STIREA ZILEI 8 noiembrie 2021

Din nou la școală... dar nu prea

de Iulia Drăghici - Taraș | 1461 vizualizări

În județul Covasna, 15 instituții de învățământ au putut să reia de luni cursurile și activitățile educative față în față, potrivit noilor reguli impuse de Guvern și implicit Ministerul Educației, care prevăd că pentru acest lucru este necesară o rată de vaccinare a personalului angajat de cel puțin 60%. 

Potrivit datelor publicate vineri, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe are cea mai mare rată de imunizare cu ser anti-COVID, 80.43%, urmat de Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, 77.67%, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului, 71.05%. 

Printre instituțiile educaționale care au rată de vaccinare mare sunt și Centrul Județean de Excelență Covasna, 81.81%, Clubul Sportiv Școlar Sfântu Gheorghe, 68.18%, Școala Postliceală „FEG Education” Târgu Secuiesc, 66.67%, Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna 65.74%, Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului, 65.60%, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” Sfântu Gheorghe, 63.37%, Grădinița cu Program Prelungit „Csipike” Sfântu Gheorghe, 62.00%, Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe, 61.30%, Liceul Teologic Reformat Sfântu Gheorghe, 61.01%, Colegiul Național „Székely Mikó” Sfântu Gheorghe, 60.74%, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Barcani, 60.40% și Liceul de Arte „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe, 60.00%. 

În restul, cursurile s-au reluat de luni online. 

Inspectorul Școlar General Kiss Imre a declarat vineri pentru Agerpres că, din datele de până acum, se vede că procentul vaccinal este mai ridicat în rândul cadrelor didactice şi mai scăzut în cel al personalului nedidactic şi auxiliar.

Conform ultimelor date pe care le-am solicitat directorilor de şcoli şi le-am publicat joi pe pagina de internet a Inspectoratului, rata de vaccinare la nivelul judeţului este de circa 43%, dar urmează să actualizăm datele în cursul zilei de azi. (...) Practic, este vorba despre întregul personal angajat, nu doar despre cadrele didactice, deci de la portar până la directori. Dacă am calcula rata de vaccinare doar în rândul cadrelor didactice, ar fi mai mare. Spre exemplu, la Inspectoratul Şcolar rata medie de vaccinare este de circa 55%, dar dacă am calcula doar inspectorii ar fi de 70-80%. Şi la şcoli e la fel”, a declarat vineri Kiss Imre.

„Până la urmă ce vrem? Să numărăm vaccinaţii sau să ştim câţi sunt imunizaţi?”

De remarcat este că cea mai mică rată de vaccinare este la Școala Gimnazială „Bibó József” Brateș, 14,28%, însă această localitate este și singura din județ care, potrivit raportării de duminică a Prefecturii, nu mai are niciun caz de COVID-19 înregistrat. Chiar și așa, aici cursurile nu pot începe față în față. 

Noua reglementare, de a deschide școlile în funcție de procentul de vaccinare nu este una neapărat corectă, a spus șeful IȘJ în același context, precizând și că ar trebui să se ia în calcul și numărul celor care au trecut prin boală și au imunitate naturală. 

Dacă i-am lua în calcul şi pe aceştia s-ar schimba procentele, pentru că sunt mulţi care au trecut prin boală şi s-au imunizat. Până la urmă ce vrem? Să numărăm vaccinaţii sau să ştim câţi sunt imunizaţi?", a mai spus Kiss Imre.

Ce spun reprezentanții elevilor covăsneni 

Și reprezentanții elevilor covăsneni spun că autoritățile ar trebui să țină cont și de alte criterii atunci când închid sau deschid școlile din cauza pandemiei. 

Într-adevăr, pragul vaccinal în rândul personalului angajat din unitățile de învățământ preuniversitare este necesar, dar nu suficient. Luarea deciziei de a deschide școlile cu prezență fizică ar trebui să depindă de mai mulți factori: incidența de la nivel local, capacitatea de testare, infrastructura sanitară, posibilitatea de menținere a distanței fizice șamd. Raportat la județul Covasna, doar 15 unități din totalul de 81 îndeplinesc pragul de 60%. De unde avem siguranța că elevii din toate celelalte 66 de școli care vor învață în sistem online, au acces la dispozitive aferente? Cum pot elevii din aceste școli să susțină evaluările sau tezele, în contextul în care știm bine, ineficiența procesului de învățare în mediul virtual? Avem multe întrebări și propuneri, pe care, din păcate, Ministerul Educației Naționale le-a ignorat complet”, spune președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna, Marian Calcea. 

Vineri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că vor putea începe cursurile fizic doar acele școli în care rata de vaccinare a personalului angajat este de cel puțin 60%.

De asemenea, dacă într-o clasă se confirmă un caz pozitiv de COVID-19, respectiva clasă va intra automat în regim de învățare online. Dacă mai mult de jumătate dintre clasele unei școli se vor afla în situația de a intra în regim exclusiv online, atunci întreaga unitate de învățământ va adopta acest scenariu.

Lista completă cu procentele de vaccinare în rândul personalului angajat se găsește pe site-ul IȘJ Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.