru că nu am din ce să plătesc acești bani. Eu îi rog respectuos pe domnii de la Poliție să mă lase în pace să vând florile pe stradă. Nu merg în piață, știu că acolo sunt alte reguli, nu vreau decât să fiu lăsată în pace să vând atât cât mai pot. Nu cer nimănui nimic, însă o asemenea amendă este pentru mine imposibil de achitat” – ne-a mărturisit „tanti cu florile”.

Mândră de o fotografie

Tanti Zsuzsanna a fost de acord să ne spună doar câteva fragmente din viața ei, și în timp ce povestea, revenea insistent la problema cu poliția. Printre frânturi de amintiri ne-a spus și una mai recentă, de care este foarte mândră. „Într-o zi cineva m-a luat de braț și m-a dus în incinta fostului cinematograf. Și acolo mi-a arătat o fotografie și m-a întrebat dacă cunosc persoana din ea. Am spus că nu, nu știu cine este. După aceea iar m-a întrebat, și îi tot spuneam că nu știu cine e. Ei bine, eram eu într-o poză mare, frumoasă. Chiar pe mine m-au fotografiat și mi-au dat și 10 lei” – spune bătrâna.

Ruzsa Zsuzsanna spune că va continua să facă naveta de la Valea Crișului la Sfântu Gheorghe atât cât va mai putea. Conștientizează că nu mai este la prima tinerețe, nici la a doua, iar bolile o macină, însă nu își pierde zâmbetul și optimismul. Afirmă că lumea o cunoaște la fel cum și ea cunoaște clienții mai noi sau mai vechi. Se consideră a fi o parte a orașului, pata numită „tanti cu florile”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
roby, 22 mai 2014
CE SA FACA SI POLITIA BOSCHETARA !!!!!
Ilyes Ibolya, 22 mai 2014
Dumnezeu sa va dea sanatate, Zsuzsa neni!
lili, 22 mai 2014
O soarta amarata, a a multor batrani din tara asta... am intanit-o de multe ori si i-am dat bani fara sa iau si florile si nu a fost niciodata de acord, mereu insista sa iau si florile... mila mi-este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.