STIREA ZILEI 27 noiembrie 2012

Elevii covăsneni au acumulat anul trecut peste un milion de absențe

de Covasna Media | 708 vizualizări
Cele mai puține absențe s-au înregistrat la Liceul „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc și Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. La polul opus se situează Grupurile Școlare „Constantin Brâncuși” și „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe.

Cele mai puține absențe s-au înregistrat la Liceul „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc și Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. La polul opus se situează Grupurile Școlare „Constantin Brâncuși” și „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe.

Peste un milion de absenteÎn ciuda faptului că școlile adoptă tot felul de metode pentru a stopa absenteismul, numărul absențelor strânse de elevii din județul Covasna este în creștere. Anul trecut s-au adunat la nivel județean peste un milion de absențe, iar statisticile primelor două luni ale acestui an şcolar arată o tendință de creștere.

Nu doar liceenii absentează

Anul şcolar trecut, liceenii au fost cei care au chiulit cel mai mult de la ore, lucru care, în opinia șefului IȘJ Covasna, Keresztély Irma, s-a reflectat și în rezultatele de la bacalaureat. „Am primit rapoartele de la școlile din județul Covasna și am întocmit o situație a absențelor pe primele două luni ale acestui an școlar. Rezultatul a fost șocant cel puțin pentru mine. În luna septembrie am avut înscriși în școli un număr de 28.791 elevi, care au cumulat un număr de 32.195 absențe. Așadar rezultă 1,12 absențe pentru fiecare elev. Defalcat pe nivele, cel mai mic grad de absenteism s-a înregistrat la licee, iar cel mai mare la ciclul primar. Am început verificările pentru a vedea unde este buba și am constatat că rapoartele din luna octombrie ne arată că avem cu 45 de copii mai puțini înscriși la școală decât în septembrie. Așadar părinții au fost convinși să își înscrie copiii la școală, în clasa pregătitoare, dar între timp s-a întâmplat ceva și acești copii nu au mai venit la școală. Vom identifica fiecare copil în parte pentru a clarifica situația” – a declarat Keresztély Irma.

Absențele s-au înmulțit în octombrie

Datele statistice pe luna octombrie arată că numărul absențelor a crescut de cinci ori față de septembrie. „În luna octombrie în școlile covăsnene au fost înregistrate 151.092 absențe. Dacă înmulțim această sumă cu 10, adică numărul lunilor unui an școlar, vedem că în ciuda eforturilor depuse anul trecut, absenteismul este o problemă actuală, care în loc să scadă, crește continuu. Vom trimite situațiile la școli și le vom cere directorilor să întocmească un plan de măsuri” – spune Keresztély. Ea a menționat și școlile unde măsurile luate anul trecut au dat roade: cele mai puține absențe s-au înregistrat la Liceul „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc și Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. La polul opus se situează Grupurile Școlare „Constantin Brâncuși” și „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe.

„Elevii CNMV s-au obișnuit cu ideea că trebuie să vină la școală”

Directoarea CNMV, Luminița Curceanu, spune că într-adevăr, în primele luni ale acestui an școlar, numărul absențelor s-a diminuat comparativ cu cel din anul școlar precedent. Astfel, în luna septembrie la CNMV s-au înregistrat 395 de absențe, dintre care 244 motivate, iar în luna octombrie au fost 3.059 de absențe, 2.164 dintre acestea fiind motivate. Numărul destul de mare de absențe din octombrie se explică prin faptul că aceasta a fost o lună școlară plină și prin faptul că toamna este sezonul virozelor, drept pentru care mulți elevi au absentat din motive pur medicale.

Revenind la scăderea numărului de absențe, Luminița Curceanu apreciază că motivele ar fi multiple, iar printre acestea se numără schimbarea modului în care sunt motivate absențele.

„Probabil că și elevii s-au obișnuit cu ideea că trebuie să vină la școală, căci e spre binele lor. Pe de altă parte, poate că e și unul dintre rezultatele faptului că am montat camere video și cu siguranță are o contribuție faptul că am semnat un acord cu părinții, prin care am prevăzut că absențele se motivează în maxim șapte zile, putând fi depuse la Secretariat doar de către părinți, pe baza unei cereri scrise. Una peste alta, este îmbucurător faptul că numărul absențelor a scăzut”, a declarat Luminița Curceanu.

Sinceritatea dăunează grav imaginii...?

La polul opus, adică în topul școlilor cu cele mai multe absențe, se situează, potrivit IȘJ, Grupul Școlar Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe. Directoarea Rodica Pârvan contestă însă spusele celor de la IȘJ și spune că aici e vorba despre o corectitudine care a fost prost înțeleasă.

„Noi am făcut o raportare exactă a numărului absențelor, tocmai pentru că nu am vrut să avem probleme. Explicația locului I în topul școlilor în care s-a absentat cel mai mult este deci faptul că am mers pe principiul adevărului, în vreme ce probabil că alții nu au raportat cifrele corecte. Îmi vine foarte greu să cred că la noi se lipsește mai mult decât în alte grupuri școlare – nu vorbesc aici despre licee teoretice, pentru că e posibil ca acolo elevii să fie mai apropiați de carte; dar de aici până la a spune că noi suntem primii în top, e cale lungă. A fost greșeala noastră că am fost corecți, pentru că se pare că se merge pe un sistem ca-n vremea lui Ceaușescu, când se raporta o recoltă mult diferită față de realitate. Ei bine, ne-am învățat minte și dacă așa trebuie procedat, pe viitor putem fi primii la prezență”, a spus Rodica Pârvan.

Potrivit acesteia, Grupul Școlar Constantin Brâncuși a raportat inclusiv absențele celor care au abandonat școala și ale celor care au fost exmatriculați, nefiind omisă nicio absență, tocmai pentru a reflecta întreaga realitate.

„Când toamna asta parcurile, străzile, cafenelele erau pline de elevi, nu cred că toți erau de la noi, să fim serioși. În plus, se știe că Poliția Comunitară face controale periodice pentru a depista elevii chiulangii – ei bine, în acest an școlar nu am primit nici măcar o sesizare că ar fi găsit elevi de la noi, asta spune ceva. Mi-aș dori ca cei din IȘJ să facă o verificare corectă și ca restul grupurilor școlare să fie la fel de corecte, atunci poate că s-ar schimba lucrurile”, a mai spus Rodica Pârvan.

Motivați material să participe la cursuri

Reînființarea școlilor profesionale este în opinia inspectoarei Keresztély Irma și o bună metodă de scădere a numărului de absențe. „Anul acesta am înființat în județul Covasna 12 clase de învățământ profesional unde învață 300 de elevi. Aceștia sunt îndreptățiți să primească suma de 200 de lei lunar sub forma unei burse de protecție socială. Acești bani însă nu se acordă repetenților, celor care acumulează absențe sau au un comportament neadecvat ce duce la scăderea notei la purtare. Așadar elevii sunt motivați și material să participe la cursuri” – a declarat șeful IȘJ Covasna. Săptămâna aceasta IȘJ Covasna a trimis către școli bursele aferente lunilor septembrie, octombrie și noiembrie, așadar fiecare elev va primi câte 500 de lei.

Ca o concluzie, Keresztély Irma este de părere că ar trebui găsită o metodă pentru a crește pofta de învățătură a elevilor. De asemenea, a menționat faptul că familia are un rol esențial în prevenirea absenteismului spunând că cel mai mult chiulesc acei copii în ale căror familii nu există dialog.

(monicavajna.wordpress.com)

Teme articol: CNMV elevi scoala absente
Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.