STIREA ZILEI 11 septembrie 2017

FOTO: Ego, oficial cea mai bună trupă de actori-liceeni din țară

de Covasna Media | 2864 vizualizări

Titlurile de „Cel mai bun spectacol” și „Cel mai bun actor” de la „Histrioniada Liceenilor” au ajuns la Sfântu Gheorghe

Ego, cea mai tânără trupă de teatru din Sfântu Gheorghe, a câștigat două dintre cele mai importante premii, în cadrul celui mai mare festival de teatru organizat exclusiv de liceeni pentru liceenii din țară, „Histrioniada Liceenilor”.

Evenimentul, care avut loc în perioada 4 – 8 septembrie a.c., la Cluj-Napoca, a reunit la această ediție, a XV-a, o prezență record de peste 150 de participanți din toată România.

Tinerii covăsneni Edi Brandabura, Denis Onișoru și Daniel Suciu, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, nu s-au lăsat impresionați de statistică și, în lumina reflectoarelor, au dat viață, pentru a treia oară, piesei „Artă”, scrisă de Yasmina Reza, sub îndrumarea regizorală a Mirelei Bucur.

Spectacolul a plăcut atât de mult juriului, format din profesioniști de renume, și publicului, încât echipa covăsneană, aflată la prima experiență de concurs, a primit nu doar unul, ci două titluri importante: „Cel mai bun spectacol” și „Cel mai bun actor”.

Proiectul de voluntariat în arta teatrală a tinerilor din Sfântu Gheorghe, Trupa Ego, a dat naștere unui trio de excepție, care dovedește astfel că talentul, munca, seriozitatea și pasiunea, combinate cu un text potrivit și cu o viziune regizorală pe măsură, pot fi oricând superioare experienței și banilor.

„Mă simțeam mai liber decât în viață”

Reveniți la Sfântu Gheorghe pentru a întâmpina noul an școlar așa cum se cuvine, cei trei protagoniști, tinerii actori amatori, ne-au declarat că experiența de la „Histrioniada Liceenilor” le dă acum și mai mult curaj și încredere să continue proiectul de voluntariat, în care, încă de anul trecut, și-au investit toată pasiunea și tot timpul liber.

„La Cluj ne-am simțit foarte bine, a fost ceva diferit pentru că a fost prima dată când am început să credem ceea ce spunem și lucrul ăsta ne-a ajutat să ducem piesa la un alt nivel, să transmitem adevărul. Plus că publicul a fost surprinzător de fain. (...) Rezultatul îmi oferă mai multă încredere în ceea ce fac. Au fost trupe bune și trupe mai puțin bune, dar faptul că noi, prin ceea ce am făcut, am surprins publicul într-un mod plăcut, mă bucură foarte mult”, ne-a declarat Daniel Suciu.

„Am fost destul de relaxat si chiar m-am simțit foarte bine, emoțiile au fost de partea mea de data aceasta și m-au ajutat să-mi intru în stare și să rămân acolo până la sfârșit. A fost o onoare pentru mine să joc pe o scenă din Cluj-Napoca, în fața unui public format numai din iubitori de teatru. (...) Cred că „Cel mai bun spectacol” trebuie să fie acela care, prin complexitatea și frumusețea lui, te face să te mai gândești încă la el câteva zile după reprezentație. Este un spectacol muncit, cu o regie interesantă și creativă, un scenariu bun și o interpretare în forță. Mă bucur că am reușit să ajungem la sufletul publicului și al juriului de la Histrio”, este de părere și Denis Onișoru.

Edi Brandabura, cel care interpretează rolul lui Yvan, prietenul care cade la mijloc în disputa celorlalte două personaje, Serge (Denis Onișoru) și Mark (Daniel Suciu), a reușit şi o performanță individuală, câștigând titlul de „cel mai bun actor”.

