STIREA ZILEI 6 martie 2013

Fără taxă de intrare, dar întreţinere mai scumpă la Căminul de Bătrâni din Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 3483 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a votat unele modificări de funcţionare ale Căminului de Bătrâni din Sfântu Gheorghe. Astfel, noii locatari nu mai plătesc taxă de intrare, aşa cum era până acum, ci doar întreţinere. E drept, aceasta se scumpeşte considerabil.

900 de lei lunar în loc de 400

Directoarea instituţiei, Klárik Mária, ne-a declarat că la ora actuală cei care stau în cămin achită suma de 400 de lei lunar, bani ce acoperă doar o parte a cheltuielilor întrucât acestea se ridică la suma de 1.700 de lei lunar. „Suntem o instituţie în subordinea Consiliului Local, iar sumele pe care le achită persoanele care sunt la noi reprezintă doar a parte a cheltuielilor pe care le avem cu fiecare dintre ei. Cei care stau la noi beneficiază de toate facilităţile, de la cameră proprie, căldură, apă, baie proprie, masă, activităţi sociale, până la spălătorie sau servicii medicale” – a declarat Klárik Mária. Potrivit noilor reguli, din luna aprilie cei care sunt deja în cămin vor plăti cel mult 702 lei pe lună (în loc de 400), iar noii veniţi vor achita 902 lei lunar.

La cei 65 de ani ai săi, doamna Zelma locuieşte de ceva vreme la Cămin. Fostă asistentă medicală în Braşov, a ajuns aici după ce soţul şi toţi apropiaţii i-au murit. A vândut casa părintească de la Arcuş şi a venit la Cămin, plătind o taxă de intrare de 15.000 de lei – o mică avere. Spune că se simte foarte bine aici, are camera sa spaţioasă, unde locuieşte singură şi are un trai decent. O singură nelinişte are însă doamna Zelma şi anume aceea că taxa se va mări, astfel că din pensia sa de nici 1.000 de lei va trebui să plătească o taxă lunară de peste 700 de lei.

Doamna Zelma, 65 de ani

Sunt cardiacă, am şi astm, am nevoie de medicamente şi un ban de buzunar... Acum mă gândesc cu groază că nu-mi vor mai rămâne nici 300 de lei pe lună de cheltuială şi aş vrea să-i rog pe cei care iau decizii să facă ceva în acest sens; până la urmă, am plătit 15.000 de lei la intrare, poate că şi asta ar trebui să conteze...”, spune femeia, care în rest are numai cuvinte de laudă la adresa celor de la Centru.

Personal insuficient

Condiţiile de la Căminul de Bătrâni „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe sunt bune faţă de căminele sociale, iar bătrânilor li se oferă asistenţă non stop, precum şi servicii de recreere. Șefa căminului spune însă că ar mai avea nevoie de personal, întrucât din cei 31 de angajaţi pe care i-au avut acum câţiva ani, acum sunt doar 15. „Am avea nevoie de asistenţi sociali, de psihologi, iar din moment ce nu putem angaja, suntem nevoiţi să rezolvăm această problemă prin contracte cu persoane din afara sistemului” – spune Klárik Mária.

Listă de aşteptare

Anul trecut la Cămin au fost acceptate 5 persoane, după care doritorii au fost trecuţi pe liste de aşteptare din cauza modificărilor legislative. Potrivit noilor reglementări instituţia nu mai poate lua în avans o sumă de bani, aşadar cei care doresc să se mute în cămin de acum înainte, trebuie să fie pensionar, să locuiască în Sfântu Gheorghe şi să nu sufere de boli cronice şi să se înscrie pe o listă de aşteptare. Capacitatea căminului este de 30 de camere, iar locatarii pot alege între a sta singuri într-o cameră sau câte doi. În cazul în care aleg cea de a doua opţiune, cheltuielile se împart.

Centru de zi

Pe lângă căminul în sine, în cadrul instituţiei funcţionează şi un centru de zi, unde bătrânii îşi petrec jumătate de zi în schimbul sumei de 20 de lei. În aceşti bani intră transportul cu un microbuz, două mese, precum şi activităţi recreative, servicii medicale, psihologice şi sociale. Klárik Mária spune că centrul de zi este frecventat de 12-13 persoane, dar ar dori ca acest număr să crească la 20.

Fost profesor, Dénes Zoltán s-a născut şi a trăit la Araci. Acum, la 81 de ani, trăieşte în Sfântu Gheorghe alături de copii şi nepoţi. Spune că vine la Centru de luni până vineri, mănâncă şi îşi petrece timpul aici, alături de alţi bătrâni.

Dénes Zoltán, 81 de ani

Mă simt excelent aici, avem asistenţă medicală, facem sport, jucăm rummy, ni se citesc ziare, discutăm politică şi mai bârfim pe unul sau altul, ca să nu mai spun că mâncarea e delicioasă. Îmi face bine să vin aici, pentru că acasă, când toţi sunt plecaţi la muncă, m-aş plictisi foarte tare”, spune bătrânul.

Plin de viaţă şi cu un zâmbet permanent, Dénes Zoltán spune că are şi un secret al vivacităţii sale: i-au plăcut femeile şi viaţa în sine. La Centru plăteşte lunar 460 de lei dintr-o pensie de 1.200 de lei şi susţine că nu ar renunţa pentru nimic în lume la orele petrecute aici.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
reluc, 25 iunie 2015
as pute sa intretin eu o persoana din cele 93 . caut o persoana dispusa sa tina tovarasie unei pensionare . mentionez ca locatia este la tara. pot fi contactat la: tel 0720131398 sau la e-mail citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.