STIREA ZILEI 21 iunie 2022

Femeile ortodoxe din zona Buzaielor au sărbătorit 10 ani de unitate și fapte bune

de Iulia Drăghici - Taraș | 1204 vizualizări

Asociația Reuniunea Femeilor Ortodoxe din zona Întorsurii Buzăului a sărbătorit împlinirea a 10 ani de activitate în slujba faptelor bune. La evenimentul derulat la finele săptămânii trecute au participat și invitați care au reprezentat societăți similare din Iași, Oradea, Baia Mare, Reghin, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Craiova. 

Evenimentele dedicate acestei sărbători au avut loc în mai multe locații din zona Buzaielor, printre care și Catedrala „Sfânta Treime” din Întorsura Buzăului, Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Valea Mare, Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Sita Buzăului, dar au fost organizate și excursii în alte locații, din zonă sau din afara ei. 

În program a fost inclusă și o activitate de premiere a celor mai activi membri, precum și o prezentare a activității din ultima perioadă. 

S-a vorbit astfel despre Serviciul de Asistență Comunitară coordonat de această asociație, care are ca misiune prevenirea și combaterea marginalizării sociale a persoanelor vulnerabile. Capacitatea de primire a serviciului este de 40 locuri. În cursul anului 2021 şi în prima jumătate a anului 2022, au beneficiat de serviciile acestuia 38 persoane, cu vârste între 5-87 ani. 

S-a amintit și de serviciul „Masa pe roți” (care în 2021 a avut un buget de 15.000 de lei, prin care s-a putut pregăti și livra câte o masă caldă săptămânal unui număr de 30 de beneficiari), de cel de asistență medicală, educație pentru sănătate, pentru învățarea şi aplicarea deprinderilor igienice, consiliere psihologică, activități de formare, dezvoltare şi consolidare a deprinderilor de viață independentă, servicii de integrare/reintegrare socială (care vizează asigurarea sprijinului beneficiarilor pentru a accesa în comunitate diferite servicii după nevoile lor individuale, îndrumare vocațională, consiliere juridică, asistenţă socială, activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber și altele). 

Totodată, un program apreciat și de lungă durată este cel de sprijinire a elevilor și studenților, în cadrul căruia anul trecut s-au acordat două burse lunare în valoare de 200 lei fiecare, unui elev al Liceului Teoretic „Mircea Eliade" și unui student la Facultatea de Arhitectură (3.600 de lei pe an). 

În plus, Asociația a dăruit 30 de pachete consistente de Sfintele Paști din anul 2021 unor familii cu copii și bătrâni singuri, în valoare de 3.000 lei, dar și cărți de premii, la sfârșitul anului școlar 2020-2021, elevilor de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, în valoare de 2.000 lei. 

Elevii care sunt și voluntari în cadrul asociației au fost răsplătiți pentru munca lor cu proiectul „Pe urmele voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt”, care a constat într-o excursie de trei zile la Mănăstirile, monument UNESCO din Moldova. 

Nu trebuie uitat nici programul „Bucuria Crăciunului”, în cadrul căruia elevii voluntari au pictat cruci cu motive tradiționale, care au fost valorificate. De amintit este și faptul că iarna trecută organizația a dăruit 40 de pachete consistente unor familii cu copii şi bătrâni singuri cu ocazia Nașterii Domnului, în valoare de 3.400 lei. 

Asociația a fost înființată la finele anului 2011. Membrii fondatori au fost: Maria Popica, Liliana Maria Tohănean, Carmen Maria Găitan, Ioana Bosânceanu, Maria Magdalena Găitan, Alemănuța Sorina Lihor, Laura Mitrofan, Cristina Mitrofan, Cornelia Aurora Banciu, Rodica Stroie, Otilia Bularca și Marcela Tohănean. 

Ideea înființării asociației are ca principal obiectiv preluarea și rezolvarea problemelor sociale și culturale cu care se confruntă comunitatea locală. Modelul și baza de la care s-a plecat l-a constituit organizația de femei existentă la Întorsura Buzăului în 1936, care se numea Reuniunea Femeilor Române”, informează coordonatorii. 

Cât despre planurile de viitor: „Ne propunem să continuăm atât acordarea burselor de studii şi a ajutoarelor financiare, cât și să desfășurăm pe mai departe Serviciul Social «Masa pe roţi»”, se mai arată în raportul de activitate semnat de președintele asociației, preoteasa Maria Popica. 

În prezent, Asociația are aproximativ 100 de membri activi și 25 de voluntari. 

La mulți ani și la cât mai multe fapte bune! 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.