„Eu m-am simțit pur și simplu încântat – am simțit conexiunea extrem de bună care s-a format între public si noi. Le simțeam bucuria colegilor și asta mă făcea să joc cu și mai multă plăcere. Mă simțeam mai liber decât în viață. (...) E super tare să primești un premiu când faci ce-ți place. E ca și cum ai primi premiu pentru că mănânci sau ceva de genul”, ne-a spus, râzând, Edi.

Experiența Histrioniadei din perspectiva regizoarei TAM, Mirela Bucur

S-ar putea spune că mai emoționată decât cei trei liceeni a fost regizoarea și coordonatoarea proiectului, Mirela Bucur. În multitudinea de proiecte pe care le desfășoară cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, regizoarea și-a găsit timp și răbdare să pornească la drum alături de cei trei tineri, iar decizia i se arată, cu fiecare ieșire la rampă a Trupei Ego, ca fiind una extraordinară.

„Când am pornit spre Cluj, știam sigur doar câteva lucruri: am trei tineri foarte talentați în distribuție, tineri care au înțeles din prima că talentul nu e suficient, ci e nevoie de multă muncă şi de seriozitate, iar ei au muncit cu o seriozitate și o dăruire cum rar mi-a fost dat să văd, chiar şi la profesionişti; apoi, mai știam sigur că le-am propus să lucrăm nu doar pe un text foarte bun, al Yasminei Reza, ci pe un text potrivit vârstei lor, cu teme, situații și întrebări în care se pot recunoaște tinerii de pretutindeni. Faptul că „Artă” a câştigat Premiul pentru cel mai bun spectacol confirmă două lucruri: că toți cei trei băieți – Denis, Daniel și Edi – au jucat excepțional și au ridicat nivelul spectacolului, încât juriul l-a recunoscut drept cel mai bun; mai confirmă faptul că eu am ales un text potrivit pentru a face teatru cu şi pentru tineri, că nu m-am înşelat atunci când am considerat că din piesa Yasminei Reza se poate construi un spectacol şi pentru adolescenţi. Am făcut precizarea asta pentru că marea problemă în teatrul pentru liceeni sunt textele. Este foarte greu să găseşti un text care să răspundă nevoilor de exprimare şi poftei de joc specifice adolescenţilor”, ne-a explicat Mirela Bucur.

Întrebată despre așteptările pe care le avea când a pornit în „aventura” de la Cluj, aceasta ne-a răspuns: „E greu să răspund la întrebarea despre așteptările pe care le am atunci când fac teatru, cu profesionişti sau cu amatori, mai ales când e vorba de adolescenți. Când te apuci să construiești un spectacol, toţi cei care lucrează la el așteaptă să le garantezi succesul, dar succesul în teatru nu poate fi garantat, pentru că ce se întâmplă pe scenă, la fiecare reprezentație, nu depinde doar de tine și de actorii tăi. Or, ce puteam eu aștepta de la niște copii, care participă pentru prima dată la o competiție teatrală, cu un spectacol pe care l-au jucat doar de două ori, iar competitorii lor sunt trupe din ţară şi, mai ales, din Bucureşti, trecuţi prin mulţi ani de teatru şi prin multe reprezentaţii? (...) Aşteptam doar să ne bucurăm de experienţa de la Cluj şi să dovedim că Trupa Ego merita să fie acolo, mai precis că spectacolul „Artă” merita să fie văzut de alţi tineri şi de juriu. Nu puteam garanta că vom lua vreun premiu, cu siguranţă Denis, Daniel şi Edi visau ca jocul lor să placă şi juriului, visam şi eu la asta, dar marea noastră aşteptare era să ne bucurăm de munca noastră, iar, în teatru, bucuria asta ţi-o dau doar spectatorii, aplauzele şi reacţiile lor. (...) Cei trei băieţi şi cu mine am simţit că am câştigat ceea ce ne-am dorit când ne-am bucurat de aplauzele spectatorilor. Şi au fost adevărate ovaţii”, a spus regizoarea.

