STIREA ZILEI 6 februarie 2019

Festival gastronomic renumit din județ, amânat din cauza Pestei

de Iulia Drăghici - Taraș | 910 vizualizări

Evenimentul „Pomana Porcului” de la Balvanyos ar putea fi organizat abia la sfârșitul anului

Cu toate că pregătirile pentru Festivalul Internațional „Pomana Porcului” de la Băile Balvanyos erau pe ultima sută de metri, organizatorii au decis amânarea evenimentului din cauza focarelor de Pestă Porcină Africană identificate pe raza județului Covasna. Festivalul era programat să aibă loc în 2 – 3 martie.

Peste 250 de invitați din toată țara, dar și din străinătate, respectiv un număr de 14 echipe, confirmaseră deja participarea la unul dintre cele mai renumite festivaluri gastronomice din țară - Festivalul Pomana Porcului de la Băile Balvanyos, însă ediția din acest an se amână din motive obiective.

Decizia a fost luată de organizatorii principali ai evenimentului, Primăria Turia și ANTREC Covasna, la sugestia Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, în contextul focarelor de Pestă Porcină Africană identificate în două gospodării din județ, din cartierul Örkő din Sfântu Gheorghe, respectiv Valea Crișului.

Se amână. Am primit o adresă de la DSVSA. Nu vrem nici să riscăm că dacă mai lăsăm o săptămână, dacă sunt rezervate hotelurile, dup-aia trebuie și plătite. (...) Deja 14 echipe ne-au semnalat că vor să vină, dar trebuie să anulăm și rezervările și tot”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, primarul comunei Turia, Daragus Attila.

Evenimentul nu se anulează însă de tot, spune organizatorul principal al evenimentului, care punctează că Festivalul Pomana Porcului ar putea fi organizat la sfârșitul anului, în noiembrie.

O să facem, dar în noiembrie. Acum nu avem cum să primim autorizație de la DSV pentru organizare. Deci se anulează, dar nu din cauza noastră”, a mai spus primarul.

Primul focar de pestă porcină africană a fost identificat vineri, 1 februarie, la două cadavre de porci, aruncate la o groapă de gunoi din cartierul Örkő, de la marginea municipiului Sfântu Gheorghe. Al doilea focar a fost confirmat marți dimineața într-o gospodărie din comuna Valea Crișului. La Sfântu Gheorghe peste 70 de porci au fost uciși preventiv luni, iar la Valea Crișului gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport.

În ambele cazuri s-au stabilit zone de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Anul trecut, Festivalul Internațional „Pomana Porcului” de la Băile Balvanyos a fost organizat în perioada 23 – 25 februarie. La concursul de pregătit cele mai bune preparate din carne de porc au luat parte 18 echipe din toată țara, dar și din străinătate.

Scopul festivalului este de a contribui la păstrarea şi promovarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice specifice diverselor zone, spun organizatorii. Anul trecut, la a 13-a ediție, deschiderea s-a făcut cu o paradă a portului şi tradiţiilor populare.

Organizatorii evenimentului au fost Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) - filiala Covasna şi Primăria Turia.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.