Talentați, modești și cu picioarele pe pământ

Efortul Mirelei Bucur și al celor care își pun încrederea în viitorul Trupei Ego este răsplătit de munca permanentă și entuziasmul celor trei tineri talentați. Totuși, chiar și după succesul de la Cluj-Napoca, ei rămân ancorați cu modestie și naturalețe la realitate și nu îi uită pe cei care le sunt alături:

„Noi vrem să îi mulțumim Mirelei Bucur pentru tot ceea ce face cu și pentru noi, pentru că rupe din ea pentru a ne ajuta în tot ce facem. Că este legat de teatru sau de viață, în general, ea vine mereu cu sfaturi, idei, vorbe pline de inspirație. Sunt importante încrederea și înțelegerea pe care ni le acordă și modul în care a făcut ca noi să ne punem toată încrederea în ea, în tot procesul creativ. Toate astea au creat o relație mai mult decât bună între noi. La fel și doamna Nina Tintar, care este alături de Trupa Ego și, prin intermediul Centrului de Cultură Județean Covasna, ne-a ajutat de fiecare dată cu o mulțime de aspecte importante și o face în continuare, lucru pentru care îi mulțumim din suflet. E important să ai astfel de oameni aproape, pe lângă părinți sau frați, de la care să primeşti susținere de fiecare dată, necondiționat”, a transmis, în numele colegilor săi, Edi Brandabura.

Histrioniada Liceenilor, ediția a XV-a, cu un juriu pe măsură

Cel mai mare festival-concurs organizat de liceeni pentru liceeni a ajuns, în perioada 4 – 8 septembrie a.c., la ediția a XV-a. Nu doar numărul participanților, ci și juriul pe care organizatorii au contat să distingă cele mai bune reprezentații din cadrul evenimentului clujean a fost unul pe măsură, format din specialiști în domeniu.

Juriul a fost alcătuit din Leta Popescu, regizor al Teatrului Independent Reactor şi al Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Sânziana Tarţa, actriță la Teatrul Național Cluj-Napoca, iar președinte al juriului a fost Cristian Grosu, regizor şi actor la Teatrul Naţional Cluj şi profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune UBB Cluj.

Ce urmează pentru Trupa Ego

Trupa Ego a tinerilor liceeni iubitori de teatru a debutat pe scena TAM cu piesa „Artă” chiar de Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie a.c.. Înainte să plece la Cluj-Napoca, cei trei tineri au mai pus în scenă spectacolul încă o dată, pe 18 iunie, în cadrul Festivalului de Teatru pentru Trupe Amatoare din Sfântu Gheorghe, organizat de Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Artă.

Acum, după experiența de la „Histrioniada Liceenilor”, cei trei elevi pasionați de teatru sunt mai hotărâți ca niciodată să continue pe acest drum al artei, chiar dacă, pentru moment nu sunt la orizont proiecte noi, dat fiind faptul că în vară îi așteaptă examenul de „maturitate”, respectiv Bacalaureatul.

„Nu cred că o să începem să lucrăm la o altă piesă, deoarece intrăm în clasa a XII-a și va fi mult mai greu, însă o să mai jucăm în Sfântu”, a spus Daniel Suciu.

„Despre noi spectacole încă n-am discutat. După experiența de la Histrio, pasiunea mea pentru teatru a crescut și m-a convins să lucrez la scrierea și interpretarea unui monolog, în viitorul apropiat. Următoarea noastră reprezentație cu piesa „Artă” va fi acasă, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, pe data de 10 octombrie”, ne-a dezvăluit Denis Onișoru.

„Vom continua să repetam și în timpul școlii, desigur. Nu pot vorbi despre ceea ce e nesigur, cert este însă că, în toamna asta, vom mai urca pe scenă în Sfântu Gheorghe și în alte orașe din județul Covasna. Unde și când, cu exactitate, puteți afla foarte curând de pe pagina noastră de Facebook, „Trupa Ego””, a concluzionat Edi Brandabura.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.